lody domowe.doc

(40 KB) Pobierz

Lody kawowe

Składniki na ok. 900 ml lodów:

 

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego

400 g schłodzonej śmietany 36%

135 g cukru pudru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)



Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.

Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.

Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.

Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
 

 

Lody waniliowe

Składniki na ok. 1000 ml lodów:


400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego

400 g schłodzonej śmietany 36%

150 g cukru pudru

2 laski wanilii

W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

 

 

Lody cytrynowe

Składniki na 1000 ml lodów:

 

5 - 6 średnich cytryn

3 jajka

3 żółtka

150 g masła

250 g drobnego cukru

300 g schłodzonej śmietany kremówki 36%

 

 

Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku. 

Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika.

 

W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce. 

Masę cytrynową najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie lodów ogranicza się dosłownie do kilku minut.

Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać schłodzoną masę cytrynową, krótko miksując by składniki połączyły się. Można również odłożyć kilka łyżek masy cytrynowej i po wymieszaniu składników, na wierzchu lodów zrobić "esy floresy" z pozostałej masy cytrynowej :-) 

Przełożyć lody do pojemnika. Zamrozić. Lody zwykle gotowe są po 4-5 godzinach.
Masę cytrynową można dość długo przechowywać w lodówce. Zawsze warto mieć ją pod ręką w upał, wtedy potrzebna jest tylko śmietana i lody gotowe :)

 

 

Lody miętowe z czekoladą

 

Składniki na ok. 900 ml lodów:

 

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego

400 g schłodzonej śmietany 36%

150 g cukru pudru

70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)*

2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego**
oraz:

80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek***

 

* Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat.

** Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat.

 

*** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady

 

Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

 

W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy. Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.

 

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki czekolady i wymieszać. Zamrozić.

Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

 

Lody bazyliowe

Składniki na 1000 ml lodów:

 

450 ml tłustego mleka 3.2 %

235 g schłodzonej śmietany 36 %

150 g cukru

60 g świeżej bazylii - 1 duży pęczek (doniczka)

6 żółtek

szczypta soli

 

Bazyliowe listki wrzucić do blendera, dodać szczyptę soli i trochę mleka. Dobrze zmiksować. Jeśli w masie pozostaną większe kawałki bazylii - należy je wyjąć. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do ubitych jajek dodać zmiksowaną z mlekiem bazylię. Wymieszać.

 

Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia. Cały czas mieszając, powoli wlać do garnka mieszankę jajeczno - bazyliową. Podgrzewać masę na małym ogniu, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje a na jej wierzchu pojawią się charakterystyczne bąbelki. Nie wolno doprowadzić do wrzenia bo masa się zwarzy! Masa nie będzie bardzo gęsta - coś jak dość rzadki budyń. Zdjąć garnek z ognia.

 

Do zlewu lub dużej miski nalać zimnej wody. Garnek z masą wstawić do wody. Mieszać, aż masa schłodzi się. Masę wstawić do zamrażalnika na ok. 40 - 50 minut. Wyjąć, zmiksować mikserem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 40 - 50 minut. Wyjąć, zmiksować. Zamrozić. Czynność powtarzać. Cały proces zamrażania i miksowania trwa zwykle ok. 3 - 4 godziny. Masa staje się coraz bardziej gęsta, puszysta, kremowa a kryształki lodu nie są wyczuwalne. To znak, że można już przełożyć lody do docelowego pojemnika (u mnie płaski pojemnik o pojemności 1 litra) i zostawić w zamrażarce na kilka godzin. Ja najczęściej zostawiam lody w zamrażarce na całą noc.

 

Lody są gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z zamrażarki. Świetnie nabierają się łyżką do lodów. Lody można długo przechowywać w zamrażarce jeśli oczywiście uda Wam się powstrzymać przed ich konsumpcją ;-)

 

 

Lody kokosowe

 

Składniki na około 1000 ml lodów:

2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego*

400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego

100 g cukru pudru

4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml)

wiórki kokosowe

 

* Każda puszka o pojemności 400 ml.

Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy.

Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin