Orange curd - krem pomarańczowy.doc

(292 KB) Pobierz

Orange curd - krem pomarańczowy

 

 

 

Orange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam!

 

 

Składniki

(Na około 250 g kremu):

 

120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze)

skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką)

80 g cukru

80 g zimnego masła

2 duże jajka  (L)

2 duże żółtka (L)

 

Najbardziej niezawodną metodą przygotowania kremu pomarańczowego jest ugotowanie go na parze. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. 

 

Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszajac.

 

Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zważy się.

 

Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego! :-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin