Zupa pieczarkowa na żeberkach.rtf

(1712 KB) Pobierz

Zupa pieczarkowa na żeberkach.

 

 

 

Składniki

 

Żeberka wieprzowe 700 g

Ziemniaki 1 kg

Pieczarki 400 g

Marchewka duża 1 szt

Pietruszka duża 1szt

Seler mały kawałek

Por z białą częścią mały kawałek

Cebula średnia 1 szt

Natka pietruszki 2 duże łyżki

Koperek 1 duża łyżka

Liść laurowy 2 szt

Ziele angielskie 3 kuleczki

Śmietana 30 % 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej

Przyprawa uniwersalna

Przyprawa w płynie

Sól

Pieprz czarny

Olej 2 łyżki

 

5-6 os.             

> 60 min             

Przygotowanie

 

Żeberka dobrze przepłukać w wodzie.Przygotować garnek z wodą dodać

przygotowane żeberka,liście laurowe i ziele angielskie.Żeberka gotujemy miękkości. Z ugotowanych żeberek ściągamy mięso.Odkładamy na bok .

Przepłukane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze z żeberek.Umyte warzywa ,pietruszkę ,seler trzemy na tarce o dużych oczkach.Marchewkę kroimy w talarki.Por pokroić w paski. Przygotowane warzywa i mięso ściągnięte z żeberek dodajemy do zupy.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy .Najpierw smażymy pokrojone pieczarki ,dodajemy do nich pokrojoną cebulę i chwilkę dusimy Usmażone.pieczarki z cebulą i pokrojoną natką pietruszki z koperkiem dodać do zupy.Zupę przyprawić ,przyprawą uniwersalną ,solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Przyprawiać zupę według własnego uznania.

Gdy ziemniaki i warzywa w zupie będą już miękkie ,przygotować śmietanę .Do śmietany dodajemy jedną łyżkę mąki ,rozetrzeć mąkę ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Dolewamy do śmietany dwie, łyżki gorącej zupy ,wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy.Chwilkę jeszcze gotujemy. I zupa gotowa.Smacznego.)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin