Umowafranczyzy.docx.pdf

(233 KB) Pobierz
Wprowadzenie
W dzisiejszych czasach moż
liwoś zał enia wł
ć
asnej firmy jest o wiele prostsza niż
kiedyś
.
Na począ moż zał yć
tek
na
oż mał firmę ki technice start-up,
ż
nastę
ą
dzię
eby
pnie
rozwiną ją pomocą
ć
z
licznych franczyz. Wł
asna dział
alnoś franczyzowa jest
ć
doskonał pomysł na biznes zarówno dla począ
ym
em
tkują
cych jak i doś
wiadczonych
przedsię
biorców. Powodem rosną popularnoś franczyzy i start-upów jest
cej
ci
poszukiwanie bezpiecznych i efektywnych metod prowadzenia dział
alnoś w sytuacji
ci,
wzmagają
cych się
procesów koncentracji przedsię
biorstw, postę cych procesów
pują
globalizacji, jak i rosną konkurencji.
cej
Co to jest franczyza
Angielski termin „to franchise” oznacza udzielenie przez jedną
firmę
innej firmie
zezwolenia na sprzedaż
dóbr lub
ś
wiadczenie usł na okreś
ug
lonym terytorium.
Franczyzą
nazywa się ugookresowąstał umowną
,
ą
współ
pracę dzy
mię
niezależ
nymi przedsię
biorcami, franczyzodawcą franczyzobiorcąpodczas której
a
,
franczyzodawca przekazuje franczyzobiorcy wiedzę temat prowadzenia firmy i uż
na
ycza
swojej marki.
Istotą
franczyzy jest wyją
tkowoś , oryginalnoś pomysł na którym opiera swoje
ć
ć
u,
funkcjonowanie okreś
lone przedsię
biorstwo (franczyzodawca). Pomysł z reguł
ten
y
wyróż jego biznes, jest opatentowany, wypróbowany, daje firmie renomę
nia
i
popularnoś.
ć
Umowa franczyzy
Umowa franczyzy okreś warunki oraz czas trwania współ
la
pracy franczyzodawcy z
franczyzobiorcą
.
Umowa franczyzy jest umową
nienazwaną
(nieuregulowaną Kodeksie
w
cywilnym). Strony kształ jej treś wedł wł
tują
ć
ug asnego uznania, jednak z
poszanowaniem ustawy i zasad współycia społ
ż
ecznego oraz w taki sposób, aby jej treś
ć
lub cel nie sprzeciwiał się aś
y
wł ciwoś stosunku (zasada swobody umów, art. 3531
ci
Kodeksu cywilnego).
Umowa powinna zawierać
zagadnienia dotyczą
ce:
1. Zasady przystą
pienia do systemu
2. Okres obowią
zywania umowy
3. Teren dział franczyzobiorcy
ania
4. Prawa i obowią stron
zki
5. Ochrona znaków towarowych i oznaczeń
sieci
6. Ochrona tajemnicy przedsię
biorstwa
7. Dział
alnoś konkurencyjna
ć
8. Szkolenia
9. Opł licencyjne i opł marketingowa
aty
ata
10. Promocja i reklama
11. Uprawnienia kontrolne franczyzodawcy
12. Rozwią
zanie umowy
Ponadto umowy franczyzowe mogą
zawierać
dodatkowe postanowienia, dotyczą na
ce
przykł kar umownych, zabezpieczeń
ad
wierzytelnoś franczyzodawcy, czy ustalają
ci
ce
zobowią
zania stron po zakoń
czeniu współ
pracy.
Ostatnim elementem umowy są
postanowienia koń
cowe mówią najczęciej o aktach
ce
ś
prawnych mają
cych zastosowanie w sprawach nieuregulowanych umową formie
i
dokonywania jej zmian.
Pakiet franczyzowy
Pakiet franczyzowy, nazywany takż licencją
e
franczyzowąstanowi istotę
,
systemu
franczyzowego, gdyż
zawiera kompletną
koncepcję
prowadzenia dział
alnoś
ci
gospodarczej oferowaną
przez franczyzodawcę
.
W skł standardowego pakietu franczyzowego wchodzi:
ad
1. znak towarowy (marka), którą
franczyzodawca uż
ycza franczyzobiorcy;
2. know-how (sprawdzona wiedza), jak prowadzić
dział
alnoś w ramach franczyzy,
ć
którą
franczyzodawca uż
ycza franczyzobiorcy;
3. podrę
cznik operacyjny, okreś cy procedury prowadzenia dział
lają
alnoś w ramach
ci
franczyzy;
4. usł
ś
ugi wiadczone przez franczyzodawców na rzecz franczyzobiorców;
5. opł franczyzowe wnoszone przez franczyzodawców na rzecz
aty
franczyzobiorców;
Usł
ś
ugi wiadczone przez franczyzodawców
Jedną podstawowych praktycznych róż pomię tradycyjną
z
nic
dzy
siecią
dystrybucyjną
a
w peł rozwinię systemem franczyzowym jest zakres wsparcia oferowanego
ni
tym
franczyzobiorcom przez franczyzodawców w postaci usł wstę
ug
pnych oraz usł
ug
bieżcych.
ą
Franczyzodawcy biorą reguł na siebie obowią zwią
z
y
zki
zane z rozwijaniem produktów i
usł dział
ug,
aniami reklamowymi i public relations dla cał systemu, rozwią
ego
zywaniem
problemów z zaopatrzeniem i obsł administracyjno-finansową
ugą
systemu, czy wreszcie
z utrzymaniem dyscypliny w ramach systemu i zapewnieniem odpowiedniej jakoś
ci
towarów lub usł oferowanych przez franczyzobiorców.
ug
Opł franczyzowe
aty
Franczyzodawca powinien dokł
adnie okreś strukturę wysokoś opł które
lić
i
ć
at,
franczyzobiorca bę zobowią
dzie
zany uiszczać jego rzecz. Musi mieć takż peł
na
on
e
ś
wiadomoś nakł
ć
adów inwestycyjnych, które ponosi franczyzobiorca, by stać
się
peł
noprawnym uczestnikiem systemu franczyzowego. Wreszcie franczyzodawca
powinien dokł
adnie okreś wyniki finansowe, które on i jego franczyzobiorcy bę w
lić
stanie osią
ć
gną.
Przychody franczyzodawcy z tytuł udzielonych licencji na korzystanie z pakietu
u
franczyzowego przybierają reguł nastę ce trzy formy:
z
y
pują
wstę opł franczyzowa (ang. an initial franchise fee);
pna
ata
bieżca opł franczyzowa (ang. an on-going franchise fee; a royalty);
ą
ata
wpł na wspólny fundusz marketingowy (ang. an advertising contribution; an
ata
advertising fee).
Z praktyki stosowania franczyzy w USA wynika,
ż
wstę opł franczyzowa wynosi
e
pna
ata
od 10 tys. do 30 tys. USD, choć
moż to być
e
nawet 100 tys. USD i wię jeż
cej, eli
oferowana koncepcja prowadzenia dział
alnoś gospodarczej ma dobrą
ci
renomę jest
i
dochodowa lub terytorium, na które przyznawana jest franczyzobiorcy wyłcznoś, jest
ą
ć
rozległ Natomiast bieżca opł franczyzowa wynosi najczęciej od 3 do 6 proc.
e.
ą
ata
ś
wartoś sprzedaż a wpł na wspólny fundusz marketingowy od 1 do 3 proc. wartoś
ci
y,
ata
ci
sprzedaż Warto w tym miejscu odnotowaćiż praktyce stosowania franczyzy w
y.
, w
Polsce czę zdarza się
ż
bieżca opł franczyzowa, jak również bieżca opł
sto
, e
ą
ata
i
ą
ata
franczyzowa, są
wkalkulowane, w przypadku franczyzy dystrybucyjnej, w cenę
towarów
dostarczanych przez franczyzodawcęTakie rozwią
.
zanie pozwala przystą do danego
pić
systemu osobom, które nie posiadają
wystarczają
cego kapitał a ponadto zapobiega ono
u,
powstawaniu sporów co do wysokoś wynagrodzenia należ
ci
nego franczyzodawcy.
Podrę
cznik operacyjny
Podrę
cznik operacyjny zawiera opis zasad, wedł których franczyzobiorca ma prowadzić
ug
dział
alnoś w ramach danej franczyzy. Dlatego też
ć
podrę
cznik operacyjny powinien być
bardzo obszerny i szczegół
owo opisywać
wszystkie aspekty dział
alnoś prowadzonej
ci
przez franczyzobiorcęZ drugiej strony dzię swej, podrę
.
ki
cznik operacyjny ma za zadanie
umoż
liwić
franczyzodawcy należ ochronę
ytą
jego koncepcji dział
alnoś know-how i
ci,
tajemnic handlowych.
Elementy wchodzą w skł prawidł
ce
ad
owo skonstruowanego podrę
cznika operacyjnego:
Wprowadzenie -
Krótka charakterystyka systemu franczyzowego i filozofii
prowadzenia dział
alnoś gospodarczej franczyzodawcy. Tutaj takż
ci
e
franczyzodawca powinien wskazać ogólnym zarysie czego oczekuje od
w
franczyzobiorcy i na co franczyzobiorca moż liczyć jego strony.
e
z
System franczyzowy -​
recyzyjny opis zasad dział
P
ania systemu franczyzowego
okreś cy w jaki sposób funkcjonują
lają
jego poszczególne elementy i jakie są
wzajemne zależ ci pomię franczyzodawcą franczyzobiorca.
noś
dzy
a
Wyposaż
enie -
ykaz wyposaż
W
enia niezbę
dnego do prowadzenia dział
alnoś
ci
gospodarczej w ramach systemu franczyzowego wraz z instrukcjami obsł
ugi
dostarczonymi przez dostawców sprzę Czę też
tu.
sto
franczyzodawca udostę
pnia
franczyzobiorcy projekt architektoniczny lokalu.
Procedury organizacyjne -
rozdział z reguł podzielony na wiele
Ten
jest
y
podrozdział które obejmują
ów,
m.in. takie kwestie jak:
Dni/godziny otwarcia;
Opisy stanowisk pracy zawierają szczegół
ce
owe zakresy obowią
zków dla
każ
dego z pracowników;
Szkolenia pracowników;
Wymagania co do ubioru i prezencji pracowników;
Procedury zatrudniania pracowników;
Dyscyplinę
pracy;
Wymagania w zakresie bezpieczeń
stwa i higieny pracy;
Standardowe formularze -
tej częci powinny się
W
ś
znaleź wzory wszystkich
ć
formularzy wykorzystywanych przez franczyzobiorców w ich dział
alnoś
ci,
włczają w to te formularze, które znajdują już innych rozdział
ą
c
się w
ach
podrę
cznika.
Lista pracowników franczyzodawcy -
wskazaniem osób, z którymi należ się
ze
y
kontaktować danych aspektach prowadzonej dział
w
alnoś franczyzowej.
ci
Ksiąka telefoniczna-
ż
Zestawienie wszystkich adresów i numerów telefonów,
które mogą
być
przydatne franczyzobiorcy w jego dział
alnoś
ci.
Franczyza w Polsce
Franczyza rozwija się naszym kraju od ostatniej dekady XX wieku. Pionierem w
w
koń
cówce lat 80. był francuska sieć
a
Yves Rocher. Aktualnie do wyboru mamy tysią
c
pomysł na biznes, z czego wię
ów
kszoś ma polskie pochodzenie.
ć
(tabela z datami)
Pierwsze sieci franczyzowe zaczę tworzyć
li
zagraniczni operatorzy: Yves Rocher,
McDonald`s. Najpierw uruchamiali wł
asne placówki pilotaż
owe, gdyż
ryzyko
inwestycyjne nadal był w Polsce wysokie (z powodu cią zmieniają
o
gle
cych się
przepisów podatkowych, duż udział pań
ego
u
stwa w gospodarce i biurokracji). Dopiero
po uzyskaniu miarodajnych wyników finansowych startowali z franczyząPierwsza
.
restauracja na licencji McDonald`s został otworzona w Bydgoszczy w 1994 roku – dwa
a
lata po wejś fastfoodowego giganta do Polski.
ciu
Jak zostać
franczyzobiorcą
McDonald’s?
Podstawowe wymagania sieci:
•​
Franczyzobiorcą
moż być
ą
e
wyłcznie osoba fizyczna (wykluczone spół kilku osób),
ki
inwestują wł
ca asne pienią i bezpoś
dze
rednio zarzą
dzają przyznaną mocy umowy
ca
na
restauracją
.
•​
Przed zawarciem umowy kandydat na franczyzobiorcę
przechodzi wielomiesię
czne
szkolenie praktyczne i teoretyczne obejmują wszystkie aspekty prowadzenia restauracji
ce
McDonald’s.
•​
Umowa franczyzy zawierana jest na 20 lat i dotyczy konkretnej restauracji McDonald’s.
•​
Zawierają umowę
c
franczyzy, franczyzobiorca obejmuje na ogół
jedną funkcjonują
z
cych
restauracji McDonald’s.
•​
Inwestorem w nieruchomoś (lokal restauracji) jest McDonald’s Polska Sp. z o.o.
ć
•​
Decyzje co do lokalizacji restauracji McDonald’s podejmuje wyłcznie McDonald’s Polska
ą
Sp. z o.o.
Zakup licencji McDonald’s to poważ inwestycja. Wymaga się kandydata posiadania
na
od
ś
rodków wł
asnych w kwocie minimum 1 200 000 zł
otych. Zysk z prowadzenia
restauracji nie podlega podział i w cał ci należ do franczyzobiorcy.
owi
y
Zgłoś jeśli naruszono regulamin