Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości.pdf

(779 KB) Pobierz
Zakład Towaroznawstwa
i Oceny Jakości
Kierownik:
dr hab. inż. Barbara Czerniejewska – Surma, prof. nadzw.
• 1973 r. – powstanie Katedry Towaroznawstwa i Oceny
Jakości, Instytut Technologii Żywności Pochodzenia
Morskiego; kierownik: dr inż. Anna Kołakowska
• 1973-1991 -
Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości;
kierownik prof. dr hab. inż. Anna Kołakowska
• 1991-1995 - Zakład Towaroznawstwa i Oceny Jakości;
kierownik prof. dr hab. inż. Anna Kołakowska
• 1995-2012- Katedra Towaroznawstwa i Oceny Jakości; do
2008 r.- kierownik prof. dr hab. inż. Anna Kołakowska; od
2008 r. - dr hab. inż. B. Czerniejewska - Surma, prof. nadzw.
• 2012 - do chwili obecnej - Zakład Towaroznawstwa i Oceny
Jakości
Historia jednostki
Skład osobowy
prof. dr hab. inż. Anna Kołakowska - emeritus
dr hab. inż.
Barbara Czerniejewska–Surma,
prof. ZUT
Kierownik Zakładu
dr inż. Marek Szczygielski, starszy wykładowca
dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, starszy wykładowca
dr inż. Zdzisław Domiszewski, 0,5 etatu starszego wykładowcy
dr inż. Dominika Plust, adiunkt
dr inż. Ludmiła Zienkowicz, starszy wykładowca
Doktoranci:
mgr inż. Daria Norberciak
mgr inż. Marta Cichocka
mgr inż. Adam Goman
Tematyka badawcza
Wpływ wybranych czynników biologicznych, zabiegów
i kulinarnych na jakość i bezpieczeństwo żywności.
Ocena jakości żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Aktywność przeciwutleniająca składników żywności.
technologicznych
Jakość surowców i produktów rybnych ze szczególnym uwzględnieniem zmian
frakcji lipidowej i kwasów tłuszczowych.
Interakcje lipidów z innymi składnikami żywności.
Systemy zapewnienia jakości i prawo żywnościowe w przetwórstwie i dystrybucji
żywności.
Nasze laboratoria
• Laboratorium analizy instrumentalnej
• Laboratorium chemiczne
• Laboratorium oceny sensorycznej
• Sala ćwiczeń laboratoryjnych
• Pracownia magisterska (laboratorium chemiczne)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin