PODSTAWY DIETETYKI, ĆWICZENIA
DIETA ŁATWOSTRAWNA
Wskazania do stosowania diety
· przewlekłe zapalenie i kamica pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych
· choroby miąższu wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby
· przewlekłe zapalenie trzustki
· wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby
Modyfikacją diety polega na zmniejszeniu produktow będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitującym w cholesterol
Zawartość tłuszczu w diecie: 30-50g/dobę
Zawartość tluszczu w diecie
· tłuszczu znajdujący się w produktach spożywczych
· tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw (ok.20-30g/dobę) – olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, miękkie margaryny;
· wyklucza się: smalec, słoninę, boczek, łój
Produkty białkowe dostarczają ponad połowę dziennej racji tłuszczu.
Zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie wiąże się z niedoborami witamin A,D,E,K, dlatego trzeba zwiększyć podać warzyw bogatych w beta-karoten.
Przy tej diecie często ogranicza się ilośc błonnika – wykluczenie produktów zbożowych gruboziarnistych.
Pokrycie wartości energetycznej diety
· T do 20%
· B 12-18%
· W reszta kaloryczności diety
· uwzględniamy produkty bogate w witaminę C (korzystny wpływ na układ immunologiczny – pobudza wytwarzanie przeciwciał zwalczających stan zapalny)
· posiłki w małych objętościach o umiarkowanej temperaturze 5 razy dziennie
ROLA TŁUSZCZU W ORGANIZMIE
· składnik energetyczny
· składnik błon komórkowych, mitochondriów, mikrosomów, istoty białej mózgu
· stabilizuje ułożenie narządów w jamie brzusznej
· chroni przed nadmierną utratą ciepła
· ułatwia odczuwanie smaku, przełykanie pokarmu, hamuje skurcze żołądka
· wpływa na stan skóry i włosów
· cholesterol wchodzi w skład osłonki mielinowej, istotnym elementem lipoprotein osocza, prekursorem kwasów żółciowych, hormonów steroidowych kory nadnerczy, hormonów steroidowych męskich i żeńskich, progesteronu, witaminy D3
ROLA WNKT
· uczestniczą w syntezie eikozanoidów, prostaglandyny (m.in. pobudzenie lub hamowanie mięśni gładkich, hamowanie wydzielania soku żołądkowego), prostacykliny (hamuje agregacje płytek krwi, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi), leukotrieny (udział w mechanizmach odpornościowych i zapalnych)
· budowa błon komórkowych i mitochondrialnych
· udzial w transporcie i metabolizmie lipidów we krwi – obnizaja stezenie cholesterolu we krwi
· zwiekszaja przeplyw krwi przez naczynia wieńcowe => zwiększają siłę skurczu m.sercowego
· obnizają ciśnienie tętnicze krwi przez zwiększenie wydzielania Na z moczem i przyczyniając się do rozszerzenia naczyń krwionośnych
· hamują agregację płytek krwi – zapobiegają zakrzepom
Działanie KT TRANS
· aterogenne
· mogą przyczyniac się do ↓ masy urodzeniowej niemowląt
· ↑ poziomu insuliny we krwi
· zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego
· ↓ wydajność przemian WNKT
Niewskazane jest zbyt małe spożycie tłuszczu ze względu na:
· niedobory witamin E,D,E,K
· niedobry NNKT w rodziny n-3 i n-6
· niska podaż tłuszczu rekompensowana zwiększoną podażą węglowodanów => ↑ ryzyko hipertriglicerydemii
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE I KAMICA PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO ORAZ DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
· eliminacja z diety żółtka – powoduje silne obkurczanie pęcherzyka żółciowego, nasilające dolegliwości
· przeciwskazane produkty z dużą ilością cholesterolu (żółtka, pełne mleko, podroby)
· spożywanie BP (kamica bezobjawowa)
· w zaostrzeniu kamicy (dolegliwości bólowe) dieta łatwostrawna, niskotłuszczowa z ograniczeniem produktów bogatych w BP (szczeg. frakcja nierozpuszczalna),
· wykluczamy z diety warzywa i owoce wzdymające, produkty zawierające kwas szczawiowy (szpinak, rabarbar, kakao), ograniczenie serów, warzywa i owoce rozdrobnione
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI
Zmiany zapalne trzustki z czasem prowadzą do zniszczenia jej miąższu (kom. zewnątrz- i wewnątrzwydzielniczych). Sprawność wydzielnicza nigdy nie powraca do stanu prawidłowego.
Początkowe objawy to epizody ostrego zapalenia trzustki (ostry ból brzucha), później objawy niewydolności funkcjonowania trzustki – biegunka tłuszczowa, cukrzyca.
Postacie przewlekłego zapalenia trzustki:
· przewlekłe wapniejące zapalenie trzustki (nadmierna konsumpcja alkoholu)
· przewlekłe zaporowe zapalenie trzustki, spowodowane mechaniczną przeszkodą w odpływie soku trzustkowego
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, odpowiednie techniki obróbki cieplnej, ograniczenie błonnika pokarmowego
W okresie nasilenia dolegliwości może zaistnieć konieczność wprowadzenia przejściowej głodówki
· energia: 2500-3000 kcal (15 kcal/kg m.c./dobę)
· B 80-120g (1,2-1,5 g/kg m.c./dobę)
· T 60-80g/dobę (łącznie T w potrawach i dodany do nich)
· 2011 r – nie ma powodów do ograniczenia T w diecie chorych na PZT
· W ok. 400g/dobę
Przy zespole złego wchłaniania, objawiającym się biegunką tłuszczową – konieczne przyjmowanie preparatów enzymów trzustkowych (lipazy), suplementacja witamin E,D,E,K, wit. z grupy B, kwasu foliowego
· Posiłki 5-6 razy dziennie, małe objętościowo
· okreslenie tolerancji na surowe warzywa i owoce
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE WĄTROBY
W tej chorobie zawsze należy indywidualnie dostosować dietę do stanu zdrowia pacjenta, uwzględniając:
· wydolność wątroby
· występujące zaburzenia metaboliczne
· stan odżywienia chorego
· choroby współistniejące
Gdy nie ma cech niewydolności narządu, dobrze tolerowana jest dieta podstawowa. Ważna jest podaż E i B, by zapobiec niedożywieniu białkowo-energetycznemu. Gdy źle tolerowany jest T – ograniczyć jego ilość. Posiłki w małych objętościach.
· E 30-33 kcal/kg m.c./dobę
· B 1,2-1,3g/kg m.c./dobę
· T 0,8-0,9g/kg m.c./dobę
· W 4-5-5g/kg m.c./dobę
MARSKOŚĆ WĄTROBY
Marskość – stan uszkodzenia miąższu wątroby, polegający na zwyrodnieniu lub martwicy hepatocytów w połączeniu z rozrostem tkanki łącznej
Czynniki wywołujące: wirusy, toksyny (alkohol, leki, grzyby), choroby metaboliczne, autoimmunologiczne, dróg żółciowych.
U 30-40% chorych przebiega bezobjawowo.
Objawy: osłabienie, łatwe męczenie, stany podgorączkowe, ↓ łaknienia, nudności, wymioty, ↓ masy ciała, zmiany skórne, żółtaczka, wodobrzusze, encefalopatia.
Niezależnie od czynnika wywołującego konieczna jest ABSTYNENCJA ALKOHOLOWA
· E 30-40 kcal/kg m.c./dobę
· B 1-1,2g/kg m.c./dobę
· T – nie ograniczamy podaży (wyjątek: biegunka tłuszczowa)
By ↑ podaż żywności: 4-6 małych posiłków dziennie.
Sód i płyny ograniczamy przy pojawieniu się wodobrzusza (woda w jamie otrzewnej) – powstaje przez nadciśnienie wrotne i zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.
Wyróżniamy wodobrzusze: łagodne (stopień 1), umiarkowane (s2), zaawansowane (s3)
Postępowanie dietetyczne:
· E diety zwiększona o ok. 10%
· B 1,2-1,5g (do obliczeń masa ciała bez retencji płynów – sucha masa ciała)
· przy stopniu 1 lub 2 ograniczenie Na do 2000 mg/dobę
· przy wystąpieniu hiponatremii z przewodnienia ograniczamy płyny
· po ustąpieniu wodobrzusza – Na do 2000 mg, płyny do 1,5 L/dobę – uchronienie przez nastepnym gromadzeniem się wody
Markość wątroby może pojawić się w przebiegu alkoholowego stłuszczenia wątroby.
WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO
Razem z ch. Leśniewskiego-Crohna należy do nieswoistych zapaleń jelit.
NZJ nie są ch. zakaźnymi , nie są spowodowane alergią lub nietolerancją pokarmową. Mają przebieg przewlekły przez lata. Może on być łagodny, średni lub ciężki z okresami REMISJI ! i zaostrzeń.
Etiologia nieznana. Pewny wpływ - czynniki genetyczne, środowiskowe (stan psychiczny, modyfikacje jakościowe i ilościowe flory bakteryjnej, palenie tytoniu), immunologiczne, colitis ulcerosa może być objawem klinicznym depresji maskowanej.
Szczyt zachorowalności: 20-35 r.ż. Około 25 % nowych zachorowań u osób <18 lat.
Umiejscowienie zmian zapalnych
· ch. zawsze zaczyna się od odbytu i rozwija w sposób ciągły, zajmując w niektórych przypadkach całe jelito grube
· zmiany zapalne dotyczą tylko błony śluzowej jelita
· u ok. 30% dorosłych zmiany zapalne obejmują tylko odbytnicę i esicę, u 50% też okrężnicę zstępującą i poprzeczną, u 20% - całe jelito grube
· stany zapalne obejmują całą grubość jelita – od błony śluzowej po błonę otrzewnową
· mogą występowań na całej długości przewodu pokarmowego
Objawy nieswoistych zapaleń jelita
Pierwsze objawy NZJ (objawy specyficzne)
Ojawy nietypowe (niespecyficzne) – często na wiele lat wyprzedzają pojawienie się objawów typowych
• Bóle brzucha
• luźne wodniste stolce, z domieszką krwi lub śluzu
• utrata apetytu
• utrata masy ciała (L-C)
• zmiany okołoodbytnicze (ropnie, przetoki) (L-C)
• Zahamowanie wzrostu
• zahamowanie dojrzewania płciowego
• gorączka lub stany podgorączkowe o nieznanej przyczynie
• rumień
• choroby wątroby
• ...
oliwc12