bubble tea lniane.doc

(195 KB) Pobierz

bubble tea lniane

http://3.bp.blogspot.com/-Ww3d6eJlumE/UUdg-ongE4I/AAAAAAAABtQ/jZXl7engPn0/s1600/P1012211.JPG

Generalnie nie poleca się łączenia siemienia lnianego z owocami (trawienie tłuszczu z ziaren i owoców może być dla niektórych kłopotliwe), ale według mnie lepiej jeść siemię tak, niż wcale.

 

Do bubble tea najlepiej wybierać bardzo dojrzałe, soczyste owoce. Zimą można próbować z mango czy ananasem  latem z brzoskwiniami (już nie mogę się doczekać) lub truskawkami. Ja dziś testowałam wersję z gruszką. Idealnie w tym napoju sprawdzi się również woda kokosowa♥

 

Składniki:

2 filiżanki dobrej zielonej herbaty 

(u mnie Bi Lou Chuen z dodatkiem suszonych kwiatów jaśminu)

dojrzała gruszka (lub dojrzałe mango, ananas, truskawki, brzoskwinie itp.)

łyżeczka miodu/syropu/melasy/suszone daktyle

łyżka siemienia lnianego

 

opcjonalnie:

łyżeczka chia seeds (nasion szałwii hiszpańskiej)

listki świeżej melisy lub mięty

 

W filiżance zaparzamy herbatę. Siemię lniane pulsacyjnie mielimy w młynku do kawy tak, żeby je nieco rozdrobnić, ale nie zmielić całkowicie. Owoce blendujemy z dodatkiem wody i wybranego słodzidła. Kiedy herbata już się zaparzy, mieszamy ją z owocami i zmielonym siemieniem (i chia seeds jeśli mamy). Jeśli mamy ochotę na zimny napój, dodajemy drugą filiżankę herbaty i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jeśli mamy ochotę na ciepły napój, zostawiamy mieszankę na 30 minut w temperaturze pokojowej, a drugą filiżankę herbaty dodajemy tuż przed podaniem. Pijemy koniecznie przez słomkę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin