muffiny zdrowe bez białej mąki i cukru.doc

(59 KB) Pobierz

muffiny zdrowe bez białej mąki i cukru

 

http://4.bp.blogspot.com/-Exj7C5dyqLM/UEu6J7mrKLI/AAAAAAAAAqU/ExyXYA4eytw/s320/582614_335051259919459_62799039_n.jpg

 

Składniki suche:
1,5 szklanki mąki razowej pszennej (może być lubella)
1/2 szkl. otrąb pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej
daktyle suszone (słodziwo) - zależy jakie słodkie mają być muffiny np. 50-100 g


Składniki mokre:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki napoju sojowego (wanilowe da waniliowy posmak)
1 szklanka wiórek marchewkowych, czyli (2 marchewki) potarte na wióry ;p
1 duży porządnie rozgnieciony widelcem banan


Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy osobno, wrzucamy do nich pokrojone daktyle. Składniki mokre mieszamy również osobno i dopiero później łączymy je razem. Do całości możemy dodać sezonowe owoce np. porzeczki, maliny, jagody, borówki itp. Poza sezonem np. konfitury. Ilość owoców - niepełna szklanka. Piec w temp 160-180 z termoobiegiem przez 20-35 minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin