Kulinarne Hity_Przyślij Przepis_ 03_2014.pdf

(31753 KB) Pobierz
I
\
I
!
I
I
.
SPIS
TREŚCI
I
DESER
s.
40-47
Kanapkowa sowa
s.
19
Te i inne sprawdzone
przepisy znajdziesz na
www.przyslijprzepis.pl
4
ROLADKI
całkowity
z
BAKŁAŻANA
szczypta soli i pieprzu
do smaku
kilka piórek cienkiego
szczypiorku
mie-
V
szamy z
fetą.
Dodajemy
miętę
i tymianek.
Szynkę
kroimy
w krótkie paski. Na
każdy
plaste-
rek
bakłażana kładziemy
pasek
szynki i
łyżkę
sera, zwijamy
w
roladkę.
Roladki
związujemy
szczy-
~
piorkiem. Oprószamy
świe­
żo
zmielonym
pieprzem.
Można
też włożyć
roladki do naczynia
żaroodpornego
i piec ok. 15 mi-
nut w temp. 180 °C.
~
Serek śmietankowy
czas: 45 minut
SKŁADNIKI
długi bakłażan
3 plastry szynki
szwarcwaldzkiej
1OO
g sera typu feta
1OO
g naturalnego serka
śmietankowego
PRZYGOTOWANIE
myjemy, kroimy
w plastry o grubo-
ści
ok. 0,5 cm. Oprószamy
solą,
odstawiamy na ok. 20
minut.
Następnie płuczemy
i
osuszamy
papierowym
ręcznikiem.
Sma-
żymy
na rozgrzanym oleju po
2-3 minuty
z
obu stron.
wzdłuż
2
łyżki
posiekanej
mięty
O
Bakłażana
3
łyżki
oleju do
smażenia
1
łyżka
posiekanego
tymianku
A
SKŁADNIKI
1
patison
20 dag
świeżych
grzybów
1
cebula
1O
dag sera typu feta
2żółtka
sól, pieprz
klarowane
masło
albo
oliwa do
smażenia
cm
ścianki. Miąższ
kroimy
w
małą kostkę.
Grzyby myjemy
i
oczyszczamy.
~
Patisona wkładamy
do oso-
i
oczywiście
kuchnia. Danie
jest smaczne
i
ładnie wygląda.
nick: ChristoRher
www.przysl11przepis.pl
patisona
ścinamy
wierzch, najlepiej
nożem
z
ząbkami
(jest to
dosyć
trudna
czynność, ponieważ
warzywo
ma
twardą skórkę).
Usuwamy
pestki, a
następnie wydrążamy
miąższ, pozostawiając
ok. 1/2
O
z
PRZYGOTOWANIE
lonego
wrzątku
.
Gotujemy
15
minut.
Cebulę
kroimy
w
kostkę, przesmażamy
na ma-
śle.
Dodajemy pokrojone grzy-
by, dusimy
chwilę
na patelni.
Solimy, dodajemy
świeżo
zmie-
lony pieprz.
Chwilę
studzimy,
około
V
mieszamy z
żółtkami
,
a
następ­
nie
z
pokrojoną
w
kostkę fetą
.
.
Farszem
napełniamy
patisona,
przykrywamy wierzchem. Wsta-
wiamy do rozgrzanego do tem-
peratury 170
°C
piekarnika. Pie-
czemy
około
45 minut.
Z patisona
można też przygotować
frytki. Wystarczy
pokroić
go
w
słupki
i
usmażyć
na oleju.
afla
li
.,-
Znajdziesz
nas
też
na
Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
7
Z
BRZOSKWINIOWĄ POŚWIATĄ
SKŁADNIKI
DYNIOWY KREM
Pyszny krem
z dodatkiem
brzoskwini
i aromatycznych
1/2 kg
miąższu
z dyni
cebula
łyżka masła
Oraz
groszek ptysiowy lub
grzanki do podania
2 szklanki bulionu
mała
brzoskwinia
1OO ml
kwaśnej
śmietany
18
o/o
Przyprawy
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
szczypta curry
szczypta chili
szczypta soli
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE
drobno siekamy.
Smażymy
w
duży'm
garnku
na
maśle
do uzyskania
złociste­
go koloru.
Dynię
kroimy w ko-
steczkę.
Dodajemy do cebuli.
Smażymy
ok. 5 minut, miesza-
jąc,
by nie
dopuścić
do przypa-
lenia. Zalewamy bulionem. Go-
tujemy 15-20 minut,
dynia
O
Cebulę
Wsypujemy
przyprawy.
Dokładnie
miesza-
my. Dodajemy
brzoskwinię.
Go-
tujemy jeszcze 2-3 minuty.
dodajemy
V
śmietanę
i miksujemy do
uzyskania
gładkiej
konsystencji.
Podajemy z groszkiem.
~
Odstawiamy,
całkiem zmięknie.
Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
duży bakłażan
PIECZONY
BAKŁAŻAN
szamy delikatnie
solą
i
kładzie­
my na talerz
przecięciem
do
góry. Wstawiamy do lodówki.
Miąższ
rozdrabniamy.
kroimy na
małe
ka-
V
wałki,
oprószamy
solą,
pie-
przem i obficie
papryką.
Pod-
smażamy
na oleju.
szpinaku rwiemy na
~
kawałki
(kilka listków
zosta-
wiamy).
Podsmażamy
na
maśle,
nieco
zmiękną.
Dodajemy
rozdrobniony
miąższ bakłażana.
Doprawiamy
solą,
pieprzem
i
papryką.
Q
liście
~
Filety
2 pojedyncze filety
z kurczaka
250 g
świeżego
szpinaku
2
łyżki
jogurtu greckiego
2
łyżki
majonezu (ja
uży-
łam
majonezu light)
garść
startego
żółtego
sera
łyżka masła
f t
Na
bakłażana wykładamy
' i lkolejno:
porcję
szpinaku
i kurczaka.
Każdą
połówkę
pole-
wamy jogurtem wymieszanym
z majonezem.
piecze
~
my
bez przykrycia
ok.
40 minut w piekarni ku
rozgrza
-
nym do temperatury
200
°C.
Posypujemy
niewielką
ilością
startego sera i pieczemy
jeszcze
5
minut.
A
Połówki bakłażana
olej
sól, pieprz
mielona
słodka
papryka
PRZYGOTOWANIE
A
Gotowe danie
wykładamy
szpinaku.
O
8
kroimy na
pół
i
wydrążamy miąższ.
Opró-
Bakłażana
W
na
talerz i dekorujemy od-
łożonymi liśćmi
I
Ponad 1500 przepisów na potrawy z
dynią
znajdziesz na przyslijprzepis.pl
9
-
:\!\~~
~:t~,~·'~t.:'
·•
'il
Temat numeru
KURCZAK DUSZONY
Z PATISONEM I POMIDOREM
całkowity
czas: 40 minut
Idealna, lekka
potrawka na
obiad z
dużą
ilością
warzyw.
Szybka do
przygotowania.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Fileta z kurczaka kroimy
w
kostkę,
oprószamy przy-
prawą
u
niwersalną
i do kurcza-
ka.
Mieszając, smażymy
na roz-
grzanej oliwie.
400 g fileta z kurczaka
1/2 kg patisona
cebula
pomidor
3
łyżki
posiekanej
natki pietruszki
1
łyżka
posiekanego
koperku
5
łyżeczek
koncentratu
pomidorowego
przyprawa uniwersalna
przyprawa do kurczaka
świeżo
mielony kolorowy
pieprz
oliwa
Kasza jest nie tylko
bardzo
pożywna,
ale i zdrowa.
Warto
dzień
rozpocząć
od
takiej
sałatki.
O
nownie doprawiamy
przyprawą
uniwersalną
i kolorowym pie-
przem. Dusimy na
mały1']1
ogniu
około
20
minut.
kroimy w
kostkę,
ę
smażymy
na osobnej patel-
ni. Patisona i pomidora obiera-
my, kroimy w
kostkę.
Do garnka
wkładamy
cebu-
~
lę,
fileta z kurczaka, pokro-
jone patisona i pomidora. Po-
~
Cebulę
f t
Następnie
do potrawy do-
dajemy koncentrat pomi-
dorowy, koperek i
natkę
pie-
truszki. Mieszamy i dusimy
jeszcze
5
minut. Podajemy jako
samodzielne danie lub z ziem-
niakami,
kaszą
czy
ryżem
.
V
A
nick: PannaM
www.przyslijprzepis.pf
Z KASZY
GRYCZANEJ
MARYNOWANEJ DYNI I TOFU
PRZYGOTOWANIE
gotujemy
według
przepisu na opakowaniu. Od-
stawiamy do przestudzenia.
kroimy w
kostkę,
ęa
pieczarki w plasterki. Pie-
czarki
smażymy
z obu stron na
patelni grillowej. Odstawiamy do
przestudzenia.
Przygotowujemy dressing:
~oliwę
mieszamy z
sokiem
z cytryny, dodajemy drobno po-
A
~Tofu
i
dynię
SAŁATKA
...
l
SKŁADNIKI
50 g kaszy gryczanej
2
łyżki
posiekanej natki
pietruszki
5 pieczarek
kilka
kawałków
dyni
z zalewy octowej
70 g marynowanego tofu
Dressing
2
łyżki
oliwy
łyżka
soku z cytryny
1
ząbek
czosnku
1/4łyżeczki
pieprzu cayenne
sól i pieprz
O
Ka
szę
siekany czosnek i pieprz cayenne.
Doprawiamy do smaku
solą
i pie-
przem.
f t
W
miseczce mieszamy
kaszę,
\U'pieczarki,
dynię,
tofu i
natkę.
Polewamy dresingiem, miesza my.
rafla
Sałatkę możemy
przygoto-
wać dzień wcześniej,
a
tuż
przed podaniem
wymieszać
z
dressingiem.
Ten i inne
pomysły
na oryginalne
sałatki
na przyslijprzepis.pl·
·<: .
10
11
Zgłoś jeśli naruszono regulamin