Kiszka z podrobów.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
Kiszka z podrobów
Składniki:
pokrajane mięso z jednej głowy wieprzowej 1,25 kg podgardla nerki płuca serce
śledziona wątroba szklanka krwi wieprzowej sól 20 g pieprzu 10 g ziela angielskiego kilka
goździków łyżka majeranku grube jelito wieprzowe
Sposób wykonania:
Mięso, podgardle, nerki, płuca, serce i śledzionę włożyć do garnka i zalać wodą w takiej
ilości, aby wszystko przykryła. Gotować godzinę, dodać wątrobę i dalej gotować, aż
składniki będą miękkie. Wyjąć wątrobę i płuca i przepuścić je przez maszynkę do mięsa,
przelewając podczas mielenia krwią. Resztę mięsa i podrobów pokrajać ostrym nożem w
kostkę. Przyprawy bardzo drobno utłuc. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotową
masę napełnić jelita do 2/3 ich objętości. Końce jelit zawiązać i gotować kiszki na bardzo
małym ogniu godzinę od chwili zagotowania wody, uważając aby nie popękały. Po
ugotowaniu obmyć przegotowaną wodą, rozłożyć na desce, przykryć drugą deską lekko
naciskając i zostawić do następnego dnia. W zimnym miejscu można przechowywać
około 10 dni. Do dłuższego przechowywania kiszki należy wędzić 12 godzin w zimnym
dymie.
Plik z chomika:
peterek57
Inne pliki z tego folderu:
Bakłażany w oleju.pdf
(38 KB)
Arbuzy kiszone.pdf
(38 KB)
Bakłażany w oliwie.pdf
(39 KB)
Bakłażany w sosie pomidorowym.pdf
(30 KB)
Baleron.pdf
(28 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! Paczki RAR autorów [spakowane epub, mobi] ! -
- ▧ ▍Ebook Kindle MOBI
- NOWE od innych
■ePub
●Rączka gotuje (nowy sezon)(1)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin