SURÓWKA KFC
Składniki:
8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty 1 duża marchewka; 2 małe cebule.
Sos 1/3 szklanki cukru pudru; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu; 1/2 szklanki majonezu; 1/4 szklanki mleka; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 2 łyżki sok wyciśniętego z cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Do surówki potrzeba 8 szklanek kapusty). Startą kapustę wsypać do miski.
2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać.
3. Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
4. Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Do miski z kapustą, marchewką i cebulą wlać sos i dokładnie wymieszać.
6. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny.
SMACZNEGO!
marcin7914