Sok jabłkow-miętowy na zimę.odt

(13 KB) Pobierz

SOK JABŁKOWO-MIĘTOWY  NA ZIMĘ

Skład

2kg słodkich i soczystych jabłek (świetna fantazja do tego)

solidna garść albo i dwie mięty

pół szklanki wody (albo ciut więcej)

4 łyżeczki cukru

wykonanie

Z umytych, obranych i oczyszczonych z gniazd jabłek wycisnąć przez sokowirówkę sok. Przelać go przez cienkie sitko a najlepiej pieluchę do garnka. Pozostały miąższ dokładnie wycisnąć przez pieluchę tetrową, wyjdzie jeszcze bardzo dużo soku. Miętę zalać wodą w garnuszku, dodać trochę cukru i zagotować. Przecedzić do soku jabłkowego, zagotować i przelać do czystych, wyparzonych butelek. Ewentualnie pasteryzować 10 min aby się tylko zassały.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin