muffiny zdrowe bez białej mąki i cukru
Składniki suche:1,5 szklanki mąki razowej pszennej (może być lubella)1/2 szkl. otrąb pszennych1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonejdaktyle suszone (słodziwo) - zależy jakie słodkie mają być muffiny np. 50-100 gSkładniki mokre:1/2 szklanki oleju1/2 szklanki napoju sojowego (wanilowe da waniliowy posmak)1 szklanka wiórek marchewkowych, czyli (2 marchewki) potarte na wióry ;p1 duży porządnie rozgnieciony widelcem bananPrzygotowanie:Składniki suche mieszamy osobno, wrzucamy do nich pokrojone daktyle. Składniki mokre mieszamy również osobno i dopiero później łączymy je razem. Do całości możemy dodać sezonowe owoce np. porzeczki, maliny, jagody, borówki itp. Poza sezonem np. konfitury. Ilość owoców - niepełna szklanka. Piec w temp 160-180 z termoobiegiem przez 20-35 minut.
inverna