Błyskawiczna zupa z pomidorów i ciecierzycy
Zupa (Almost-Instant Chickpea-Tomato Soup, s. 63) naprawdę jest błyskawiczna. I właściwie nie wymaga posiadania w domu żadnych świeżych produktów. Ale jest bardzo smaczna. I można ją przygotować błyskawicznie. Olbrzymi plus. Przepis można znaleźć w Internecie na blogu A healthier you. Jedna zmiana – zmniejszyłam ilość oleju 2 łyżki → ½ łyżeczki.
· 1 puszka ciecierzycy, przepłukanej i odcedzonej
· 1 puszka krojonych pomidorów
· 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
· 1 łyżeczka mielonego kuminu
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżeczka oliwy
· 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
· sól
· cayenne
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Zmiksować wszystkie składniki.
Zupę podgrzać. Podawać na ciepło lub zimno, posypaną natką.
inverna