jajka z tofu.doc

(1868 KB) Pobierz

Jajka z tofu

http://4.bp.blogspot.com/-zIoqBSkzVz8/U0osoS3H5hI/AAAAAAAAB8c/AN_gNKkk_DM/s1600/Jajko+z+tofu+1+%282%29.JPG



Składniki na 8-10 połówek jajek:
1 kostka (180g) tofu naturalnego
1 płaska łyżka płatków drożdżowych
1 płaska łyżka kurkumy
1 szczypta czarnej soli
1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
3 pełne łyżeczki agaru

Zacznij od przygotowania foremek w kształcie jajek. Mogą to być formy silikonowe, szklane, albo zrobione ręcznie foremki z folii aluminiowej. Żeby wykonać te ostatnie, potrzebujesz przedmiotu kształtem przypominającego kurze jajo. Arkuszem folii otocz w/w przedmiot, folię dokładnie wygładź, po czym ostrożnie wyjmij jajo. W ten sposób wykonaj 8-10 foremek w kształcie połówek jajka.
 

http://3.bp.blogspot.com/-gOPiahV59MA/U0l2O7W88cI/AAAAAAAAB8I/LxcuUVRKf0E/s1600/Jajko+z+tofu+2.JPG


Tofu, płatki drożdżowe, kurkumę i czarną sól umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Uformuj z niej 8-10 kulek, które imitować będą żółtka.
Zimne mleko sojowe wlej do rondelka o grubym dnie, dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj mleko na maleńkim ogniu, ciągle mieszając, aż agar się rozpuści. 
Mleko przelej do foremek, do 1/3 ich wysokości. W każdej foremce umieść jedno żółtko. 
Jajka umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie białko będzie sztywne i gotowe do wyjęcia z formy. 
 

http://2.bp.blogspot.com/-Qh0ZXqDec5s/U0l2iyW1g-I/AAAAAAAAB8Q/ZSZahb_1g4w/s1600/Jajko+z+tofu+3.JPG

Zgłoś jeśli naruszono regulamin