Zupa krem z dyni.doc

(649 KB) Pobierz

Zupa krem z dyni – wersja orientalna

  30 października 2010 / autor: Tomek Lach / komentarze: 3

W trakcie jednej z moich podróży do Hong Kongu miałem okazję spróbować rewelacyjnej orientalnej zupy z dyni. Już od dawna nosiłem się z zamiarem odtworzenia tego smaku we własnej kuchni. Tak się składa, że pod koniec października dynia to jeden z bardziej popularnych produktów we wszelkiego rodzaju sklepach spożywczych i marketach. Jedni kupują ją w celach rozrywkowych, inni korzystają z dostępności tego warzywa i urządzają kuchenne halloween :)

Zupa z dyni - orientalny kremTradycyjna „europejska” zupa z dyni jest bardzo smaczna, zdrowa i atrakcyjna wizualnie, często jednak słyszałem opinie, że smakuje jak grochówka i tylko lepiej wygląda :) Mój przepis oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka.

SKŁADNIKI:

·                      jedna średniej wielkości dynia

·                      jeden litr bulionu

·                      dwa małe ziemniaki

·                      dwie marchewki

·                      jedna cebula

·                      jeden ząbek czosnku

·                      kilka łyżek oleju

·                      miód lub cukier brązowy

·                      wysokoprocentowa śmietanka

·                      jedna cytryna

·                      przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chilli

·                      sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1.                    warzywa obieram i kroję w grubą kostkę

2.                   na patelnię dodaję trochę oleju i wszystkie warzywa (dynię, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek) mniejszymi porcjami podpiekam aż zaczną się mocno rumienić

3.                   chwilę przed końcem obsmażania dyni dodaję miód albo cukier i staram się delikatnie skarmelizować zawartość patelni

4.                   przyrumienione warzywa przekładam z patelni do garnka z bulionem

5.                   do garnka dodaję przyprawy, czyli imbir (dużo imbiru), cynamon, kardamon, kurkumę dla wzmocnienia koloru oraz niewielką ilość chilli dla nadania delikatnie ostrego posmaku

6.                   kiedy w garnku wylądują wszystkie warzywa gotuję zupę przez kilkanaście minut aż wszystkie składniki będą miękkie

7.                   następnie miksuję całą zawartość garnka przy pomocy blendera – aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy/kremu

8.                  jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą

9.                   do prawie już gotowej zupy dyniowej dodaję śmietankę

10.               wyciskam sok z połowy cytryny i dodaję go do garnka

11.                 całość mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą

Zupę z dyni podaję udekorowaną kleksem z gęstej śmietany lub jogurtu i posypaną grubo zmielonym pieprzem.

Danie to jest bardzo trudno zepsuć i nie należy martwić się proporcjami. Ja dopasowuję skład i ilość składników na oko, starając się dostosować do rozmiaru dyni jaką udaje mi się kupić. Zwykle gotuję większą ilość takiej zupy i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach – po kilkunastu dniach, kiedy znowu przychodzi ochota na coś bardzo smacznego, taki zamrożony zapas pozwala w ciągu kilku minut cieszyć się gorącą i smaczną zupą z dyni ;)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin