PIKLE PAPRYKA.docx

(22 KB) Pobierz

PIKLE PAPRYKA

Marynata miodowa do papryki

Składniki:
•Papryka
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Cukier - 1 szklanka
•Woda - 1 litr
•Miód - 2 łyżki
•Ziele angielskie - kilka ziaren
•Liść laurowy - 5 sztuk
•Koper - wg uznania
•Sól - 1 łyżka

Wykonanie:

Mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy ponakładaną do słoików paprykę lub ogórki (oba warzywa w tej zalewie są smaczne). Wkładamy natkę pietruszki i koper. Pasteryzujemy 15 minut.

 

Papryka marynowana

Składniki:
•Papryka - 1,5 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 3 szklanki
•Cukier - 4 łyżki
•Sól - 1 łyżka
•Olej słonecznikowy - 2 łyżki
•Miód - 1 łyżka
•Ziele angielskie - wg uznania
•Liść laurowy - wg uznania

Wykonanie:

Zagotować zalewę: Wodę, sól, cukier, ocet. Paprykę pokroić w paski, zalać zimną zalewą. Do każdego słoika włożyć: Ziele Angielskie, pieprz, koper, czosnek. Zapasteryzować ok.20 min..

 

Papryczki chili w zalewie octowej

Składniki
•Papryczka chili - 250 g
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 125 ml
•Woda - 2 szklanki
•Sól - 1,5 łyżeczki
•Cukier - 4 łyżeczki
•Czosnek - pół ząbka na każdy słoiczek
•Pieprz czarny - po 2 ziarenka na każdy słoiczek
•Ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoiczek
•Liść laurowy - po 1 szt na słoiczek

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet. cukier, sól. Do małych słoiczków ( np o musztardzie) układamy papryczki chili, wkładamy czosnek i wszystkie przyprawy. Zalewę zagotowujemy, gorącą zalewamy papryczki, słoiki pasteryzujemy ok 8 minut.

 

Papryka marynowana

Składniki:
•Papryka kolorowa
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 125 ml
•Woda - 1000 ml
•Cukier - 5 łyżek
•Sól - 1 łyżka
•Olej słonecznikowy - 1 łyżka
•Liść laurowy - na dno słoika
•Pieprz czarny w ziarenkach - na dno słoika
•Gorczyca - na dno słoika

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotować. Na dno słoików wsypać gorczycę, nałożyć pokrojoną dowolnie paprykę. Zalać gorącą marynatą. Pasteryzować ok. 15 minut.

 

Papryka w sosie pomidorowym

·         Papryka czerwona - 4 kg

·         Cebula - 1 kg

·         Ocet 10% Jamar - niepełna szklanka

·         Olej słonecznikowy - 1 szklanka

·         Woda - 1 szklanka

·         Cukier - 1 szklanka

·         Sól - 2 łyżki

·         Ketchup pikantny - 2 opakowania po 500 g

Wykonanie:

Paprykę obieramy i kroimy w kawałki wg uznania (ja kroję w grubą kostkę). Z powyższych składników oprócz cebuli i papryki robimy sos. Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy 7 minut. Następnie dodajemy paprykę i dusimy dotąd, aż będzie średnio twarda. Gorącą paprykę nakładamy do słoików odwracamy do góry dnem i nakrywamy ściereczką.

 

Czerwona papryka z młodym koperkiem

Składniki:
•Papryka
•Ocet spirytusowy 10% Jamar - 0,5 litra
•Woda - 2,5 litra
•Cukier - 0,5 kg
•Sól - 10 dag
•Koper - pęczek
•Ziele angielskie - 10-15 ziaren
•Liść laurowy - 10-15 liści
•Czosnek - 1 ząbek na słoik

Wykonanie:

Usuwamy z papryki gniazda nasienne, kroimy w słupki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku i pół łyżeczki, lub 1 łyżeczkę drobno posiekanego zielonego koperku (zależy od wielkości słoika). Ocet, wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy zagotowujemy, Tak przygotowaną zalewą napełniamy przygotowane słoiki z papryką. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

 

Zamieszanie z papryczkami

Składniki:
•Papryka - 60 dag
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 100 ml
•Gorczyca - 1 łyżeczka
•Kardamon - 1 ziarno
•Liść laurowy - 2 sztuki
•Ziele angielskie - kilka sztuk
•Winogrona - 15 liści
•Woda - 250 ml
•Sól - 2 łyżeczki
•Cukier - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Papryczki, achochę i liście winogron dokładnie myjemy. Małe papryczki pozbawiamy "ogonków". Achochę kroimy w paseczki. Jeśli owoce są duże, wówczas usuwamy nasiona i gąbczastą tkankę ze środka. Liście winogron zwijamy w ruloniki. Tak przygotowane składniki układamy w słoikach. Dosypujemy do nich gorczycę, wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek i kawałek listka laurowego. Przygotowujemy zalewę. Do garnka przelewamy ocet Jamar, wodę, dodajemy sól i cukier. Wstawiamy na ogień i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy ziarnko kardamonu, liść laurowy i curry. Zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Tak przygotowaną zalewą zalewamy warzywa w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 3 minuty w garnku z wodą tak, żeby zanurzone były do 3/4 wysokości. Następnie gorące wyjmujemy z garnka i ustawiamy do góry dnem do momentu, gdy wystygną.

Uwagi autora przepisu:

Ponadto w przepisie wykorzystano: 15 dag owoców achochy 1 łyżeczkę przyprawy curry Wykorzystane zostały papryczki: chilli cayenne i del piquillo.

 

Relish paprykowy z ognia piekielnego

Składniki:
•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - łyżka stołowa
•Papryczka chili - 200 g
•Czosnek - 3 duże ząbki
•Cukier - łyżka stołowa
•Woda - 1,5 szklanki
•Sól - pół łyżeczki

Wykonanie:

Z umytych papryczek (chilli, jalapeno, lub świeżych czuszek) odcinamy zielone szypułki-wyrzucamy. Papryczki wraz z pestkami wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy: łyżkę cukru, łyżkę octu balsamicznego pół łyżeczki soli. Podlewamy wodą żeby zakryła masę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut często mieszając i podlewając wodą. Ostatnie 10 min redukujemy (nie podlewając wodą) masę do pożądanej konsystencji. Gorącą masę wlewamy na sito, pod które podstawiamy miseczkę . Łyżką stołowa przecieramy masę, aż na sicie pozostaną tylko pestki oraz skórki z papryki (trochę pracy nam to zajmie). Powinniśmy otrzymać sos który zostanie na łyżce po przeciągnięciu po niej palcem, przyprawiamy wg. uznania, ale zazwyczaj podana proporcja daje bogaty smak. Możemy rozrzedzać majonezem lub śmietaną przy serwowaniu. Dawkujemy z umiarem!

 

Papryka marynowana

Składniki:
- 3 kg papryki (20 sztuk)
- czosnek
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- cebula
- olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1,25 szklanki octu (lub 0,5 litra, jeżeli zalewa ma być ostra)
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli

Przygotowanie:

Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować i wystudzić.  Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części. Umyć, osuszyć na sicie.
Do wyparzonych słoików włożyć paprykę, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego, cząstkę obranej cebuli. Wlać zalewę. Do każdego słoika dodać łyżkę oleju. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

 

Papryka kwaszona

 

Składniki

·         Papryka - 2 kg

·         Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szkl

·         Woda - 0,5 l

·         Liść laurowy - 5 szt

·         Sól - 2 łyżki

·         Olej słonecznikowy - trochę

Wykonanie:

Papryki przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Wypłukać i osuszyć. Układać w dużym, szklanym lub kamionkowym naczyniu. Zagotować wodę z octem, lekko ostudzić i zalać paprykę. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zalewę odcedzić. Papryki ciasno układać, przesypując solą i liśćmi laurowymi. Lekko ugnieść tłuczkiem i zalać olejem, aby całe papryki były zakryte. Zostawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji, paprykę ponownie ugnieść i zalać olejem.

 

Papryka marynowana z czosnkiem

Składniki:
•Papryka - 1 kg (Papryka pomidorowa)
•Czosnek - 1 główka
•Ocet winny biały 6% JAMAR - 1/2 szklanki
•Cukier - 1/3 szklanki
•Woda - 2 szklani
•Koper - 2 gałązki
•Pieprz czarny - trochę
•Ziele angielskie - trochę
•Liść laurowy - 2 sztuki

Wykonanie:

Papryki umyć, wydrążyć nasiona od strony ogonka i włożyć do każdej po ząbku czosnku. Ułożyć w słojach. Przygotować zalewę i gorącą marynatą zalać paprykę. Pasteryzować 25 minut.

 

Papryka kwaszona

Składniki:
•Papryka - 2 kg
•Ocet winny biały 6% JAMAR - 2 szklanki
•Woda - 0,5 l
•Liść laurowy - 5 sztuk
•Sól - 2 łyżki
•Olej słonecznikowy - trochę

Wykonanie:

Papryki przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Wypłukać i osuszyć. Układać w dużym, szklanym lub kamionkowym naczyniu. Zagotować wodę z octem, lekko ostudzić i zalać paprykę. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zalewę odcedzić. Papryki ciasno układać, przesypując solą i liśćmi laurowymi. Lekko ugnieść tłuczkiem i zalać olejem, aby całe papryki były zakryte. Zostawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji, paprykę ponownie ugnieść i zalać olejem.

 

Idealna papryka konserwowa

Składniki:
•Papryka - 2 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 0,5 szklanki
•Sól - 2 łyżki
•Cukier - 1 szklanka
•Liść laurowy - do smaku
•Ziele angielskie - do smaku
•Oliwa z oliwek - do smaku
•Woda - 1 litr

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paseczki. Wodę, sól, cukier, ocet, ziele angielskie i liść laurowy zagotować. Paprykę włożyć do miski, zalać gorcą zalewą, przykryć i zostawić na 3 dni. Po tym czasie wkładać do słoików. Do każdego słoika dolać po 1 łyżce oliwy. Zapasteryzować 10 minut.

 

 

Wściekła papryka – pikantna konfitura

Składniki:
•Papryka - 6 sztuk
•Papryczka chili - 6 sztuk
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1,5 szklanki
•Cukier - 500 g
•Pomidory konserwowe - 1 puszka
•Pektyna jabłkowo-cytrusowa - 30 g

Wykonanie:

Umyte papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne z błonami, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować w blenderze na razem z pomidorami na drobną kostkę. Przełożyć do rondla, dodać ocet, połowę cukru, gotować na małym ogniu ok. 7 minut od momentu wrzenia tj. zredukować płyn o połowę. Pektyny wymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Uwagi autora przepisu:

-zachować błony i nasiona chilli, jeśli chcemy uzyskać bardziej pikantną konfiturę, - zamiast używać pektyny możemy dłużej redukować płyn, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, Ostrość konfitury możemy regulować ilością użytych chili i zaznaczyć to na etykiecie. Konfitura jest znakomita jako dodatek do mięs, serów, wędlin oraz deserów np. jako sos do lodów. Znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona, ładnie zapakowana będzie miłym prezentem nie tylko na gwiazdkę.

 

Papryczka chili

Składniki:
•Papryczka chili - 600 g
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 litra
•Liść laurowy - 5 sztuk
•Sól - 4 łyżki
•Pieprz czarny w ziarenkach - 15 sztuk
•Woda - 0,5 litra
•Cukier - 6 łyżek

Wykonanie:

Papryczkę umyć dokładnie i pokroić w paski lub duże krążki. Wrzucić papryczkę do słoików a na wierzch wrzucić liść laurowy, pieprz czarny. Ugotować zalewę (woda + ocet + cukier +sól) Gotującą zalewę wlać do słoików zakręcać i odwrócić słoik . Po 14 dniach można jeść !

 

Galaretka z chili nie tylko do marynowania

Składniki:
•Papryka czerwona - 150 g
•Papryczka chili - 150 g
•Cukier żelujący 1:1 - 1 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 600 ml

Wykonanie:

1. Chili przekrawamy na pól, wyskrobujemy nasiona, przekrawamy na 4 części, wkładamy do malaksera i siekamy pulsacyjne aż powstaną maleńkiej czerwone cętki, przekładamy do miski 2. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier z octem jabłkowym, nie mieszany, czekamy aż cukier sam się rozpuści 3. Papryki przekrawamy na pól, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki, wkładamy do malaksera i siekamy aż powstaną cętki, trochę większe niż chili 4. Kiedy cukier się roztopi, wrzucamy papryki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok 10 min 5. Odstawiamy z ognia, przelewamy do słoików dopiero po ok 50 minutach, kiedy kawałeczki papryczek zaczną równomiernie rozkładać się w płynie

Uwagi autora przepisu:

Chiliterka - czyli galaretka z dwóch rodzajów papryki to doskonały kompan pieczonych mięs, serów, wędlin, świetnie również nadaje się do marynowania mięsa przed pieczeniem, ja smaruję nią pierś kaczki i nie muszę już sięgać po dodatkowe przyprawy. Połączenie wytrawności octu jabłkowego, słodyczy i pikanterii papryczek to doskonałą kombinację smakową. 

 

Papryka marynowana, to jedna z najbardziej popularnych marynat. Poniżej przepis od naszej fanki!

Składniki:
•Papryka - 2 kg
•Czosnek - kilka ząbków
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 5 szklanek
•Cukier - 1/2 szklanki
•Sól - 1 czubata łyżka
•Ziele angielskie - kilka sztuk
•Oliwa z oliwek - kilka łyżeczek

Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy, po czym studzimy. W tym czasie: paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy pionowo wzdłuż na kawałki. Układamy w (przygotowanym do pasteryzacji) słoiku ściśle obok siebie. W luki wkładam kawałki czosnku. Gotowe zalewamy letnią zalewą po czym na wierzchu lejemy łyżeczkę oliwy. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 5min po czym odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia na bawełnianej ściereczce.

Uwagi autora przepisu:

Możemy wybrać do marynowania różne kolory papryk i połączyć je ze sobą w jednym słoiku. Polecam :)

 

Papryczki faszerowane serem

Składniki:
•Papryczki czereśniowe - 15-20 szt.
•Ser feta - 170 g
•Ser biały - 50 g
•Tymianek - 0,5 łyżeczki
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 300 ml
•Woda - 150 ml
•Sól - 0,5 łyżeczki
•Olej słonecznikowy - w zależności od wielkości słoika

Wykonanie:

Papryczki umyć, osuszyć. Ostrożnie, w rękawiczkach, usunąć ogonki i gniazda nasienne. Oczyszczone papryczki zalać wodą, octem, wsypać sól. Odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach osączyć papryczki z zalewy. Zblanszować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić. Papryczki ułożyć na ręczniku papierowym. Odłożyć do osuszenia na 12 godzin. Ser feta wymieszać z białym. Opcjonalnie można dodać ulubione suszone zioła. Papryczki nadziewać masą serową, wciskając ją do środka. Na dno wyparzonego słoika wsypać tymianek, włożyć nafaszerowane papryki czereśniowe. Zalać olejem (papryki powinny być w całości przykryte), zakręcić słoik. Pasteryzować 10-12 minut.

 

Sos paprykowy do makaronu

Składniki:
•Papryka czerwona - 3 kg
•Papryczka chili - 40 dag
•Cukier - 50 dag
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Olej słonecznikowy - 0,5 litra
•Przecier pomidorowy - 60 dag
•Czosnek - 7 ząbków
•Liść laurowy - 7 sztuk
•Sól - 8 dag

Wykonanie:

Zmielić paprykę czerwoną i ostrą w maszynce do mięsa. Dodać sól, cukier, olej. Gotować 15 minut mieszając. Dodać ocet, przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty, liście laurowe. Gotować przez 15 minut. Gorącą pastę wlewać do gorących słoików (słoiki grzać w piekarniku), zakręcać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin