Zrozumienie choroby.docx

(20 KB) Pobierz

Zrozumienie choroby

Understanding Disease

Raaymond Francis

O kolejnym dużym postępie w dziedzinie zdrowia zdecyduje to co ludzie będą chcieli zrobić dla siebie. Ale chęć to tylko część równania, druga to wiedza co robić.

 

W mojej nowej książce Już nigdy nie choruj [Never Be Sick Again] przedstawiłem nowy model zdrowia oparty na rewolucyjnej koncepcji choroby. Choć różne i złożone jak wydają się  być "choroby", to każda z nich jest rezultatem dysfunkcji komórek. Zaburzenia komórkowe wtedy są jedną chorobą. Nowoczesna medycyna uważa, że są tysiące chorób, ale postrzeganie wszystkich jako jedną daje ogromną okazję – okazję do usunięcia z choroby tajemnicy i zdobycia nad nią władzy.
 

Olbrzymia pandemia chorób przewlekłych i wyniszczających szerząca się teraz na świecie charakteryzuje się złożonym zaburzeniem neuro-immuno-hormonalno-żołądkowo-jelitowym. Odkładając złożoność, wszystkie choroby występują na szczeblu molekularnym i komórkowym, i teraz wiemy, że praktycznie wszystkie choroby mają te same przyczyny i wspólne rozwiązania.

 

Jest tylko jedna choroba i tylko dwie jej przyczyny: niedobór i toksyczność. Komórki którym brakuje czegoś albo są narażone na coś szkodliwego będą źle funkcjonować. Jeśli nie funkcjonują źle [dysfunkcja] to nie może być choroby. Tysiące dotykających nas chorób to tylko skutki tysięcy kombinacji niedoborów i toksyczności działajacych poprzez kombinację odziedziczonych genów, środowiska, naszych przekonań, myśli i emocji. Profilaktyka albo odwrócenie choroby to profilaktyka i odwrócenie dysfunkcji komórkowej.

Ilość chorób w Ameryce dzisiaj jest zdumiewająca. Więcej niż 3 na 4 Amerykanów mają zdiagnozowaną chorobę przewlekłą. Jest tak dlatego, że prawie wszyscy Amerykanie są przeładowani toksynami i stale btakuje im jednej lub więcej substancji odżywczych. Nasze bezprecedensowe narażanie na toksyczne chemikalia osłabia machinerię komórkową, powodując dysfunkcje i chorobę. Przewlekły niedobór nawet jednej z tych substancji zwiększa skuteczność wszystkich innych, wywołując dysfunkcję komórek i chorobę.
 

Kiedy niedobory i toksyczność w społeczeństwie ciągle wzrasta, choroby które zwykły dotykać tylko osoby starsze teraz są epidemią wśród młodszych. Dzieci rodzą się z uszkodzonymi mózgami i systemami odpornościowymi. Historycznie rak dotykał tylko 0.1% społeczeństwa. Sto lat temu było to 3%, a obecnie połowa społeczeństwa zachoruje na raka w ciagu życia. Jeśli nie sprowadzimy tej epidemii chorób przewlekłych pod kontrolę, to skutki ekonomiczne i społeczne w kraju będą katastrofalne.

Na szczęście wiemy jak położyć kres tej epidemii. Zajmując się profilaktyką i odwróceniem dwu przyczyn dysfunkcji komórkowej, możemy zapobiec i odwrócić prawie wszystkie choroby. Ale najpierw musimy edukować, bo zapobieganie jest najważniejszym narzędziem. Zbadajmy niektóre z dysfunkcji komórkowych, które są wspólnym mianownikiem choroby i zbadajmy jak możemy im zapobiec i je odwrócić. Najpierw zbadajmy proporcje sodu / potasu w komórce.

 

Sód i potas to minerały kluczowe dla funkcjonowania komórki, ale między nimi musi być równowaga. Nowoczesna dieta wytwarza poważną nierównowagę. Dieta naszych przodków zawierała mało sodu i dużo potasu. Ich proporcja sód / potas była zdrowa – 1:4, skutek konsumpcji dużej ilości warzyw i owoców. Nasza dzisiejsza proporcja jest niezdrowa – 4:1, skutek zbyt dużej ilości soli (zwłaszcza w przetworzonej żywności) i zbyt małej konsumpcji świeżych warzyw i owoców.

 

Komórki funkcjonują jak maleńkie baterie. Mają ładunek elektryczny wytwarzany przez różnicę w ilości potasu wewnątrz komórki i sodu na zewnątrz. Zmieniając proporcję sodu / potasu w diecie, i w rezultacie wewnątrz każdej komórki, uszkadzamy "baterię życia" i poważnie ingerujemy w samoregulację organizmu i funkcję naprawy. Na przykład zwiększając sód z pokarmów zwierzęta laboratoryjne przyspieszają przerzuty [metastazę] raka. Zapobieganie i odwracanie tej wspólnej przyczyny chorób jest proste: mniej soli i więcej świeżych owoców i warzyw. Tak łatwo jest zdobyć władzę nad chorobą!
 

Innym wspólnym mianownikiem chorób jest nieodpowiednie pH komórkowe. Normalne pH komórkowe jest 7.4, i zachowanie go jest kluczowe. Jesli komórki stają się zbyt kwasowe lub zbyt zasadowe, niektóre funkcje są osłabione, a inne wzmocnione. To powoduje zaburzenia komórkowe i choroby – rak jest powszechną chorobą zbyt dużej kwasowości. Skąd bierze się ta kwasowość? Pochodzi z diety bogatej w kwasotwórcze produkty np. cukier, biała mąka, produkty mleczne i drinki cola. Te ostatnie mieszają cukier z kwasem fosforowym wytwarzając silny efekt kwasowy. Ograniczanie produktów kwasotwórczych w diecie, i dieta bogata w produkty zasadowe np. świeże owoce i warzywa, oraz suplementowanie minerałów doprowadzi do równowagi pH i zapobiegnie i odwróci chorobę. To takie łatwe!

 

Nieprawidłowo zbudowane błony komórkowe to kolejny wspólny powód choroby. Każda komórka ma ściankę zwaną błoną komórkową. Wszystko co przechodzi do i poza komórkę musi przejść przez błonę, "odźwiernego" dbającego o to by były to dobre rzeczy. Niepoprawnie zbudowane błony komorkowe wywołują dysfunkcję komorkową i chorobę. Żeby zapobiec i odwrócić chorobę, muszą powstawać miliardy nowych komórek dziennie, i muszą być zbudowane z odpowiedniego budulca. Powszechne w naszej diecie oleje roślinne i utwardzone są złym budulcem. Historycznie proporcja omega-3 do omega-5 w naszej diecie była zdrowa – 1:1. Obecnie jest niezdrowa – 20:1. Preferowanymi budulcami sa ryby i olej rzepakowy. Ograniczaj wszystkie przetworzone oleje i suplementuj zdrowe oleje. To takie łatwe!

 

Wspólny dla niemal wszystkich chorób jest proces zwany stanem zapalnym. On generuje wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe, DNA i machinerię komórkową. Skutkiem tego jest starzenie i choroba. Żeby zapobiec lub odwrócić starzenie i chorobę, konieczne jest zapobieganie albo odwrócenie zapalenia. Stan zapalny wywołuje przede wszystkim standardowa amerykańska dieta. Cukier, biała mąka, hodowane ryby i mięso oraz przetwarzane oleje sprzyjają zapaleniu. Dieta bogata w te produkty i uboga w chemikalia przeciwzapalne powoduje przewlekłe stany zapalne i chorobę u większości społeczeństwa. Co jeszcze gorsze, amerykańska dieta wywołuje otyłość. Dwie osoby na trzy w Ameryce są otyłe, a komórki tłuszczowe wytwarzają stały dopływ chemikaliów zapalnych. Żeby zapobiec i odwrócić zapalenie, unikaj produktów zapalnych i stosuj dietę bogatą w  świeże owoce i warzywa oraz suplementuj przeciwutleniacze. To takie łatwe!

 

Tragiczne jest to, że dzisiaj dzieci nie muszą czekać by zachorować. One rodzą się chore. Niedobory i toksyczność rodziców wpływa na zdrowie płodu, tym samym na całe zdrowie dziecka i przyszłych wnuków. Na początku XX wieku dr Francis Pottenger wykazał, że konsumpcja przetwarzanej żywności wpływa na zdrowie dzieci i wnuków rodziców stosujących taką dietę. Teraz przetwarzana żywność jest podstawą naszej diety. Dlatego większość dzieci rodzi się z nieprawidłowym mózgiem i ciałem, nawet jeśli to nie jest natychmiast widoczne. Na przykład dzięki ewolucji człowieka nasze mózgi się rozrastały. Teraz ten proces się odwrócił. Mózg naszych dzieci jest mniejszy, a redukcja wielkości mózgu towarzyszyła epidemii zaburzeń behawioralnych, przemocy, samobójstw i trudności w nauce.

W celu zmaksymalizowania zdrowia na całe życie, rozwijający się płód musi mieć wszystkie potrzebne mu surowce i musi mieć ochronę przed toksynami, które mogą zakłócić jego delikatny proces budowy. Niestety, to rzadko ma miejsce w dzisiejszej Ameryce. Zamiast tego płody mają powszechny niedobór podstawowych surowców i są narażone na wiele toksyn. Uboga żywność w macicy i w czasie niemowlęctwa programują geny sprzyjające wcześnie pojawiającym się chorobom przewlekłym. Bogata żywność potrzebna jest również do detoksu. Bez substancji odżywczych sprzyjających ścieżkom detoksu, toksyny pozostają i dalej szkodzą.

Wśród wielu toksyn przekazywanych przez matkę dziecku wywołujących choroby u nienarodzonych jest rtęć. Rtęć z plomb dentystycznych, szczepionek i ryb ingeruje w enzymy kontrolujące budowę mózgu płodu. Nawet małe zmiany w strukturze mózgu wpłyną na zachowanie, naukę, myślenie na wyższym szczeblu i inne funkcje mózgu, w tym kontrolę układów odpornościowego, hormonalnego i trawiennego. Kolejnym problemem jest fluor. Fluoryzowana woda, pasta do zębów i skażone fluorem produkty spożywcze stanowią ogromne ryzyko zdrowotne dla nienarodzonych, obniżają ich IQ i otępiają społeczeństwo. Aspartam, kolejny powszechny szkodnik, to sztuczny słodzik występujący w dietetycznych napojach i żywności. Rozkłada wiele bardzo toksycznych chemikaliów, które mogą uszkadzać DNA płodu, zmieniać funkcję mózgu i przyczyniać się do raka. Żeby zapewnić zdrowie nienarodzonym, musimy dostarczać płodowi wszystkiego czego potrzebuje i chronić przed uszkodzeniem.

Żadna dyskusja o chorobie nie byłaby kompletna bez zwrócenia uwagi na to jak nowoczesna medycyna przyczynia się do niedoboru, toksyczności i choroby. Ingerencja medyczna jest jedną z czołowych powodów choroby, i bezspornie czołowym powodem zgonu. Archaiczne i nienaukowe podejście medycyny do zdrowia i choroby doprowadziło do szeregu epickich pomyłek: promienie Roentgena, szczepionki, niepotrzebne operacje chirurgiczne i leki na receptę. Każda z nich wywołuje dysfunkcję komórkową i ma dewastujące skutki na zdrowie.

Promienie Roentgena, które są w większości niepotrzebne, uszkadzają DNA i maszynerię komórkową i były uważane za podstawowych współwinnych za 60% nowotworów i 70% chorób serca.

Szczepionki  uznano za "atak medyczny na układ odpornościowy człowieka". Antybiotyki zasadniczo zmieniają chemię organizmu powodując wszelkiego rodzaju choroby .

Antybiotyki zmieniają równowagę drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, prowadząc do kaskady wydarzeń o niszczących skutkach. Przewód pokarmowy funkcjonuje zarówno jako mózg i jako głowny gruczoł dokrewny kontrolujący układ odpornościowy. Zmiana równowagi mikroorganizmów w jelitach zmienia jego strukturę chemiczną, wpływając na układ nerwowy i odpornościowy. Powstałe w wyniku tego dysfunkcje w głównej mierze odpowiadają za zaburzenia neurodegeneracyjne (choroby Parkinsona i Alzheimera, stwardnienie rozsiane i zanikowe boczne itd. ) oraz choroby immunologiczne (alergie, astma, zapalenie stawów, toczeń, AIDS itd. ). Niezrównowazona flora jelitowa wpływa na niedobór komórkowy poprzez hamowanie trawienia i produkcję istotnych substancji odżywczych, i przez wywoływanie zaburzenia wchłaniania. Wpływa na toksyczność poprzez produkcję endotoksyn bakteryjnych i grzybiczych. Te toksyny ingerują w syntezę białek i produkcję energii powodując zmęczenie i w końcu zwiększenie śmierci komórek. Od kiedy antybiotyki stały się absolutnie niepotrzebne, dzięki temu że są bezpieczniejsze i lepsze alternatywy, sensowne jest unikanie ich. To takie łatwe!

Wiedza, że choroba jest rezultatem dysfunkcji komórek i rozumienie tego co wywołuje tę dysfunkcję, daje nam władzę by zapobiegać i odwracać chorobę. Zwracając uwagę na dostarczanie komórkom tego czego potrzebują, unikając toksyn i prowadząc dobry styl życia, możemy położyć kres epidemii przewlekłych chorób. Zacznijmy dzisiaj i dokonajmy tych zmian, i będziemy zdrowi.

http://preventdisease.com/news/09/040709_understanding_disease.shtml

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin