Pikle mieszane.doc

(96 KB) Pobierz

MIESZANKI

 

Pikle mieszane

• 1 mały kalafior
• 2 czerwone papryki
• 3 marchewki
• 1 mała cukinia
• ⅓ fasolki szparagowej
• 2 szklanki octu białego winnego JAMAR
• 3 szklanki wody
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka gorczycy
• 1 łyżeczka kolendry
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli

Warzywa umyć i pokroić w zależności od rodzaju w plasterki bądź kawałki, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko włożyć do wrzątku i gotować 5 minut, wyjąć. Układać warstwami w słoikach. Przygotować zalewę i gorącą zalać warzywa w słoikach. Pasteryzować 15 minut.

 

Pikle mieszane

Składniki:
- 50 dag kalafiora- 2 strąki czerwonej papryki- 50 dag marchewki

- 2 duże cukinie- 50 dag małych cebulek (lub szalotek)- ½ l białego octu winnego

- 10 dag cukru- łyżka soli- łyżka gorczycy

Przygotowanie:

Kalafior umyć, podzielić na niewielkie, równej wielkości różyczki. Strąki papryki umyć, przepołowić, wyciąć pestki i białe włókna. Połówki papryki pociąć w kwadraty o boku 1,5 cm. Marchewkę oskrobać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Cukinie umyć, poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki, a następnie na paski o szerokości 2 cm. Cebulki obrać z łupiny. Wszystkie warzywa wymieszać, a następnie nałożyć po równo do słoików. Ocet wlać do rondla, dolać ½ l wody, dodać cukier, sól i gorczycę, zagotować. Warzywa zalać gorącą marynatą, dokładnie zamknąć słoiki. Dno dużego garnka wyłożyć gazetą lub płócienną ściereczką. Wstawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości, przykryć. Gotować na małym ogniu 15 minut, starając się nie dopuścić do wrzenia wody (najlepsza temperatura to ok. 80-85°C). Słoiki zostawić w wodzie, aż nieco przestygną. Wyjąć, wytrzeć. Sałatkę przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Skład pikli możemy dowolnie zmieniać, np. zamiast zwykłego kalafiora dodajmy zielony (czyli. tzw minaretowy). Świetnie sprawdzą się także brokuły.

 

Pikle

składniki

·         1/2 kalafiora

·         2 marchewki

·         2 papryki

·         0,5 kg ogórków

·         zalewa:

·         1 szkl octu 10%

·         1 szkl wody

·         pieprz

·         2 łyżeczki sóli

·         cukier ok 7 łyżeczek

·         ziele angielskie

·         gorczyca

Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 min do wrzącej osolonej wody. Marchewkę i ogórki obieramy i kroimy w plastry, a paprykę kroimy w kostkę lub słupki. Składniki zalewy musimy zagotować i gorącą zalewamy słoiki napełnione warstwowo warzywami. Pasteryzujemy nie dłużej niż 20 min

Pikle

składniki: 

200 g małych ogóreczków
1 marchew
pół kalafiora
4 małe cebulki
po 1 żółtej i czerwonej papryce
pęczek koperku
sól
450 octu ziolowego
po dużej łyżce ziaren pieprzu i gorczycy

 

 

przyrządzanie: 

Ogórki oczyścic i umyć. Marchewke umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kawałki marchewki i różyczki kalafiora blanszować we wrzącej wodzie. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Koperek umyć, oberwać listki.
Warzywa i koperek ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach. Ocet zagotować z 450 ml wody, 2 łyżkami soli, pieprzem i gorczycą. Wrzącą mieszanką zalać warzywa i szybko zakręcić słoiki. Przechowywać do trzech miesięcy.

 

 

Pikle

Składniki:
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250ml
•Kalafior - 200g
•Marchewka - 100g
•Fasolka szparagowa - 100g
•Małe cebulki - 200g
•Korniszony - 100g
•Papryka ostra mielona - 2 sztuki
•Cukier - 100g
•Liść laurowy - 1 sztuka
•Ziele angielskie - do smaku
•Gorczyca - do smaku
•Sól - 90g
•Pieprz czarny - do smaku

Wykonanie:

Kalafior podzielić na różyczki. Marchew i cebulki obrać. Z fasolki odciąć końce. Warzywa opłukać i układać warstwami w dużym garnku, przesypując solą. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Warzywa opłukać i odsączyć na sicie. Zagotować 250 ml wody z octem, cukrem i przyprawami, dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i mocno je zamknąć.

 

Pikle wielowarzywne

 

Składniki:
- ogórki- papryka- czosnek

- marchew- cebulki
Zalewa:
- 4 szklanki wody- 1 szklanka octu- 1 szklanka cukru

- 2 łyżeczki soli- 2 łyżki musztardy rosyjskiej- ziele angielskie

- liście laurowe- gorczyca- olej ( jeśli do pikli dodajemy paprykę )
Przygotowanie:

Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, zagotować. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać liście laurowe, gorczycę i ziele. Warzywa umyć, ułożyć ściśle w słoikach. Zalać ciepłą zalewą. Na samą górę dać 2 łyżki oleju ( tylko jeśli w słoikach znajduje się papryka). Szczelnie zakręcić. Pasteryzować maksymalnie 10 minut.

 

Pikle na ostro

Składniki:
- 2,5 kg ogórków- 3 duże cebule- 1 papryczka chili- 2 łyżki soli

Zalewa:

- 1,5 szkl.octu- 1,5 szkl.cukru- 2 łyżeczki pieprzu mielonego

- 2 łyżeczki papryki słodkiej- 2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:
Duże ogórki obrać przekroić na połowę wydrążyć pestki i pokroic na pikle. Pikle, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojoną w grubsze pół plastry cebulę zasolić i zostawić na 3 godz. Po tym czasie dać pikle na sito aby odciekły. Ocet i cukier zagotować aby rozpuścić cukier, pod koniec gotowania dodać resztę składników zalewy. Pikle układać do słoików zalać chłodną zalewą i gotować 15 min.

 

marynowane warzywa
Składniki:
•Bakłażan - 1 szt
•Kabaczek - 1 szt
•Ogórki (krótkie) - 10 szt
•Pomidorki koktajlowe - 10 szt
•Marchewka - 2 szt
•Fasolka szparagowa - 10 szt
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
Woda - 1 litr
•Sól - 1 łyżka
•Cukier - 5 łyżek
•Liść laurowy - do każdego słoiczka po kilka
•Czosnek - 1 ząbek
•Ziele angielskie - do każdego słoiczka po kilka
•Gorczyca - do każdego słoiczka po kilka
•Pieprz czarny w ziarenkach - do każdego słoiczka po kilka

Wykonanie:

Warzywa myjemy, paprykę, cukinię i bakłażana kroimy. Ogórki , pomidorki koktajlowe i fasole szparagową dajemy w całości. Z części papryki ,cukinii i bakłażana wykrawamy dekoracyjne elementy w formie kwiatuszków, listków i gwiazdek. Na dno każdego z wcześniej przygotowanych słoików wsypujemy pół łyżeczki białej gorczycy, a następnie nakładamy warzywa, tak aby na około słoika znalazły się wykrojone przez nas dekoracje. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, dodajemy do niej przyprawy oraz czosnek, doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez około 2 minuty. Po zagotowaniu marynaty do każdego słoiczka dajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Warzywa zalewamy marynatą . Tak przygotowane słoiczki pasteryzujemy przez 15 minut, wyjmujemy z garnka i ustawiamy dnem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.

 

 

Pikle na zimę

składniki:

·         1/2 średniego białego kalafiora

·         1 strąk papryki czerwonej

·         1 strąk papryki żółtej

·         2 średnie marchewki

·         1/2 średniego brokuła

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         2 ząbki czosnku

·         1/2 strączka papryczki chili

·          

·         ZALEWA: 4 szkl. filtrowanej wody

·         1 szkl. octu spirytusowego 10%

·         6 ziarenek ziela angielskiego

·         3 liście laurowe

·         1 czubata łyżka soli

·         1/2 szkl. cukru

·         1 , 5  l wody i po 1 łyżce soli oraz cukru do obgotowania warzyw

sposób przygotowania: Wodę zagotowałam z octem i przyprawami. Gotowała się ok. 15 minut żeby wydobyć aromat przypraw a następnie ją przecedziłam.

Wszystkie warzywa umyłam i osączyłam. Marchewkę oskrobałam, czosnek obrałam z łupinek, z papryk usunęłam gniazda nasienne. Z kalafiora i brokuła odcięłam łodygi a kwiatostany podzieliłam na małe różyczki. Czosnek pokroiłam na cienkie plasterki, marchewkę w krążki, chili w cieniutkie paseczki, papryki w grube paski, z gałązek natki oberwałam liście.

W garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i cukier, wrzuciłam samą marchewkę, gotowałam ok. 3 min., wyjęłam łyżką cedzakową i wrzuciłam różyczki kalafiora, gotowałam 2 min., wyjęłam. Następne w kolejce były brokuły, które gotowałam tylko ok. 1 min., odcedziłam. Obgotowane warzywa ułożyłam ciasno warstwami w słoikach (ale nie ugniatałam) przekładając je listkami natki, plasterkami czosnku i kawałeczkami chili. Zalałam marynatą. Zakręcone słoiki pasteryzowałam ok. 15 - 20 min. w zależności od wielkości.

Jeśli zalejemy zawartość słoików gorącą marynatą do pasteryzujemy słoje wstawiając je do gorącej wody. Jeśli jednak zalewa będzie już zimna to słoje wstawiamy do zimnej wody, żeby nie popękały, i czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia wody w garnku. Na dno garnka, w którym pasteryzujemy słoiki dobrze jest włożyć złożoną na czworo ściereczkę albo gazetę - słoiki nie będą się obijać i dzwonić. Woda w garnku podczas pasteryzacji powinna tylko lekko wrzeć.

Lato w słoiku

Składniki:
•Ogórki (krótkie) - 5 kg
•Kalafior - 3 sztuki
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
•Papryka czerwona - 2 kg
•Cebula - 1,5 kg
•Liść laurowy - do smaku
•Czosnek - do smaku
•Gorczyca - do smaku
•Koper - gałązka na słoik
•Oliwa z oliwek - do smaku
•Woda - 4 l
•Cukier - 4 szklanki
•Sól - 2 łyżki
•Pieprz czarny - do smaku
•Ziele angielskie - do smaku

Wykonanie:

1. Ogórki kroimy na koreczki, cebulę w ósemki, paprykę na kawałki. kalafiory dzielimy na małe różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy. Studzimy. 2. Do każdego słoika wkładamy: gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. następnie wkładamy warstwami warzywa. 3. Zalewa: wodę i ocet zagotujemy z cukrem, solą, pieprzem i zielem angielskim. Gorącą marynatą zalewamy warzywa, a na wierzch wlewamy trochę oliwy. Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do ciepłej wody. Pasteryzujemy 10-15 minut

 

Grillowane letnie warzywa z fetą i goudą, w marynacie pachnącej bazylią, oregano, czosnkiem i cytryną

Składniki
•Papryka - 4 sztuki
•Bakłażan - 1 sztuka
•Kabaczek - 1 sztuka
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 100 ml
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 łyżki
•Ser żółty - 100 g
•Ser feta - 100 g
•Kapary - 2 łyżki
•Olej rzepakowy - 200 ml
•Cebula - 2 sztuki
•Sól - do smaku
•Cukier - 1 łyżeczka
•Skórka z cytryny - do smaku
•Czosnek - 3 ząbki
•Pieprz czarny - do smaku
•Bazylia - do smaku
•Oregano - do smaku
•Natka pietruszki - do smaku
•Tymianek - do smaku

Wykonanie:

Papryki w różnych kolorach (czerwona, zielona, żółta i pomarańczowa) umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa. Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie prygotować pozostałe warzywa; cebule obrać i pokroić na 0,5 cm plastry, cukinię i bakłażana umyć, bez obierania pokroić w podobnej grubości plastry. Zgrillować na złoty kolor, ostudzić. Papryki wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę. Pokroić na kawałki, wymieszać je z grillowaną cukinią, bakłażanem i cebulką (delikatnie). Przygotować marynatę na zimno: Ocet jabłkowy i spirytusowy "Jamar" wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, kaparami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonymi ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać warzywa i wymieszać je delikatnie ręką. Ułożyć w czystym i suchym słoiku warstwowo, naprzemiennie z serami pokrojonymi w kostkę. Wierzch zalać pozostałą marynatą. Olej powinien szczelnie przykrywać wierzch warzyw. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2 dni (w tym czasie smaki się uzupełnią i dopełnią). Przechowywać w lodówce do 2 tygodni (choć u nas znika w ciągu kilku dni).

Uwagi autora przepisu:

Warzywa takie genialnie smakują z kanapkami i sałatkami. Są po prostu idealne, bo grillowanie sprawia, że są wyjątkowo słodkie i jędrne. Sery pochłaniają smaki i zapachy i przestają być zwykłymi serami. Cały smak lata zamknięty jest w jednym słoiku! Zimna marynata o smaku grillowanych warzyw świetnie nadaje się do przygotowania dressingu do sałaty. Wystarczy rukolę lub inną ulubioną sałatę wyłożyć na półmisek, dodać warzywa i polać marynatą.  dobrze sprawdzą się też na pikniku lub w podróży, wystarczy zabrać ze sobą pieczywo i widelec :-) Zdecydowanie polecam! 

 

 

 

 

 

 

 

SOSY

Domowy ketchup

Składniki:
•Pomidory - 5 kg
•Cebula - 1 sztuka
•Czosnek - 4 ząbki
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Cukier - 2 szklanki
•Sól - 2 łyżki
•Papryka ostra mielona - 1 łyżka
•Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać. Pomidory umyć. Pomidory, cebulę i czosnek zblendować. Wrzucić do garnka i gotować minimum godzinę do odparowania płynu. Dodać resztę składników, wymieszać i pogotować jeszcze 30 minut. Gorące przekładać do słoiczków, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Można dla pewności zapasteryzować ok 10 minut.

 

Sos pomidorowy z papryką i cukinią

Składniki:
•Pomidory - 2 i 1/2 kg
•Papryka kolorowa - 2 sztuki
•Cukinia - 1 mała sztuka
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 120 ml
•Majeranek - 2 łyżeczki
•Bazylia - 2 łyżeczki
•Czosnek - 4 ząbki
•Cebula - 1 sztuka
•Oliwa z oliwek - 4 łyżki
•Cukier - 10 łyżek
•Pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka
•Sól - 3 łyżeczki
•Oregano - 2 łyżeczki

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.

Uwagi autora przepisu:

Kocham kuchenne testowanie! Mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy do wzięcia, więc do dzieła! A w najbliższych dniach zapewne jeszcze inny wyśmienity sos z pomidorów, które czekają na mnie w kuchni.

 

Letnie warzywa marynowane w aromatycznej zalewie

Składniki:
•Brukselka - 250 g
•Zielona fasolka - 250 g
•Marchewka - 1 duża
•Rzodkiewki - 100 g
•Cukinia - 250 g
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 400 ml
•Papryczka ostra mielona- 1/2 łyżeczki
•Pieprz czarny w ziarenkach - 8 kulek
•Liść laurowy - 2 sztuki
•Ziele angielskie - 4 kulki
•Sól - 1 łyżeczka
•Cukier - 200 g
•Koper - 30 g
•Woda - 300 ml
•Olej rzepakowy - 4 łyżki
•Gorczyca - 1 łyżeczka
•Czosnek - 3 ząbki
•Taragon - 10 g

Wykonanie:

Do garnka wlać ocet ( spirytusowy 10% JAMAR), wodę i wsypać cukier. Wcisnąć czosnek i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, papryczkę chili. Podgrzewać zalewę do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok 2 minuty. Tak przygotowaną zalewę zdjąć z ognia, dodać sól i pozostawić do przestygnięcia. Brukselkę i fasolkę zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty. Po tym czasie warzywa umieścić w misce z zimną wodą i lodem by zahamować proces gotowania. Marchewkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Cukinię pokroić na średniej grubości plasterki Warzywa równomiernie rozłożyć do wyparzonych słoików , do każdego dodać koper i taragon, zalać przygotowaną zalewą, do każdego słoiczka dodać olej. Słoiczki zakręcić nakrętkami odpornymi na działanie octu. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 6 miesięcy.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin