01 Sałatki i surówki.pdf

(488 KB) Pobierz
sałatki
Ananas z kurczakiem
80 g ryżu
2 piersi z kurczaka
0,5 puszki ananasa
pokrojonego w kostkę
Sposób przyrządzania:
Kurczaka skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 20 min.
Ryż namoczyć w wodzie.
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody, do sita wsypać ryż. W metalowej części
Parowara ułożyć piersi z kurczaka.
Mięso ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem, ananasem, majonezem i przyprawami.
20 min
120°C
3
1 ł curry
sok z 0,5 cytryny
5 Ł majonezu (przepis str. 45)
• sól, pieprz
800 ml wody
Sałatka śniadaniowa
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć ser w kawałkach.
Dodać odcedzoną kukurydzę, majonez i pieprz, wymieszać łopatką.
10 s
8<9
3 Ł majonezu
• sól, pieprz
www.kohersen.pl
49
sałatki
Sałatka jarzynowa
300
300
300
300
300
g
g
g
g
g
ziemniaków
selera
pietruszki
marchwi
ogórków kiszonych
200 g groszku konserwowego lub kukurydzy
200 g białej części pora
4 jajka
2 jabłka
pęczek posiekanej natki pietruszki
1 Ł musztardy
1 Ł soli
1 ł pieprzu
0,5 MK soku z cytryny
500 ml majonezu (przepis str. 45)
Sposób przyrządzania:
Marchew, pietruszkę i selera podzielić na dwie części, włożyć do naczynia i rozdrobnić
miksując każdą część osobno.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlać 800 ml wody, wstawić sito z jajkami.
W metalowej części Parowara umieścić rozdrobnione warzywa.
Warzywa i jajka wystudzić.
Jabłka, białe części pora i ogórek kiszony włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić
miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Obrane i wystudzone jajka rozdrobnić miksując.
5s
5
Wszystkie warzywa wyłożyć na miskę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, sok z cytryny, majonez, wymieszać
łopatką.
20 s
4
30 min
120°C
2
15 s
4
20 s
5
Sałatka z tuńczyka
puszka tuńczyka
4 jajka ugotowane na twardo
(odsączonego) ok. 120 g
(wystudzone)
50 g cebuli
70 g majonezu (przepis str. 45)
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, rozdrobnić miksując.
Dodać pozostałe składniki, miksować.
8s
10 s
5
2<5
• pieprz
• sól
50
Robot Kohersen - książka kucharska
sałatki
Sałatka na ciepło z kurkami
150 g oliwy z oliwek
150 g boczku
150 g kurek
Sposób przyrządzania:
Wlać oliwę i podgrzać.
Podsmażyć plastry boczku.
Dodać kurki.
Dodać sól, posiekane suszone morele, tymianek i ocet.
Wymieszać w misce z sałatą i natychmiast podawać.
2 min
4 min
4 min
5 min
120°C
120°C
120°C
120°C
1
1
1
150 g suszonych moreli
sałata
50 g octu balsamicznego
tymianek
• sól
www.kohersen.pl
51
surówki
Czerwona kapusta pikantna
500 g czerwonej
kapusty
100 g marchwi
100 g cebuli
100 g pietruszki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Dodać marchew, seler, pietruszkę i kawałki czerwonej kapusty, rozdrobnić za pomocą łopatki.
Miksować, pomagając łopatką.
Przełożyć do innego naczynia.
Założyć motylek, wrzucić do naczynia miksującego rozdrobnione warzywa, wlać oliwę.
Po ugotowaniu dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, pieprz, sól i wymieszać.
15 min
15 s
100°C
2
3
15 s
30 s
5
6
50 g selera
70 g oliwy
20 g cukru
1 goździk
1 Ł musztardy
0,5 ł pieprzu
1 ł soli
sok z jednej cytryny
Surówka z kiszonej kapusty
70 g marchwi
50 g cebuli
100 g jabłka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew, cebulę, jabłko.
Dodać kapustę, oliwy, cukier, pieprz sól.
10 s
15 s
6
5<7
3 Ł oliwy
1 ł cukru
500 g kiszonej kapusty
• sól, pieprz
Surówka z selera i jabłka
150 -200 g selera
1 jabłko
1 łyżka śmietany
Sposób przyrządzania:
Seler kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do naczynia.
Dodajemy jabłko wraz ze skórką po usunięciu gniazd nasiennych.
Dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, szczyptę cukru, soli, pieprzu.
12-14 s
6
1 łyżka majonezu
pół cytryny
pieprz, sól, cukier
www.kohersen.pl
53
Zgłoś jeśli naruszono regulamin