03 Sosy.pdf
(
491 KB
)
Pobierz
sosy
Albion’s majonez
• 1 jajko
•
0,5 ł soli
•
2 ł musztardy sarepskiej
•
1 ł kurkumy
•
1 ł cukru
•
0,5 ł pieprzu
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier,
sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę
naczynia, a następnie olej.
2 min
4-5
•
sok z 0,5 cytryny
•
500 g oliwy
Majonez
• 1 jajko
•
0,5 ł soli
•
2 ł musztardy sarepskiej
•
0,5 ł pieprzu
•
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier,
sól. Zamknąć otwór w pokrywie. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę naczynia,
a następnie olej.
2 min
4-5
•
sok z 0,5 cytryny
•
500 g oleju
Ketchup
•
25 g cukru
•
3 goździki
•
szczypta cynamonu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, goździki, cynamon, chilli i zmielić.
Dodać pomidory i rozdrobnić.
Dodać soku z cytryny, sól, mąkę i smażyć.
30 s
30 s
20 min
120°C
7
9
•
1 papryczka chilli
•
1 kg pomidorów bez skórki
•
sól
•
50 ml soku z cytryny
•
1 ł mąki kukurydzianej lub ryżowej
(przepis str. 163)
www.kohersen.pl
71
sosy
Sos czosnkowy Izy
•
1 pęczek natki pietruszki
•
500 g śmietany 18%
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić natkę pietruszki i czosnek, miksować.
Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, sól, miksować.
20 s
1 min
10
7
•
3 ząbki czosnku
•
sok z 0,5 cytryny
•
4 ł cukru
•
sól
Sos do pizzy z wędzonką
•
120 g wędzonki (szynka,
bekon)
•
100 g białego wina
(wytrawnego)
•
1 puszka pomidorów
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wędlinę, cebulę szatkować.
Dodać pomidory.
Dodać resztę składników (bez szczypioru), czosnek wycisnąć.
3 min przed końcem gotowania dodać posiekany szczypior.
20 s
10 s
10 min
100°C
6<8
5
4
•
•
•
•
•
70 g śmietany
60 g cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
0,5 pęczka poszatkowanego szczypiorku
•
•
•
•
30 g mąki ziemniaczanej
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Sos holenderski
•
70 g śmietany
•
3 żółtka
•
50 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, założyć motylek.
3 min
70°C
4
•
1 ł mąki ziemniaczanej
•
rosołki wołowe 1 ł
(przepis str. 163)
•
0,5 MK soku z cytryny
•
sól, pieprz
72
Robot Kohersen - książka kucharska
sosy
Sos musztardowo-pomidorowy
•
100 g musztardy
•
100 g przecieru
pomidorowego
•
2 żółtka
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Dodać pozostałe składniki, miksować.
Zgarnąć ze ścianek masę i ponownie zamieszać.
10 s
15 s
10 s
5
5<7
7
•
sok z 0,5 cytryny
•
1 cebula (średnia)
•
0,5 ł soli
•
0,5 ł pieprzu
•
szczypta cukru
•
2 Ł posiekanej natki pietruszki
Sos pieczarkowy
•
400 g pieczarek
•
50 g marchewki
•
1 ziemniak
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić marchewkę, cebulę, ziemniaka, rozdrobnić miksując.
Wlać wodę, dodać przyprawy, do sita wrzucić pokrojone pieczarki, wstawić do naczynia
miksującego.
Wyjąć pieczarki.
Założyć motylek, do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, miksować.
Zdjąć motylek, dodać pieczarki.
30 s
1 min
90°C
5
2
15 s
8 min
120°C
6
3
•
100 g cebuli
•
1 MK śmietanki
•
1 kostka bulionu grzybowego
•
2 ł mąki
•
3 MK gorącej wody
•
sól, pieprz
Sos pieczarkowy II
•
•
•
•
150 g pieczarek
50 g masła
50 g cebuli
1 MK śmietanki
•
1 kostka bulionu
grzybowego
•
4 MK gorącej wody
•
40 g mąki
•
0,5 ł vegety (przepis str. 163)
•
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę.
Dodać masło, podsmażać.
Dodać pozostałe składniki.
15 s
2 min
8 min
100°C
100°C
4
6
8s
5
www.kohersen.pl
73
sosy
Sos owocowy
•
250 g owoców
(truskawki, maliny,
jagody)
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć owoce, wodę, cukier, rozdrobnić miksując.
Założyć motylek, dodać mąkę ziemniaczaną.
10 s
4 min
100°C
9
4
•
1 MK wody
•
2 Ł cukru
•
1 ł mąki ryżowej (przepis str. 163)
Gdyńskie guacamole
•
1 ząbek czosnku
•
3 pomidory
•
1 awokado obrane,
bez pestki
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić czosnek i zioła prowansalskie, dodać pozostałe składniki,
zmiksować na gładką pastę.
Dodać przyprawy do smaku.
1 min
10 s
8
8
•
•
•
•
1 kiwi obrane ze skórki
pół kostki twarogu
0,5 ł ziół prowansalskich
pieprz, sól, papryka ostra
Sos do pizzy z mięsem
•
•
•
•
2 ząbki czosnku
70 g cebuli
100 ml oliwy
250 g mięsa
(wołowo-wieprzowego)
•
•
•
•
50 g marchwi
100 g porów
1 puszka pomidorów
100 g koncentratu
pomidorowego
•
1 ł bazylii
•
1 ł oregano
•
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć mięso pokrojone w kawałki, siekać.
Przełożyć do innego naczynia.
Wrzucić cebulę, czosnek, marchew, por, rozdrobnić miksując.
Dodać pomidory, miksować.
Dodać pozostałe składniki
15 s
10 s
15 min
100°C
7
5
4<5
20 s
8-9
74
Robot Kohersen - książka kucharska
sosy
Sos pomidorowy do gołąbków
•
•
•
•
2 ząbki czosnku
•
100 g papryki
150 g cebuli
•
100 g chleba żytniego
40 g masła
•
rosołki wołowe 1 ł
1 kg świeżych pomidorów
(przepis str. 163)
(sparzonych i obranych ze skórki)
•
1 ł cukru
•
1 ł vegety (przepis str. 163)
•
1/3 ł pieprzu
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić czosnek, cebulę, miksować.
Dodać masło, rosołki wołowe, podsmażać.
Dodać pomidory, paprykę, chleb żytni, miksować.
Dodać pozostałe składniki.
Po ugotowaniu zmiksować.
15 s
2 min
1 min
5 min
1 min
100°C
100°C
9-10
2
5
6
Sos pomidorowy do pizzy
•
2 ząbki czosnku
•
70 g cebuli
•
100 ml oliwy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, miksować.
Dodać pomidory, miksować.
Założyć motylek, dodać pozostałe składniki.
15 s
10 s
10 min
100°C
6
5
3
•
100 ml wina białego
(wytrawnego)
•
2 puszki pomidorów
•
1 Ł przyprawy do pizzy
•
0,5 ł soli
•
20 g mąki ryżowej (przepis str. 163)
Sos Remouladen
•
•
•
•
1
1
1
2
żółtko
ł soku z cytryny
ł musztardy
MK oliwy
•
•
•
•
70 g cebuli
100 g ogórków konserwowych
1 Ł posiekanej natki pietruszki
0,5 ł soli
•
0,5 ł cukru
•
0,5 ł pieprzu
•
1 MK gęstej śmietany lub jogurtu
Sposób przyrządzania:
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować.
Dodać ogórki.
Założyć motylek, dodać żółtko, musztardę, przyprawy.
Zamknąć otwór w pokrywie miarką Kohersena, wylać oliwę na pokrywę.
Dodać śmietanę i mieszać.
8s
10 s
2 min
10 s
www.kohersen.pl
6
4
4-5
2
75
Plik z chomika:
halwunia
Inne pliki z tego folderu:
09 Ciasta i dodatki do ciast.pdf
(1131 KB)
11 Napoje.pdf
(466 KB)
02 Dania główne.pdf
(2211 KB)
07 Pieczywo.pdf
(615 KB)
13 Przyprawy i marynaty.pdf
(236 KB)
Inne foldery tego chomika:
Thermomix
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin