alkohol endogenny.pdf

(187 KB) Pobierz
ARCH. MED. SĄD. KRYMINOL., 2013, LXIII, 277-282
PRACE ORYGINALNE / ORIGINAL PAPERS
Małgorzata Kurzejamska-Parafiniuk
1
, Stefania Giedrys-Kalemba
2
, Zygmunt Sagan
1
,
Stanisław Wolski
1
Bacterial flora in blood samples collected during an autopsy for routine testing
of ethanol concentration
1
Flora bakteryjna w próbkach krwi rutynowo pobranych do badań
na zawartość etanolu podczas autopsji
2
Z Zakładu Toksykologii Klinicznej i Sądowej Katedry Medycyny Sądowej
Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
Kierownik: prof. dr hab. n. med. K. Borowiak
Z Katedry i Zakładu Mikrobiologii i Immunologii
Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
Kierownik: prof. dr hab. n. med. S. Giedrys-Kalemba
Próbki krwi, pobrane w czasie sekcji zwłok do
rutynowych oznaczeń zawartości etanolu, zabez-
pieczone fluorkiem sodu poddano badaniu mikro-
biologicznemu, na które składała się ocena mikro-
skopowa, posiewy na podłoża różnicująco-namna-
żające, a następnie identyfikacja wyhodowanych
szczepów. Stwierdzono, iż dodawany konserwant
nie hamował całkowicie wzrostu bakterii. Z bada-
nych próbek krwi najczęściej izolowano bakterie
Gram-ujemne, wśród których najczęściej występo-
wała
E. coli.
Blood samples collected during autopsy for rou-
tine ethanol testing, preserved with sodium fluoride
were subjected to the following microbiological
tests: microscopic evaluation, cultures on differen-
tiating proliferating media and identification of iso-
lated strains. It was found that sodium fluoride did
not entirely inhibit bacterial growth. The majority
of the isolated bacteria were Gram-negative rods,
with
E. coli
as the most frequent strains.
Słowa kluczowe:
alkohol pośmiertny (endogenny);
fluorek sodu; bakterie we krwi post mortem
Key words:
postmortem (endogenic) alcohol;
sodium fluoride; bacteria in
postmortem blood
WSTĘP
Zagadnienie alkoholu pośmiertnego (endogen-
nego), to jest alkoholu wytwarzającego się w zwło-
kach (alkohol endogenny
in corpore)
lub w mate-
riale biologicznym w czasie jego przechowywania
(tzw. alkohol endogenny
in vitro)
[1], jest przed-
miotem badań od kilkudziesięciu lat [2]. Liczne
badania wykazały, iż alkohol endogenny powstaje
w wyniku przemian metabolicznych drobnoustro-
jów [3, 4, 5, 6, 7, 8, 9], których to inwazja
następuje po śmierci. Mogą one pochodzić ze
zwłok, ale mogą też przenikać ze środowiska [10,
11]. Zależy to w dużej mierze od przyczyny zgonu,
rodzaju śmierci, stanu jelit i żołądka, kwasowości
środowiska, miejsca znalezienia zwłok, temperatury
otoczenia a także warunków przechowywania ma-
teriału po pobraniu [12, 13, 14]. W celu stabiliza-
cji poziomu alkoholu we krwi, odpowiadającego
momentowi jej pobrania ze zwłok i zatrzymania
procesów gnilno-rozkładowych, w wyniku których
może powstać alkohol endogenny
in vitro,
dodaje
się do próbki fluorku sodu [4].
CEL PRACY
Celem pracy było sprawdzenie, czy we krwi po-
branej na rutynowe oznaczenie zawartości etanolu,
mimo zabezpieczenia fluorkiem sodu, są obecne
2013 © by Polskie Towarzystwo Medycyny Sądowej i Kryminologii, ISSN 0324-8267
278
Małgorzata Kurzejamska-Parafiniuk, Stefania Giedrys-Kalemba, Zygmunt Sagan, Stanisław Wolski
Nr 4
drobnoustroje oraz określenie gatunku wyizolowa-
nych szczepów.
MATERIAŁ I METODY
Materiał do badań stanowiło 50 próbek krwi,
pobranych w czasie sekcji zwłok z żyły udowej na
rutynowe oznaczenie zawartości etanolu. Sekcje
wykonane były w okresie od 2 do 7 dni od momen-
tu zgonu. Krew pobierano podczas sekcji równole-
gle do dwóch szklanych probówek o pojemności
5 ml (BD Vacutainer REF 367764) zawierających
fluorek sodu z heparyną w ilości 20 mg [15]. Pro-
bówki z krwią jak najszybciej umieszczano w nad-
zorowanej lodówce i transportowano do labora-
torium. Jedna służyła do oznaczenia zawartości
etanolu, druga do przeprowadzenia badania mikro-
biologicznego.
Oznaczanie etanolu metodą chromatografii gazowej
Do oznaczenia etanolu pobierano dwie odrębne
próbki krwi o objętości 0,2 ml, dodając do każdej
próbki krwi 0,2 ml roztworu tert-butanolu (2-me-
tylo-2-propanol) o stężeniu 2,0 g/L (2‰). Materiał
był umieszczany w naczyńkach chromatograficz-
nych zamykanych membraną z gumy silikonowej
i aluminiowym kapslem, a następnie był anali-
zowany metodą kapilarnej chromatografii gazowej
z wykorzystaniem techniki analizy fazy nadpo-
wierzchniowej (head space analysis) [16]. Z bada-
nymi próbkami krwi były jednocześnie analizowane
wzorce kalibracyjne alkoholu etylowego oraz próbki
kontrolne, w tym jedna ujemna. Metoda była zwali-
dowana zgodnie z wytycznymi Międzynarodowej
Organizacji Standaryzacyjnej [17].
Aparatura i warunki analizy
Chromatograf gazowy Clarus 500 z autosample-
rem TurboMatrix-40 firmy Perkin-Elmer, model dwu-
kanałowy wyposażony w dwie kolumny kapilarne
różniące się polarnością (Elite BCA1 oraz Elite BCA2
firmy Perkin-Elmer, detektor płomieniowo-joniza-
cyjny (FID), temp. kolumny 40
o
C, temp. dozownika
140
o
C, temp. detektora 250
o
C, gaz nośny: hel pod
ciśnieniem 75 kPa, split 3:1.
Odczynniki
- standard wewnętrzny 2 g/L roztworu tert-buta-
nolu
- roztwory wodne alkoholu etylowego o stęże-
niach w zakresie 0,02-5,0 mg/L firmy MERCK
- gazy: hel, powietrze, wodór o czystości mini-
mum 99,9%.
Badanie mikrobiologiczne
Z każdej próbki krwi wykonywano preparat bar-
wiony metodą Grama oraz posiew na podłoża w kie-
runku drobnoustrojów tlenowych: agar z krwią (nie-
selektywne podłoże wzbogacone), agar MacConkeya
(podłoże wybiórczo-różnicujące pałeczki Gram-ujem-
ne), agar Chapmana (podłoże wybiórczo-różnicują-
ce gronkowce) oraz w kierunku bakterii beztleno-
wych: agar Schaedlera. Podłoża w kierunku bakterii
tlenowych inkubowano najpierw w temp. 35
o
C przez
24 h w cieplarce, a przez kolejną dobę w temp. po-
kojowej. Podłoża w kierunku bakterii beztlenowych,
bezpośrednio po posiewie wkładano do anaerostatu
z systemem GasPack, następnie inkubowano w cie-
plarce, w temp. 35
o
C przez 5 dni. Identyfikację wy-
rosłych na podłożach drobnoustrojów przeprowa-
dzano zgodnie z rutynowymi procedurami, m.in. na
podstawie wyglądu kolonii, oceny preparatu z ho-
dowli barwionego metodą Grama oraz badania bio-
chemicznego obejmującego proste testy identyfika-
cyjne i zestawy biochemiczne typu Api [18, 19].
Wszystkie podłoża zastosowane do posiewów, ze-
stawy GasPack oraz testy identyfikacyjne pocho-
dziły z firmy bioMerieux Polska, badania wykonano
w Katedrze i Zakładzie Mikrobiologii i Immunologii
PUM.
WYNIKI
Dodatnie wyniki badania mikrobiologicznego
uzyskano w 38 z 50 zbadanych próbek krwi, co
stanowi 76%. W pozostałych 12 próbkach nie
stwierdzono w posiewie drobnoustrojów, aczkol-
wiek w każdej badanej próbce krwi w preparacie
bezpośrednim barwionym metodą Grama widoczne
były najczęściej różne formy morfologiczne bakterii
(ziarniaki, pałeczki, laseczki), w różnej ilości, od
pojedynczych komórek do licznych. W nielicznych
próbkach obserwowano pojedyncze komórki droż-
dżaków w formie blastospor. Najwięcej dodatnich
posiewów (20) stwierdzono w próbkach krwi o naj-
niższej zawartości etanolu (0,00-0,5 g/L), nato-
miast wszystkie próbki ze stężeniem etanolu prze-
kraczającym 3,0 g/L (7) były ujemne. Nie wykaza-
2013 © by Polskie Towarzystwo Medycyny Sądowej i Kryminologii, ISSN 0324-8267
Nr 4
FLORA BAKTERYJNA W PRÓBKACH KRWI RUTYNOWO POBRANYCH DO BADAŃ
NA ZAWARTOŚĆ ETANOLU PODCZAS AUTOPSJI
279
no wyraźnych zależności pomiędzy dodatnim/ujem-
nym wynikiem badania mikrobiologicznego oraz
stężeniem alkoholu w próbce z czasem pobrania
próbki krwi od momentu zgonu, który wynosił śred-
nio 4,2 (3,9-4,6) dni. Wyniki przedstawiono w ta-
beli I.
Tabela I. Wyniki badań mikrobiologicznych 50 próbek krwi sekcyjnej w zależności od zawartego w nich
stężenia etanolu.
Table I. Results of microbiological studies in 50 postmortem blood samples depending on blood
ethanol concentration.
Próbki krwi
Blood samples
Zakres stężenia etanolu w próbce (g/L)
Concentration range of ethanol found in the samples (g/L)
0,00-0,50
Posiewy dodatnie
/ Positive cultures
Posiewy ujemne
/ Negative cultures
Razem
/ Total
Średni czas pobrania od zgonu
Mean interval between sample
collection and death
15
2
17
4,3
0,50-0,99
9
0
9
4,6
1,00-1,99
4
1
5
4,1
2,00-2,99
10
2
12
3,9
> 3,00
0
7
7
4,2
38 (76,0%)
12 (24,0%)
50 (100%)
4,2
Razem
Total
Z dodatnich próbek krwi zwykle izolowano mie-
szaną florę bakteryjną, od 2 do 5 szczepów z jed-
nej, co w większości pokrywało się z oceną pre-
paratu bezpośredniego. Z żadnej nie wyhodowano
grzybów. Ogółem wyizolowano 84 szczepy bakterii.
Najczęściej były to pałeczki Gram-ujemne (71,4%),
rzadziej ziarenkowce Gram-dodatnie (20,2%). Więk-
szość wyhodowanych pałeczek Gram-ujemnych na-
leżała do rodziny
Enterobacteriaceae
(46 z 60 szcze-
pów). Wśród nich najczęściej izolowano
Escherichia
coli
(20,2% wszystkich izolatów),
Klebsiella pneu-
moniae, Citrobacter freundii
i
Proteus
spp. (po
9,5%). Za pomocą dostępnych testów nie udało się
zidentyfikować 12 (14,3%) szczepów pałeczek
Gram-ujemnych. Wśród ziarenkowców Gram-do-
datnich najczęściej izolowano
Enterococcus faeca-
lis
(14,3%) i
Staphylococcus epidermidis
(5,9%).
Z pojedynczych próbek izolowano tlenowe laseczki
z rodzaju
Bacillus
(2 szczepy), tlenowe maczugow-
ce
Corynebacterium pseudodiphtheriae
(3) i w 2
próbkach bakterie beztlenowe z rodzaju
Peptostre-
ptococcus.
Najwięcej bakterii, szczególnie pałeczek
Gram-ujemnych, stwierdzono w próbkach krwi o naj-
niższych zawartościach etanolu od 0,00-0,5 g/L –
29 szczepów, w próbkach o stężeniu etanolu od
0,5-1,0 g/L – 27 szczepów. Szczegółowe wyniki
badań mikrobiologicznych próbek krwi w zależności
od zawartego w nich etanolu przedstawiono w ta-
beli II.
OMÓWIENIE WYNIKÓW
Wiele drobnoustrojów kolonizujących organizm
człowieka za życia oraz ulegających translokacji ze
środowiska do zwłok po śmierci może tworzyć alko-
hol endogenny w krwi sekcyjnej, a także w trakcie
przechowywania próbki krwi do badań na rutynowe
oznaczenie zawartości etanolu. Należy do nich ok.
60 gatunków bakterii, ok. 20 gatunków drożdża-
ków i ok. 25 gatunków pleśni [1, 2, 5]. W celu za-
hamowania wzrostu mikroorganizmów do krwi sek-
cyjnej dodawany jest fluorek sodu, szeroko stoso-
wany jako środek bakteriobójczy i dezynfekcyjny.
W konsekwencji ma on zabezpieczyć krew przed
dalszą fermentacją rozkładową i wytworzeniem
alkoholu endogennego [4, 15].
W badaniach własnych oceniano obecność drob-
noustrojów w 50 próbkach krwi, pobranych na ru-
tynowe oznaczenie zawartości etanolu do probówek
z dodatkiem fluorku sodu. We wszystkich próbkach
2013 © by Polskie Towarzystwo Medycyny Sądowej i Kryminologii, ISSN 0324-8267
280
Małgorzata Kurzejamska-Parafiniuk, Stefania Giedrys-Kalemba, Zygmunt Sagan, Stanisław Wolski
Nr 4
Tabela II. Gatunki bakterii izolowane z próbek krwi sekcyjnej w zależności od zawartego w nich
stężenia etanolu.
Table II. Bacteria species isolated from postmortem blood samples depending on blood ethanol
concentration.
Bakterie
Bacteria
Liczba
szczepów (%)
Number
of strains (%)
60 (71,4)
17 (20,2)
8 (9,5)
8 (9,5)
8 (9,5)
4 (4,8)
2 (2,4)
1 (1,2)
12 (14,3)
17 (20,2)
5 (5,9)
1 (1,2)
10 (14,3)
1 (1,2)
7 (8,4)
2 (2,4)
3 (3,6)
2 (2,4)
84 (100)
Zakres stężeń etanolu zawartego w próbkach (g/L)
Concentration range of ethanol found in the samples (g/L)
0,00-0,50
23
6
3
2
7
1
2
1
1
3
-
1
2
-
3
-
2
1
29
0,50-0,99
19
6
2
3
1
1
-
-
6
6
3
-
3
-
1
1
-
-
27
1,00-1,99
7
1
1
-
-
1
-
-
4
3
1
-
1
1
3
1
1
1
11
-
-
-
17
-
-
-
-
2,00-2,99
10
3
2
3
-
1
-
-
1
5
1
-
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
> 3,00
Pałeczki Gram-ujemne
Gram-negative rods
Escherichia coli
Citrobacter freundii
Klebsiella pneumoniae
Proteus
spp.
Hafnia alvei
Pasteurella aerogenes
Serratia liquefaciens
Niezidentyfikowane
/ Unidentified
Ziarenkowce Gram-dodatnie
Gram-positive cocci
Staphylococcus epidermidis
Staphylococcus aerogenes
Enterococcus faecalis
Streptococcus pyogenes A
Inne
/ Others
Bacillus
spp.
Corynebacterium pseudodiphtheriae
Peptostreptococcus
spp.
Razem
/ Total
w preparacie bezpośrednim barwionym metodą
Grama obserwowano pojedyncze lub liczne formy
morfologiczne różnych mikroorganizmów, zaś do-
datnie wyniki posiewu w kierunku bakterii tleno-
wych i beztlenowych stwierdzono w 76%, częściej
w próbkach krwi o niższych zawartościach etanolu.
Wszystkie próbki ze stężeniem etanolu powyżej
3,0 g/L były mikrobiologicznie ujemne. Nie wy-
kazano jednak wyraźnych zależności pomiędzy do-
datnim/ujemnym wynikiem badania mikrobiolo-
gicznego oraz stężeniem alkoholu w próbce z cza-
sem pobrania próbki krwi od momentu zgonu, który
średnio wynosił 4,2 dni.
Większość drobnoustrojów wyizolowanych z pró-
bek krwi stanowiły bakterie tlenowe (97,6%), wśród
których największy odsetek stanowiły pałeczki Gram-
-ujemne (71,4%). Najliczniej występowały
E. coli
(20,2%) oraz
Klebsiella pneumoniae, Citrobacter
2013 © by Polskie Towarzystwo Medycyny Sądowej i Kryminologii, ISSN 0324-8267
Nr 4
FLORA BAKTERYJNA W PRÓBKACH KRWI RUTYNOWO POBRANYCH DO BADAŃ
NA ZAWARTOŚĆ ETANOLU PODCZAS AUTOPSJI
281
freundii
i
Proteus
spp. (po 9,5%). Bakterie te, nale-
żące do rodziny
Enterobacteriacae,
wchodzą w skład
flory fizjologicznej przewodu pokarmowego czło-
wieka, a tym samym, jako pierwsze ulegają translo-
kacji po całym organizmie po śmierci [19]. Obec-
ność ich w próbkach krwi sekcyjnej jest więc głów-
nie pochodzenia endogennego, rzadziej egzogen-
nego. Z kolei pałeczki Gram-ujemne, których nie
udało się zidentyfikować w badaniach własnych
(14,3%) oraz
Pasteurella aerogoenes
wskazują na
obecność w krwi także bakterii egzogennych, po-
chodzących ze środowiska.
Pałeczki z rodziny
Enterobacteriaceae,
należące
do bakterii względnie beztlenowych, mogą oddy-
chać zarówno w warunkach tlenowych jak i beztle-
nowych. W warunkach beztlenowych produktami
metabolizmu są alkohol etylowy i kwas octowy.
Gatunek
E. coli
może ze 100 moli glukozy wypro-
dukować 49,8 mola etanolu [5, 7]. Bakterie te
należą do najczęściej izolowanych z kału od osób
zdrowych, jak również najliczniej występowały
w badanych próbkach krwi sekcyjnej z dodatkiem
fluorku sodu. Należy więc sądzić, że
E. coli
wraz
z innymi bakteriami Gram-ujemnymi może być
szczególnie odpowiedzialna za powstawanie alko-
holu endogennego w próbkach krwi sekcyjnej, ru-
tynowo pobieranych do badań na obecność eta-
nolu, w warunkach zastosowania fluorku sodu.
Zdolność
E. coli
do produkcji etanolu wykorzysty-
wana jest także w badaniach doświadczalnych
zmierzających do opracowania prostego modelu
matematycznego, który byłby w stanie w przybliże-
niu określić ilość alkoholu endogennego wytwarza-
nego przez drobnoustroje w krwi w powiązaniu z in-
nymi wytworzonymi/obecnymi alkoholami [21, 22].
Ziarenkowce Gram-dodatnie stanowiły 20,2%,
wyizolowanych bakterii, w tym najczęściej był to
Enterococcus faecalis,
gatunek również powszech-
nie kolonizujący przewód pokarmowy człowieka i in-
nych ssaków [19]. Gatunek ten wytwarza jednak
niewielkie ilości etanolu [22].
Żródłem etanolu endogennego mogą być rów-
nież bakterie beztlenowe oraz grzyby. Jak wynika
z badań Olszewskiej [14], odsetek w krwi sekcyjnej
bakterii beztlenowych może wynosić 27%; nie sto-
sowała ona jednak fluorku sodu. Wśród bakterii bez-
tlenowych najczęściej wymienia się laseczki z rodza-
ju
Clostridium
[21, 22]. W badaniach własnych
izolowano jedynie 2 (2,4%) szczepy beztlenowych
paciorkowców z rodzaju
Peptostreptococcus,
nie
stwierdzono natomiast żadnej kolonii drożdżaków
i grzybów pleśniowych. Nie można wykluczyć, że
niewielkie ilości grzybów w próbce krwi (widoczne
były pojedyncze komórki drożdżaków w preparacie
bezpośrednim) mogły zostać zahamowane poprzez
dodanie fluorku sodu.
Pewne działanie hamujące wzrost bakterii może
mieć także wysokie stężenie etanolu obecnego
w próbkach krwi sekcyjnej. Wskazują na to nasze
badania, gdzie wszystkie badane próbki krwi zawie-
rające powyżej 3 g/L były mikrobiologicznie ujem-
ne, aczkolwiek Olszewska [14] uważa, że alkohol
etylowy obecny w próbce, nawet > 4 g/L nie ha-
muje rozwoju flory bakteryjnej.
WNIOSKI
1. Fluorek sodowy, dodawany jako środek bak-
teriobójczy do próbek krwi sekcyjnej badanych na
zawartość etanolu, nie hamuje całkowicie wzrostu
bakterii, zwłaszcza w próbkach zawierających niż-
sze stężenia etanolu.
2. Z badanych próbek krwi sekcyjnej zabezpie-
czonej fluorkiem sodu najczęściej izolowano bakte-
rie Gram-ujemne, wśród których najliczniej wystę-
pował gatunek
Escherichia coli.
3. Wysokie stężenie etanolu powyżej 3,0 g/L
obecnego w próbce krwi z dodatkiem fluorku sodu
jest dodatkowym czynnikiem hamującym wzrost
bakterii.
PIŚMIENNICTWO
1. Pragłowski T., Nasiłowski W., Sybirska H.:
Badania nad powstaniem alkoholu endogennego
w zwłokach ludzkich. Arch. Med. Sąd. Kryminol.
1968, 18 (1): 61-65.
2. Osterhaus E., Johansmeier K.: Postmortale
Entstchung von Alkoholen durch Faulnis. Dtsch.
Z. Gesamt. Gerichtl. Med. 1996, 57: 281-284.
3. Daves E. A., Foster S. M.: The formation on
ethanol in Escherichia coli. Biochim. Biophys. Acta,
1956, 22: 253-259.
2013 © by Polskie Towarzystwo Medycyny Sądowej i Kryminologii, ISSN 0324-8267
Zgłoś jeśli naruszono regulamin