Boczek pieczony rolowany.odt

(13 KB) Pobierz

BOCZEK PIECZONY, ROLOWANY

Składniki:

                      - 60 dkg surowego boczku            - 2 ząbki czosnku

- 2 kulki ziela angielskiego             - 3 liście laurowe

- suszony majeranek                      - słodka mielona papryka

- sól,pieprz                                      - sznurek do związania i rękaw do pieczenia

WYKONANIE:

Boczek rozcinamy na pół, nacieramy solą, pieprzem i po wewnętrznej stronie rolady czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz obsypujemy majerankiem. Zwijamy w rulon „nadzieniem” do środka. Obkładamy liśćmi laurowymi i związujemy sznurkiem. Obsypujemy roladę mieloną papryką słodką i rolujemy po desce aby papryka dobrze przylgnęła do rolady.

Tak przygotowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie i związujemy worek. Wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy, chłodzimy w lodówce i wędlina na kanapkę gotowa ;-).

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin