zalecenia w niedoczynności tarczycy.pdf

(133 KB) Pobierz
Niedoczynność tarczycy
PRZYCZYNY
Choroba polega na tym, że następuje przewlekłe autoimmunologiczne
zapalenie gruczołu tarczycowego, dochodzi do produkcji przeciwciał
atakujących komórki tarczycy co prowadzi do spadku produkcji
hormonów.
OBJAWY
Zostaje spowolniona podstawowa przemiana materii w konsekwencji
czego przybieramy na wadze, odczuwamy zmęczenie, osłabienie, utratę
apetytu, uczucie zimna, spowolnienie tętna, zaparcia, suchość skóry i jej
żółtawe zabarwienie. Ponadto wypadanie włosów, utrata zewnętrznej
części brwi, odczuwamy kłopoty z koncentracją, mamy gorsze
samopoczucie oraz nasz głos czasem staje się ochrypły, matowy.
ZALECENIA
JEDZ
Wodorosty
bogate źródło jodu potrzebnego do produkcji hormonów
Orzechy brazylijskie
pokarm bogaty w selen niezbędny do
prawidłowej pracy tarczycy
Świeże owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełne ziarno,
strączkowe oraz ryby
gdyż są źródłem NNKT, witamin z grupy B,
cynku, witaminy C i magnezu
PIJ
Wodę
– minimum 8 szklanek dziennie. Prawidłowy poziom płynów ma
niezwykle istotne znaczenie dla całego układu endokrynologicznego,
w tym tarczycy.
ZAŻYWAJ
L-tyrozynę
aminokwas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
tarczycy
Ćwiczeń
najlepiej codziennie, najbardziej polecana forma to joga.
Dzięki temu poprawisz krążenie krwi i pracę m.in. tarczycy.
1
UNIKAJ
Pszenicy
ze względu na zawartą w niej gliadynę, która może działać
szkodliwie na tarczycę.
Niektóre osoby odczuwają znaczną poprawę zdrowia przy
odstawieniu
wszystkich produktów bogatych w gluten,
tj: pszenicy,
kamutu, orkiszu, żyta, jęczmienia, owsa
Surowych warzyw z rodziny kapustnych
(brokuły, kapusta, kalafior,
jarmuż i brukiew),
soi i prosa.
Wymienione produkty mogą bowiem
upośledzać funkcjonowanie tarczycy. Warzywa kapustne można jeść
po ugotowaniu, natomiast soję z umiarem w formie produktów
fermentowanych, tj.: tempeh, natto, miso i tamari
Kofeiny, nabiału oraz soli,
produktów które obciążają organizm
Cukru, rafinowanych węglowodanów, wysoko przetworzonej
żywności i alkoholu
dostarczają bowiem jedynie pustych kalorii
i powodują przyrost masy ciała
Fluoru i chloru,
ponieważ są antagonistami jodu i kradną go jeśli są
dostarczane do organizmu w nadmiarze. Flor znajdziemy w wodzie
wodociągowej, pastach do zębów oraz w herbacie. Chlor natomiast
oprócz wody wodociągowej znajduje się w wodzie na basenach.
Pijmy zatem wodę oczyszczoną przez filtr, zęby natomiast myjmy
pastą do zębów bez fluoru.
Porady dietetyczne profilaktyczne oraz lecznicze dla dzieci i osób
dorosłych, m.in.: dieta dla kobiet ciężarnych, mam, kuracje
wzmacniające odporność, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze,
skuteczne i bezpieczne odchudzanie, trwałe rzucenie nałogu,
prawidłowe stosowanie diety wegetariańskiej oraz wegańskiej. Ponadto
możliwość wykonania testu zdrowia według najnowszej technologii
medycznej. Testów na nietolerancje pokarmowe, obecność metali
ciężkich. Ponadto zakupy z dietetykiem, kursy gotowania, nauka
zdrowego stylu życia.
GABINET DIETOTERAPII
Agnieszka Biernat
terapeuta-dietetyk
tel. + 48 603 101 950
Skype: Agnieszka77275
http:// www. dieta.eko.org.pl
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin