KsiążeczkaGG2011Rozdzial06.pdf
(
1574 KB
)
Pobierz
6
Beton
– rodzaje, właściwości
i zastosowanie
GRUPA GÓRAŻDŻE
223
6.1. Beton i jego rodzaje
Beton
– zgodnie z normą PN-EN 206-1:2003 „Beton. Część 1: Wymagania,
właściwości, produkcja i zgodność” – materiał powstały ze zmieszania ce-
mentu, kruszywa drobnego i grubego, wody oraz ewentualnych domieszek
i dodatków, który uzyskuje swoje właściwości w wyniku hydratacji cementu.
Mieszanka betonowa
– całkowicie wymieszane składniki betonu, które są
jeszcze w stanie umożliwiającym zagęszczenie wybraną metodą.
Beton stwardniały
– beton, który jest w stanie stałym i który osiągnął
pewien poziom wytrzymałości.
BETON
KRUSZYWO
CEMENT
WODA
DOMIESZKI
CHEMICZNE
DODATKI
MINERALNE
ZBROJENIE
ROZPROSZONE
Rodzaje betonu
BETON
LEKKI
ZWYKŁY
CIĘŻKI
Beton zwykły
– o gęstości w stanie suchym większej niż 2000 kg/m
3
i nie-
przekraczającej 2600 kg/m
3
.
Najczęściej stosowanymi kruszywami są żwiry i w przypadku be-
tonów wyższych klas grysy uzyskiwane z rozkruszenia skał o wysokich
wytrzymałościach.
Beton lekki
– o gęstości w stanie suchym od 800 do 2000 kg/m
3
; jest wyko-
nywany z kruszyw lekkich lub przez nadanie betonowi porowatej struktury
(np. napowietrzenie lub spienienie).
224
GRUPA GÓRAŻDŻE
Beton ciężki
– o gęstości w stanie suchym powyżej 2600 kg/m
3,
jest wyko-
nywany z kruszyw pochodzących z ciężkich minerałów lub rud żelaza. Beton
ciężki stosuje się do budowy osłon przed promieniowaniem w komorach
rentgenowskich lub reaktorach atomowych.
6.2. Składniki betonu
6.2.1. Cement
Rodzaj i klasę cementu do betonu należy dobierać w zależności od:
¡
warunków wykonania betonu:
– temperatura otoczenia,
– naparzanie lub dojrzewanie betonu w warunkach naturalnych,
– sposób pielęgnacji betonu,
– szybkość rozformowania elementów,
– długość transportu mieszanki betonowej,
– objętość betonowanego elementu (element masywny);
¡
wymaganych właściwości betonu:
– klasa wytrzymałości,
– klasa ekspozycji,
– wodoszczelność,
– mrozoodporność,
– nasiąkliwość.
6.2.2. Woda zarobowa
Wymagania dotyczące wody zarobowej do produkcji betonu zawarte są
w normie PN-EN 1008: 2004 „Woda zarobowa do betonu. Specy kacja po-
bierania próbek, badanie i ocena przydatności wody zarobowej do betonu,
w tym wody odzyskanej z procesów produkcji betonu”.
Oprócz wody pitnej, która nie wymaga badania, norma dopuszcza do sto-
sowania inne jej rodzaje:
– odzyskaną z procesu produkcji betonu,
– ze źródeł podziemnych,
– naturalną wodę powierzchniową i wodę ze ścieków przemysłowych,
– morską lub zasoloną.
BETON RODZAJE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
225
Wodę poddaje się wstępnej ocenie pod względem:
– zawartości olejów i tłuszczów,
– zawartości detergentów (piana powinna zanikać w ciągu 2 minut),
– barwy (bladożółta lub jaśniejsza – nie dotyczy wody z produkcji betonu),
– zawiesiny (nie więcej niż 4 ml osadu – nie dotyczy
wody z produkcji betonu),
– zapachu (dopuszczalny zapach jak wody pitnej,
bez zapachu H
2
S po dodaniu HCl),
– kwasowości (pH ≥ 4),
– zawartości substancji humusowych (jakościowa ocena barwy
po dodaniu NaOH jako żółtawobrązowa lub jaśniejsza).
W zakresie właściwości chemicznych norma stawia następujące wymagania:
¡
zawartość chlorków:
– dla betonu sprężonego i zaczynu iniekcyjnego
do kanałów kablowych – do 500 mg/l wody,
dla betonów zbrojonych – do 1000 mg/l wody,
dla betonów niezbrojonych – do 4500 mg/l wody;
2-
¡
zawartość siarczanów, jako SO
4
nie powinna przekraczać 2000 mg/l
wody;
¡
zawartość alkaliów nie powinna przekraczać (w przeliczeniu na NaOH),
1500 mg/l chyba, że wykaże się brak szkodliwej reakcji reaktywnej krze-
mionki z alkaliami;
¡
inne zanieczyszczenia szkodliwe (cukry, azotany, fosforany, ołów i cynk)
sprawdza się, czy nie wpływają negatywnie na czas wiązania i wytrzy-
małość betonu.
W przypadku wody odzyskiwanej z produkcji betonu, oprócz wymienionych
wymagań, dodatkowo spełnione muszą być poniższe wymagania:
¡
należy zapewnić wodzie jednorodność zawiesiny materiału stałego;
¡
należy kontrolować gęstość i na tej podstawie uwzględniać zawartość
masy materiału stałego dodawanego razem z wodą do nowej mieszanki
betonowej.
226
GRUPA GÓRAŻDŻE
6.2.3. Kruszywo
Kruszywo stanowi ok. 75% objętości betonu i jego jakość ma bardzo duży
wpływ na wytrzymałość i trwałość betonu w konstrukcji. Do produkcji
betonu stosuje się:
– kruszywa naturalne (żwirowe i łamane),
– kruszywa sztuczne (powstałe podczas obróbki termicznej materiałów
ilastych lub surowców pochodzących z ubocznych produktów spalania),
– kruszywa z recyklingu (np. rozkruszone stare elementy betonowe).
W zdecydowanej większości przypadków stosuje się kruszywa naturalne żwi-
rowe i łamane. Kruszywa żwirowe powstały w wyniku naturalnych procesów
przyrodniczych, takich jak wietrzenie skał i erozyjne działanie wody na okru-
chy skalne, które przemieszczały się w korytach rzek i dzięki temu uzyskały
okrągły kształt i nazywane są potocznie kruszywem otoczakowym. Kruszy-
wa naturalne łamane powstają w wyniku mechanicznego kruszenia skał.
Najczęściej są to skały magmowe (granit, sjenit, bazalt) i skały węglanowe
(wapień, dolomit). Kruszywa uzyskane ze skał magmowych charakteryzują
się wysoką odpornością na ścieranie, niską porowatością, a co za tym idzie
– niską nasiąkliwością, dużą mrozoodpornością, są zazwyczaj używane do
produkcji betonów wysokich klas (betony mostowe, nawierzchniowe).
Bardzo ważnym czynnikiem dla uzyskania wysokiej jakości betonu jest jakość
stosowanych kruszyw. Zanieczyszczenia organiczne, głównie kwasy humu-
sowe powstające z rozkładu roślin, kawałki węgla kamiennego, ziarna zbóż
i kawałki drewna, pochodzące np. z nieoczyszczonych naczep ciężarówek
po poprzednim ładunku wpływają niekorzystnie na przebieg hydratacji
cementu. Pogarszają one estetykę i właściwości użytkowe betonu. Dotyczy
to zwłaszcza posadzek przemysłowych oraz betonów architektonicznych
(odpryski na powierzchni betonu).
Kolejnym istotnym czynnikiem mającym wpływ na właściwości betonu są
pyły mineralne, za które uważa się ziarna mniejsze od 0,063 mm. Jako ziarna
posiadające największą powierzchnię właściwą zwiększają znacznie wodo-
żądność stosu okruchowego, a co za tym idzie – wskaźnik wodno-cemento-
wy. Bardzo często tworzą również powłokę na ziarnach kruszywa grubego
ograniczając dostęp zaczynu cementowego do powierzchni kruszywa
i pogarszając zwłaszcza właściwości trwałościowe betonu.
BETON RODZAJE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
227
Plik z chomika:
IKPN
Inne pliki z tego folderu:
msadza.vcf
(0 KB)
BADANIA LABOLATORYJNE BETONU SCC MÓJ.rar
(10206 KB)
SKMBT_C25314121506590.pdf
(53662 KB)
PROJEKOTWANIE BETONU SAMOZAGĘSZCZALNEGO.rar
(12464 KB)
SKMBT_C25315010515010.pdf
(5396 KB)
Inne foldery tego chomika:
AUTOSTRADY I ULICE
BETONY SPECJALNE
BUDOWNICTWO KOMUNIKACYJNE
BUDOWNICTWO OGÓLNE
DIAGNOSTYKA I NAPRAWA W BUDOWNICTWIE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin