Czerni A. - Warzywa rzadko spotykane.pdf

(11269 KB) Pobierz
ANNA CZERNI
WARZYWA
RZADKO SPOTYKANE
W te j serii ukazały się dotychczas:
FASOLA I GROCH
GRZYBY
JABŁKA
KAPUSTA BIAŁA
OWOCE DZIKO ROSNĄCE
OWOCE PESTKOWE
PAPRYKA
POMIDORY
PORZECZKI, MALINY, AGREST
TRUSKAWKI I POZIOMKI
WARZYWA CEBULOWE
WARZYWA DYNIOWATE
WARZYWA KAPUSTNE
WARZYWA KORZENIOWE
WARZYWA LIŚCIOWE
OD AUTORKI
W książce te j zebrane są p rz e p is y na p o tra w y z w a rz y w ,
k tó re rzad ko m ożna znaleźć w skle p ie lu b n a w e t na
bazarze. N ieczęsto te ż p o ja w ia ją się na p o lskich stołach,
choć rosną i w naszym klim acie. Na razie u p ra w ia ją je
ty lk o am atorzy. Innym są p ra w ie nieznane.
W a rto je jed na k p oznać i p o lu b ić , g d y ż m ogą p rz y c z y ­
nić się d o p osze rze n ia i urozm a icen ia tra d y c y jn e g o p o l­
skiego zestawu w a rz y w . T ylko szparagi i b ro k u ły m ożna
czasami k u p ić w w a rz y w n y c h sklepach, p o zo sta łe trz e b a
z d o b y ć o d osób, któ re u p raw iają je na d zia łkach .
Brak zain te re sow a nia now ościam i nie zachęca za k ła d ó w
o g ro d n ic z y c h d o p o d e jm o w a n ia takich upraw , któ re nie
g w a ra n tu ją d u ż e g o i s z y b k ie g o zb y tu , a w ym a g a ją p ro ­
m ocji i reklam y. M o d a na o ry g in a ln e w a rzy w a m oże
w ię c w yjść ty lk o o d d z ia łk o w ic z ó w . Początki są zawsze
tru d n e . Pew no jeszcze pam iętam y zalegające w sklepach
stosy ta nie j p a p ry k i, którą k u p o w a li ty lk o o d w a ż n ie js i,
bo nie b y ło w ia d o m o , jak ją p rz y rzą d za ć i jeść. A te ­
raz, k ie d y je s t znana i p ow s ze ch n ie łubiana, u p ra w ia
się to w a rz y w o w inspektach i o g ró d ka ch , a k ie d y p o ­
każą się na rynku d o sta w y z im p o rtu , p rz e d sklepam i
ustaw iają się d łu g ie k o le jk i. M o ż e w ię c i któraś z o p i­
sanych tu roślin z ro b i p o d o b n ą karierę.
Będą to m oże d e lika tn e , w y ra fin o w a n e w smaku b u lw y ,
k tó re n ie p o trz e b n ie p o ró w n u je się z ziem niakam i. N ie
p o w in n o się tra kto w a ć ich jako nam iastki ziem nia ków ,
lecz jako w y k w in tn ą , poszu kiw a ną , ze w z g lę d u na cha­
ra k te ry s ty c z n y smak, jarzynę .
B ro k u ły te ż m o g ły b y znaleźć o w ie le w iększe n iż d o ­
tychczas uznanie. Są d e lik a tn ie js z e o d ka la fio ró w , m niej
k ło p o tliw e w u p ra w ie i m ożna z nich z ro b ić w ię c e j c ie ­
kaw ych, sm acznych p o tra w .
Pełne szanse zyskania w ię ksze j p o p u la rn o ści ma szpinak
n o w o z e la n d z k i, g d y ż smakiem nie u stęp uje szp in ako w i
e urop ejskiem u , a z b ió r je g o p rz y p a d a w lecie, c z y li w tym
okre sie , k ie d y z w y k łe g o szpinaku b ra kn ie na rynku .
Szparagi są w p ra w d z ie w szystkim d o b rz e znane, lecz
rza d ko k u p o w a n e , raczej ty lk o p rz y uro czystych okazjach,
g d y ż ceny ich są w yso kie , a sezon — k ró tk i. G d y b y
u p ra w ia n o je na szerszą skalę i w p ro w a d z o n o now e,
z ie lo n e o d m ia n y —
sm aczniejsze i nie tak d ro g ie —
m oże i to w a rz y w o częściej g o ś c iło b y na naszych stołach.
Pozostałe w a rzyw a tz w . rza d kie mają m niej szans na spo­
p u la ry z o w a n ie , g d y ż ich zastosow anie nie stwarza tak
w ie lu m ożliw o ś ci, jak p rz y rz ą d z a n ie p o tra w ze szpara­
g ó w czy b ro k u łó w , któ re m ożna jeść w b a rd zo ró ż n o ­
ro d n y c h postaciach. K a rdy, karczochy, p a tiso n y, d y n ia
m akaronow a i ku ku ryd za b ę d ą z a pe w n e p o d a w a n e ty lk o
jako cieka w e, am atorskie p o tra w y , p rz y rz ą d z a n e ze z b io ­
ró w z w ła s n e g o o g ró d ka . W y ją te k stanow ią b a kłaża ny,
k tó re m o g ły b y w ejść d o p o ls k ie g o menu p o d o b n ie jak
p a p ryka , c z y li jako tanie, im p o rto w a n e w a rz y w o , o b a r­
d z o w ie lu zastosow aniach. Na razie jed na k p ozo stają
nam m o żliw o ści u p ra w y ich w e w łasnym o g ró d k u lub
ko szto w a n ie im p o rto w a n y c h konserw .
Jeżeli książeczka ta p rz y c z y n i się d o p ozn an ia i p o lu ­
b ie n ia p o tra w z m ało znanych w a rz y w i zachęci d o
u p ra w ia n ia ich na d zia łkach i w g osp o d a rstw a ch r o l­
nych, spełni sw oje zadanie.
WIADOMOŚCI OGÓLNE
Zgłoś jeśli naruszono regulamin