Fizyczne Podstawy Technologii III.pdf

(2177 KB) Pobierz
Szkło
Szkło jest ciałem w którym uporządkowanie elementów budujących (atomów lub jonów)
ogranicza się do najbliższego otoczenia każdego z budujących go elementów. Szkło
nie posiada uporządkowania strukturalnego elementów budujących, mimo to
mechaniczne właściwości zbliżają szkła do ciał stałych.
Szkło nie jest fazą termodynamiczną, jest stanem nietrwałym materii.
1
Teorie budowy szkieł:
-
-
-
-
-
-
Ciecz przechłodzona (Tamman)
Ciecz przechłodzona i przeobrażona (Görlich)
Zespół związków chemicznych (Botiwkin)
Zespół krystalitów (Lebiediew)
Koloid (Mie)
Polimer (Sosman, Appen)
2
Definicja Polskiego Komitetu Normalizacyjnego:
Szkło jest produktem pozostającym w swej masie nieskrystalizowanym,
otrzymanym poprzez stopienie i ochłodzenie substancji do temperatur niższych od
temperatury wykrywalnej krystalizacji.
Właściwości szkieł:
Są one pośrednie pomiędzy właściwościami cieczy i ciał stałych, do cieczy upodabnia
je:
-
brak uporządkowania strukturalnego
-
brak określonej temperatury topnienia
-
izotropia właściwości
do ciał stałych:
- właściwości sprężyste
-
właściwości mechaniczne.
3
Składy chemiczne wybranych szkieł krzemianowych
Składniki
Szkło
Okienne Technicz- Butelko- Kryształ- Optyczne
ne
we
owe
(flint)
%
72
80
73.4
60
35.1
1.9
1.3
1.2
-
0.1
-
-
0.2
-
-
-
11.8
-
-
-
8.0
0.5
10.6
-
0.1
4.0
-
-
-
-
-
1.5
-
2.0
-
-
-
-
24.5
61.8
5.3
14.4
14.3
1.5
-
-
-
12.0
2.9
SiO
2
Al
2
O
3
Fe
2
O
3
B
2
O
3
CaO
MgO
BaO
PbO
Na
2
O
K
2
O
Metody formowania szkieł
1.- Rozdmuchiwanie porcji szkła2.- wytłaczanie wyrobów 3.- ciągnienie tafli i rur
4.- walcowanie szkła 5.- prasowanie szkła 6.- rozwłóknianie szkła.
4
Lepkości charakterystyczne
szkieł krzemianowych
Lepkość
lg
η
2
2.5
3.0-3.5
3.5-5
5
7
8
9
10
13
16
20
Operacje technologiczne
Klarowanie szkła
Można nabierać na piszczel
Formowanie ręczne /rozdmuchiwanie/
Mechaniczne formowanie szkieł
Obróbka na palnikach
Tłoczenie szkieł
Gięcie płyt szklanych
Prasowanie szkła
Koniec możliwości obróbki szkła
Lepkość przeobrażenia /odprężania/
Zestalenie szkła
Lepkość w temperaturze pokojowej
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin