Jarmuż - fenomenalne warzywo
Znany ze względu na niewątpliwe walory dekoracyjne, ale wielce niedoceniany jako element diety. Poznaj cudowne właściwości jarmużu i proste przepisy z tym super-antyoksydantem w roli głównej.
Jarmuż wywodzi się z kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew i brukselka, ale swymi walorami zdecydowanie przewyższa innych popularnych przedstawicieli rodziny. W zasadzie mówi się, że to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, któremu przypisuje się między innymi działanie antyrakowe i przeciwmiażdżycowe.
Filiżanka jarmużu to jedynie 35 kalorii, a dodatkowo prawdziwa kopalnia wartości odżywczych. W takiej porcji znajdziesz:
· 5 gram błonnika,
· 15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B,
· 40% dziennego zapotrzebowania na magnez,
· 180% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
· 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę of C,
· 1000% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
· spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu.
Walory zdrowotne jarmużu związane są głównie z rzadko spotykaną w innych warzywach, ogromną zawartością witamin antyoksydacyjnych. Na przykład, ilością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki, a witaminy K (odpowiedzialnej za szybkie gojenie się ran i zmniejszenie obfitości miesiączek) jest w nim tak dużo, że warzywa powinny wręcz unikać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Warto wspomnieć też, że zawarty w jarmużu błonnik wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu, w ten sposób obniżając ich stężenie we krwi i zapobiegając chorobie miażdżycowej.
Co ważniejsze, w jarmużu znajdziemy też:
· sulforafan - związek siarki, który stymuluje produkcję enzymów oczyszczających organizm z rakotwórczych substacji oraz skutecznie niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka,
· zeaksantynę i luteinę – karotenoidy, które pochłaniają błękitne światło i działają antyoksydacyjnie chroniąc siatkówkę przed wolnymi rodnikami,
· betakaroten – karotenoid, który neutralizuje wolne rodniki i chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych.
Jarmuż jest warzywem nietrwałym, dlatego też nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Trzymaj warzywo w lodówce, nieumyte i szczelnie zapakowane nie dłużej niż 5 dni.
Przed przyrządzeniem oberwane z łodyg liście zanurzamy w zimnej wodzie, by wypłukać piasek, a następnie wycinamy z nich twarde nerwy .
Krótkie gotowanie nie pozbawia jarmużu smaku, konsystencji, koloru, ani jego walorów odżywczych. Można gotować go przez kilka minut na parze, zalać wodą i gotować do miękkości, jeść zupełnie surowy lub dusić z czosnkiem i podawać jak szpinak.
Ważne jest, by spożywać jarmuż z odrobiną tłuszczu (np. masła lub oliwy z oliwek).
Jarmuż jest warzywem niezwykle uniwersalnym. Dodawaj go do zup, gulaszów, sałatek, zapiekanek, a nawet do kanapek zamiast sałaty. Oto kilka pomysłów na proste przygotowanie jarmużu:
· Zrób prostą sałatkę z posiekanego jarmużu, czerwonej papryki, cebuli, rodzynek i twojego ulubionego dressingu.
· Uduś posiekany jarmuż z jabłkiem, ozdób posiekanymi orzechami włoskimi i skrob octem balsamicznym.
· Wymieszaj pełnoziarnisty makaron z posiekanym jarmużem, orzeszkami pinii, serem feta i oliwa z oliwek.
· Uduś posiekany drobno jarmuż z czosnkiem na oliwie z oliwek i podawaj tak, jak szpinak.
· Porwij liście na małe kawałki, spryskaj oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli i piecz w piekarniku przez ok 10-15 minut.
I jeszcze kilka przepisów:
· 7-8 liści jarmużu,
· 2 buraki,
· 1 pączek dymki,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· sok z 1/2 cytryny,
· 2 ząbki czosnku,
· sól, pieprz
1. Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić. Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na rozgrzanej oliwie przez mniej więcej 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następnie 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Jak zbierać punkty?
Autor: Justysia (3285 pkt.)
·
· 1 kg jarmużu,
· 10 dag boczku wędzonego,
· 2 łyżeczki mąki,
· 1 szkl. mleka lub kefiru,
· sól,
· 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Liście jarmużu umyć i obgotować w odkrytym naczyniu. Następnie wyjąć, osaczyć i odciąć grube nerwy liściowe, a blaszki posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Stopiony boczek wymieszać z mąką rozprowadzić mlekiem, dodać jarmuż, zagotować. Potrawę przyprawić czosnkiem roztartym z solą.
· Ciasto:
· 7 i 1/2 dag mąki
· 4 dag stopionego masła
· 5 jaj
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Farsz:
· 1 kg jarmużu
· 2 szalotki
· 2 jaja
· 2 ząbki czosnku
· łyżka masła
· 50 ml białego wytrawnego wina
· 15 dag wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski
· 2/3 szklanki gęstej śmietany
· gałka muszkatołowa
· pieprz kajeński
· pieprz, sól
1. Przygotować farsz: jarmuż oczyścić, umyć i pokroić. Gotować w osolonej wodzie 40-50 minut, odcedzić. Szalotki i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać jarmuż i krótko dusić, wlać wino, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim. Gotować 4-5 minut. Jarmuż wystudzić, odlać płyn. Do jarmużu dodać jaja, mąkę ziemniaczaną i łososia, wymieszać.
2. Przygotować ciasto: jaja rozdzielić. Żółtka ubić na puch, kropelkami dodając roztopione masło. Następnie dodać mąkę, proszek i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Białka ubić z łyżeczką soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Ciasto wlewać na blachę przykrytą pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku 10-12 minut, wyjąć z piekarnika, posmarować śmietaną i wyłożyć farsz z jarmużu. Ciasto zrolować. Roladę położyć na blasze i piec w piekarniku przez 8 minut.
3. Podawać pokrojoną, razem z zieloną sałatą, pomidorami i sosem winegret.
· 25 dag młodego jarmużu
· 2 marchewki
· 1 por
· 3 kwaśne jabłka
· 2—3 kiszone ogórki
· kilka łyżek majonezu
· sól, cukier
1. Liście jarmużu myjemy, odrzucamy ogonki liściowe i grube nerwy, drobno siekamy. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, ogórki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Pory oczyszczamy, myjemy, odcinamy zielone, zniszczone części, białe kroimy w piórka. Wszystkie składniki surówki przekładamy do salaterki. Mieszamy dokładnie z majonezem, doprawiamy do smaku.
· 50 dag jarmużu,
· 20 dag cebuli,
· 15 dag selera bulwiastego,
· 20 dag ziemniaków,
· 1 łyżka masła,
· 1 szkl. mleka,
· 4 ząbki czosnku,
· 1/2 szkl. śmietany,
· 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
1. Seler i ziemniaki obrać i opłukać. Cebulę obrać i pokroić razem z selerem. Włożyć do garnka, dodać masło, osolić i poddusić. Zalać wrzącą wodą (około 2 szklanek) i gotować 10 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować. Jarmuż umyć, usunąć zgrubiały nerw i ogonki liściowe. Liście pokroić, wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować w odkrytym garnku 2 minuty. Odstawić, dodać mleko, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podgrzać, dodać śmietanę, zieleninę i roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
1
margo.u