gołąbki.odt

(22 KB) Pobierz

 

 

             Gołąbki na ostro z kaszą i ryżem.

Składniki:

       1 główka włoskiej kapusty

       FARSZ:

       100 g kaszy pęczak

       150 g ryżu

       200 g piersi z kurczaka

       300 g łopatki

       1 cebula biała

       1 ząbek czosnku

       1 papryczka chili

       oliwa z oliwek (do smażenia)

       PRZYPRAWY:

       bazylia

       słodka papryka mielona

       pieprz cayenne

       sos sojowy słodki

       sól i pieprz

       DODATKI:bulion, przecier pomidorowy.

Przygotowanie:

1-Kaszę pęczak oraz ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oba garnki dokładnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby ryż oraz kasza "same doszły", a na koniec miały sypką postać. 
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. 
Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek - chwilę razem przesmażamy.
Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.

2.Pierś z kurczaka i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę pęczak, ryż, bazylię, słodką paprykę mieloną oraz podsmażoną z czosnkiem i chili cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, słodkim sosem sojowym, pieprzem czarnym oraz cayenne. 
Powstały farsz nakładamy porcjami na liście kapusty i zawijamy.

3.Uformowane gołąbki układamy na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.
Gołąbki na ostro podajemy z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin