Judyta Baczmaga, 206069
Artur Nowicki, 206290
INŻYNIERIA BIOPROCESOWA – Zajęcia laboratoryjne
Ćwiczenie nr 4
Temat: Dezintegracja ultradźwiękowa
1. Cel ćwiczenia:
Celem ćwiczenia było zbadanie i opisanie wpływu ultradźwięków na drożdże Saccharomyces cerevisiae.
2. Przebieg ćwiczenia:
Przygotowano 6 probówek wirówkowych. Do jednej dodano 5 cm3 wody destylowanej, a do pięciu pozostałych 5 cm3 zawiesiny drożdży. Cztery z probówek zawierających drożdże poddano dezintegracji ultradźwiękowej. W probówkach z dezintegracji oznaczano białko po 1, 2, 4 oraz 10 minutach. W probówce z wodą destylowaną oraz w probówce z drożdżami od razu oznaczono zawartość białka (t=0). W tym celu probówkę odwirowano. Następnie z probówki wirówkowej do szklanej przeniesiono 4 cm3 zawiesiny. Dodano 3 cm3 NaOH i wstawiono łaźni wodnej na 10 minut. Po upływie tego czasu przeniesiono 2cm3 supernatantu do czystej probówki i dodano 5 cm3 roztworu D. Po 30 minutach dodano 0,5 cm3 odczynnika Folina-Ciocalteu’a. Odstawiono na 30 minut. Następnie dokonano pomiaru absorbancji przy długości fali =750mm wobec próby kontrolnej.
3. Wyniki:
Wyniki pomiaru absorbancji przedstawiono w tabeli poniżej:
Numer probówki
Czas t [min]
Absorbancja
Ilość białka y = 0,0016x
kontrola
0
1
2
0,032
20
3
0,019
11,875
4
0,022
13,750
5
10
0,029
18,125
4. Wnioski:
W pierwszej minucie dezintegracji ilość białka gwałtownie rośnie. Jest to spowodowane tym że fala ultradźwięków pobudziła komórki drożdży do rozmnażania. Następnie spada i ponownie wzrasta. Otrzymany wykres nie odpowiada sytuacji, jaka powinna nastąpić pod wpływem działania ultradźwiękami na drożdże. Na prawidłowym wykresie ilość białka powinna najpierw wzrosną a wraz z upływem czasu maleć, ponieważ w procesie dezintegracji ultradźwiękami ściana komórkowa drożdży ulega uszkodzeniu. Im dłużej drożdże poddawane są dezintegracji tym ściana komórkowa jest coraz bardziej uszkodzona.
dzudas24