zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym.doc

(24 KB) Pobierz

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i krewetkami

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i krewetkami, pikantna i rozgrzewająca, smakuje wyśmienicie i bardzo egzotycznie. Wszystkie składniki na tę zupę są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w odległe zakątki Azji można się wybrać bez konieczności skomplikowanych przygotowań. Zawsze, kiedy tylko poczujecie głód przygody. Smacznego!

Składniki:

·         opakowanie Zupy Tajskiej Kuchnia Świata Winiary

·         100 g krewetek mrożonych, oczyszczonych

·         100 g makaronu chow mein

·         mała cukinia

·         2 małe lub jedna duża marchewka

·         sok z połowy limonki

·         skórka otarta z limonki

·         łyżka świeżo posiekanego szczypioru

·         mała papryczka chili (jeśli chcemy, żeby zupa była łagodniejsza, dodajmy tylko kawałek)

·         olej do smażenia

·         2 ząbki czosnku

·         łodyga świeżej trawy cytrynowej (niekoniecznie)

·         400 ml mleka kokosowego

1. Zawartość opakowania Zupy Tajskiej rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, zagotowujemy, zostawiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

2. W tym czasie cukinię i marchewkę kroimy w cienkie słupki lub paseczki.

3. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy, krótko przesmażamy, dodajemy pokrojone marchewki i cukinię, chwilę smażymy.

4. Dodajemy do rondla zupę tajską, mleko kokosowe, zmiażdżoną nożem białą część trawy cytrynowej i gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

5. Wyciągamy z rondla trawę cytrynową, dodajemy krewetki, gotujemy 2-3 minuty.

6. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu, dodajemy do zupy.

7. Doprawiamy zupę sokiem z limonki i szczyptą brązowego cukru, podajemy posypaną świeżo posiekanym szczypiorem i skórką otartą z limonki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin