08 Dodatki do kanapek.pdf

(811 KB) Pobierz
dodatki do kanapek
Dżem truskawkowy
• 1 kg truskawek
• 400 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier, miksować.
Dodać sok z cytryny.
Pod koniec gotowania dodać cukier żelujący, miksować.
Przelać do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem do zawekowania.
10 s
15 min
1 min
120°C
6
3
3-4
1 opakowanie cukru żelującego
(wg proporcji na opakowaniu)
• sok z 0,5 cytryny
Dżem pomarańczowo-jabłkowy
300 g pomarańczy
300 g jabłek
• 350 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wypestkowane owoce, miksować.
Dodać cukier. 1 min przed końcem gotowania dodać cukier żelujący.
Przelać do słoiczków, zawekować.
8s
10 min
120°C
7
3
1 opakowanie cukru żelującego
(ilość według proporcji zalecanych
przez producenta)
www.kohersen.pl
107
dodatki do kanapek
Fromage z czosnkiem
2 ząbki czosnku
• 300 g sera twarogowego
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić, koperek, czosnek, miksować.
Dodać pozostałe składniki i miksować.
Założyć motylek, wyrabiać.
8s
20 s
1 min
8
4-5
3
100 g masła
1/3 ł pieprzu
0,5 ł soli
mały pęczek kopru
Fromage z zielonym ogórkiem i orzechami
• 300 g sera
twarogowego
100 g masła
Sposób przyrządzania:
W naczyniu miksującym rozdrobnić zielony ogórek, miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Pozostałe składniki włożyć do naczynia miksującego, miksować.
Założyć motylek, wyrabiać.
Dodać poszatkowany ogórek i zamieszać łopatką.
20 s
1 min
5
3
10 s
4-5
100 g zielonego ogórka
100 g zmielonych orzechów
włoskich
1/3 ł pieprzu
0,5 ł soli
Fromage z papryką
• 300 g sera twarogowego
100 g masła
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek, miksować.
Dodać paprykę.
Odsączyć sok z papryki.
Dodać pozostałe składniki, miksować.
Założyć motylek, wyrabiać.
20 s
1 min
4-5
3
6s
10 s
6
5
2 ząbki czosnku
0,5 czerwonej świeżej papryki
0,5 ł soli
1/3 ł pieprzu
108
Robot Kohersen - książka kucharska
dodatki do kanapek
Jajka faszerowane z szynką i pieczarkami
8 jajek ugotowanych na twardo (wystudzonych)
• 180 g pieczarek
• 100 g szynki
Sposób przyrządzania:
Ugotowane jajka obrać, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.
Żółtka wyjąć i włożyć do naczynia miksującego.
Przełożyć do innego naczynia.
Szynkę rozdrobnić miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wrzucić na wirujące noże cebulę, rozdrobnić miksując.
Dodać pieczarki, rozdrobnić miksując.
Dodać masło i podsmażać.
Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną szynkę, połowę rozdrobnionych żółtek, natkę
pietruszki, posolić do smaku, wymieszać.
10 s
5s
2 min
5s
120°C
6
4
1
3
10 s
8
30 s
3-4
1 Ł posiekanej natki
pietruszki
50 g cebuli
2 Ł masła
sól
Połówki jajek napełnić farszem, posypać pozostałą ilością rozdrobnionych żółtek. Można podać same lub z sosem
pieczarkowym.
Pasta jajeczno - selerowa
1 mała cebulka
4 ugotowane na twardo jaja
1 ugotowany seler
Sposób przyrządzania:
Cebulę zmiksować.
Dodać oliwę, smażyć.
Natkę pietruszki wrzucić na wirujące noże.
Dodać jaja, seler.
Dodać przyprawy do smaku.
90 s
45 s
5
5
15 s
2 min
120°C
6
0,5 ł gałki muszkatołowej
• natka pietruszki
25 ml oliwy
1 litr wody
sól, pieprz
www.kohersen.pl
109
dodatki do kanapek
Jajka faszerowane z łososiem
8 jajek ugotowanych na twardo (wystudzonych)
100 g wędzonego łososia
• 30 g kaparów
Sposób przyrządzania:
8 jajek ugotowanych na twardo (wystudzonych) przekroić wzdłuż na połówki.
Żółtka wyjąć i włożyć do naczynia miksującego.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć łososia, kapary, rozdrobnić miksując.
Dodać rozdrobnione żółtka, śmietanę, musztardę, koperek, sól, pieprz.
Połówki białek napełnić farszem, posypać koperkiem.
30 s
30 s
6-7
5-6
30 s
3-4
60 ml śmietany
1 Ł musztardy
1 Ł posiekanego koperku
sól, pieprz
Jajka faszerowane zasmażane
6 jajek ugotowanych na twardo
• 200 g pieczarek
1 cebula
Sposób przyrządzania:
Ugotowane jajka przeciąć wzdłuż razem ze skorupkami.
Na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Dodać pieczarki, rozdrobnić miksując.
Dodać masło, podsmażać.
Dodać natkę, koperek, przyprawy i surowe jajko, ugotowane jajka wyjęte ze skorupek.
10 s
6s
2 min
15 s
100°C
6
6
1
4-6
1 Ł posiekanej natki pietruszki
1 Ł posiekanego koperku
2 Ł bułki tartej
1 jajko surowe
30 g masła
sól, pieprz
Przygotowanym farszem napełnić skorupki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym maśle ok. 3 min.
Krem czekoladowy typu Nutella
0,5 MK śmietanki lub
skondensowanego mleka
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć jajka, kakao, cukier, śmietankę,
podgrzewać.
Dodać masło i ucierać.
Warianty:
Można dodać 100 g zmielonych orzechów.
2 min
2 min
70°C
3
3
2 jajka
• 70 g kakao
200 g masła
• 100 g cukru
110
Robot Kohersen - książka kucharska
dodatki do kanapek
Konfitura z jagód
800 g jagód (wiśni, czereśni lub
innych owoców)
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć 600 g owoców, cukier, gotować.
Wyjąć motylek, dodać cukier żelujący. Do sita wsypać pozostałą ilość owoców, wstawić do
naczynia miksującego.
Całe owoce wyłożyć do słoiczków, zalać konfiturą, zawekować.
10 min
6 min
100°C
90°C
3
3
• 300 g cukru
1 opakowanie cukru żelującego
(ilość zalecana przez producenta na opakowaniu)
Masło
500 g śmietany (najlepiej kremówki) 36%
Sposób przyrządzania:
Przestudzić naczynie miksujące zimną wodą. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać
śmietanę.
Przelać maślankę do innego naczynia.
Wlać zimną wodę w celu przepłukania masła. Następnie przerzucić masło do sita, odcedzając wodę. Potrząsając sitem,
wyrobić osełkę. Płukać zimną wodą i poruszać sitem w celu uformowania kulki.
3-5 min
4-5
Masło rybne
1 wędzona makrela
100 g masła
Sposób przyrządzania:
Makrelę oddzielić od ości.
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego.
Założyć motylek.
15 s
20 s
6
4-5
• 150 g serka topionego
śmietankowego
2 Ł przecieru pomidorowego lub ketchupu
(przepis str. 71)
www.kohersen.pl
111
Zgłoś jeśli naruszono regulamin