kulinarne_skarby_malopolski.pdf

(4011 KB) Pobierz
Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
32-861 Iwkowa 468
www.iwkowa.pl/stowarzyszenie
Opracowanie graficzne i druk:
Brzeska Oficyna Wydawnicza
tel. 14 68 61 470
Kulinarne Skarby Małopolski
… o produktach lokalnych,
tradycyjnych i regionalnych
Spis treści
Wstęp
Skarby Małopolski
Przystawki i zupy
Dania główne
Desery
Indeks
Produkty lokalne Śliwkowego Szlaku
5
6
8
19
30
34
35
Wstęp
Kulinarne Skarby Małopolski, czyli wszystko o projekcie „Organizacja cyklu warsztatów związa-
nych z promocją produktów regionalnych, tradycyjnych, wydanie książki kulinarnej oraz gazetki
promującej projekt“
O produktach lokalnych, tradycyjnych, regionalnych napisano wiele, jeszcze niedawno w formie kuli-
narnej historii naszego kraju, dzisiaj z przekonaniem,
że
warto odkopywać z lamusa „babcine” przepisy.
Żeby
mogły stać się naszą codziennością prowadzone są spektakularne, ogólnopolskie akcje mające nas
do nich przybliżyć. Nie bez znaczenia są jednak liczne małe inicjatywy podejmowane w niemal każdym
regionie Polski. Taką był też ten projekt, którym chcieliśmy pokazać bogactwo kulinarne Małopolski i za-
chęcić do sięgania po produkty z naszego podwórka. W gazetce i książce kulinarnej zaprezentowaliśmy
efekt zorganizowanych przez Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa warsztatów kulinarnych
z wykorzystaniem małopolskich produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. Wzięli w nich udział
mieszkańcy
Śliwkowego
Szlaku, w większości przyszli kucharze, ale także panie z kół gospodyń wiej-
skich. Część bardzo pomysłowych przepisów naszych uczestników zamieściliśmy w tej książce, a pozo-
stałe w gazetce podsumowującej projekt. Mamy nadzieję,
że
wiedza o tych produktach przyda się,
żeby
kupować i wykorzystywać w codziennym gotowaniu sprawdzone i wartościowe SKARBY MAŁOPOLSKI.
Prezes Stowarzyszenia
Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
Katarzyna Jasnos
Do przygotowania potraw, których przepisy zawarto w tej publikacji, użyto produktów trady-
cyjnych i regionalnych z Małopolski:
• ze znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) – produkty pochodzące z określonego
regionu, miejsca lub kraju, w którym odbywają się wszystkie etapy produkcji;
• ze znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) – produkty pochodzące z okre-
ślonego
obszaru geograficznego, na którym odbywa się co najmniej jeden z etapów produkcji;
• wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – produkty, których jakość wynika ze
stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych co najmniej od 25 lat, stano-
wiących element dziedzictwa kulturowego regionu oraz tożsamości społeczności lokalnej.
• Podczas warsztatów wykorzystywano również produkty ze znakiem Gwarantowanej Trady-
cyjnej Specjalności (GTS) – produkty, które mają specyficzną nazwę lub wytwarzane są ze
specyficznego surowca.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin