03 Sosy.pdf

(491 KB) Pobierz
sosy
Albion’s majonez
• 1 jajko
0,5 ł soli
2 ł musztardy sarepskiej
1 ł kurkumy
1 ł cukru
0,5 ł pieprzu
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier,
sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę
naczynia, a następnie olej.
2 min
4-5
sok z 0,5 cytryny
500 g oliwy
Majonez
• 1 jajko
0,5 ł soli
2 ł musztardy sarepskiej
0,5 ł pieprzu
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier,
sól. Zamknąć otwór w pokrywie. Podczas ubijania nalewać sok z cytryny na pokrywę naczynia,
a następnie olej.
2 min
4-5
sok z 0,5 cytryny
500 g oleju
Ketchup
25 g cukru
3 goździki
szczypta cynamonu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, goździki, cynamon, chilli i zmielić.
Dodać pomidory i rozdrobnić.
Dodać soku z cytryny, sól, mąkę i smażyć.
30 s
30 s
20 min
120°C
7
9
1 papryczka chilli
1 kg pomidorów bez skórki
sól
50 ml soku z cytryny
1 ł mąki kukurydzianej lub ryżowej
(przepis str. 163)
www.kohersen.pl
71
sosy
Sos czosnkowy Izy
1 pęczek natki pietruszki
500 g śmietany 18%
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić natkę pietruszki i czosnek, miksować.
Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier, sól, miksować.
20 s
1 min
10
7
3 ząbki czosnku
sok z 0,5 cytryny
4 ł cukru
sól
Sos do pizzy z wędzonką
120 g wędzonki (szynka,
bekon)
100 g białego wina
(wytrawnego)
1 puszka pomidorów
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wędlinę, cebulę szatkować.
Dodać pomidory.
Dodać resztę składników (bez szczypioru), czosnek wycisnąć.
3 min przed końcem gotowania dodać posiekany szczypior.
20 s
10 s
10 min
100°C
6<8
5
4
70 g śmietany
60 g cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
0,5 pęczka poszatkowanego szczypiorku
30 g mąki ziemniaczanej
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Sos holenderski
70 g śmietany
3 żółtka
50 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, założyć motylek.
3 min
70°C
4
1 ł mąki ziemniaczanej
rosołki wołowe 1 ł
(przepis str. 163)
0,5 MK soku z cytryny
sól, pieprz
72
Robot Kohersen - książka kucharska
sosy
Sos musztardowo-pomidorowy
100 g musztardy
100 g przecieru
pomidorowego
2 żółtka
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Dodać pozostałe składniki, miksować.
Zgarnąć ze ścianek masę i ponownie zamieszać.
10 s
15 s
10 s
5
5<7
7
sok z 0,5 cytryny
1 cebula (średnia)
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
szczypta cukru
2 Ł posiekanej natki pietruszki
Sos pieczarkowy
400 g pieczarek
50 g marchewki
1 ziemniak
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić marchewkę, cebulę, ziemniaka, rozdrobnić miksując.
Wlać wodę, dodać przyprawy, do sita wrzucić pokrojone pieczarki, wstawić do naczynia
miksującego.
Wyjąć pieczarki.
Założyć motylek, do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, miksować.
Zdjąć motylek, dodać pieczarki.
30 s
1 min
90°C
5
2
15 s
8 min
120°C
6
3
100 g cebuli
1 MK śmietanki
1 kostka bulionu grzybowego
2 ł mąki
3 MK gorącej wody
sól, pieprz
Sos pieczarkowy II
150 g pieczarek
50 g masła
50 g cebuli
1 MK śmietanki
1 kostka bulionu
grzybowego
4 MK gorącej wody
40 g mąki
0,5 ł vegety (przepis str. 163)
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę.
Dodać masło, podsmażać.
Dodać pozostałe składniki.
15 s
2 min
8 min
100°C
100°C
4
6
8s
5
www.kohersen.pl
73
sosy
Sos owocowy
250 g owoców
(truskawki, maliny,
jagody)
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć owoce, wodę, cukier, rozdrobnić miksując.
Założyć motylek, dodać mąkę ziemniaczaną.
10 s
4 min
100°C
9
4
1 MK wody
2 Ł cukru
1 ł mąki ryżowej (przepis str. 163)
Gdyńskie guacamole
1 ząbek czosnku
3 pomidory
1 awokado obrane,
bez pestki
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić czosnek i zioła prowansalskie, dodać pozostałe składniki,
zmiksować na gładką pastę.
Dodać przyprawy do smaku.
1 min
10 s
8
8
1 kiwi obrane ze skórki
pół kostki twarogu
0,5 ł ziół prowansalskich
pieprz, sól, papryka ostra
Sos do pizzy z mięsem
2 ząbki czosnku
70 g cebuli
100 ml oliwy
250 g mięsa
(wołowo-wieprzowego)
50 g marchwi
100 g porów
1 puszka pomidorów
100 g koncentratu
pomidorowego
1 ł bazylii
1 ł oregano
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć mięso pokrojone w kawałki, siekać.
Przełożyć do innego naczynia.
Wrzucić cebulę, czosnek, marchew, por, rozdrobnić miksując.
Dodać pomidory, miksować.
Dodać pozostałe składniki
15 s
10 s
15 min
100°C
7
5
4<5
20 s
8-9
74
Robot Kohersen - książka kucharska
sosy
Sos pomidorowy do gołąbków
2 ząbki czosnku
100 g papryki
150 g cebuli
100 g chleba żytniego
40 g masła
rosołki wołowe 1 ł
1 kg świeżych pomidorów
(przepis str. 163)
(sparzonych i obranych ze skórki)
1 ł cukru
1 ł vegety (przepis str. 163)
1/3 ł pieprzu
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić czosnek, cebulę, miksować.
Dodać masło, rosołki wołowe, podsmażać.
Dodać pomidory, paprykę, chleb żytni, miksować.
Dodać pozostałe składniki.
Po ugotowaniu zmiksować.
15 s
2 min
1 min
5 min
1 min
100°C
100°C
9-10
2
5
6
Sos pomidorowy do pizzy
2 ząbki czosnku
70 g cebuli
100 ml oliwy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, miksować.
Dodać pomidory, miksować.
Założyć motylek, dodać pozostałe składniki.
15 s
10 s
10 min
100°C
6
5
3
100 ml wina białego
(wytrawnego)
2 puszki pomidorów
1 Ł przyprawy do pizzy
0,5 ł soli
20 g mąki ryżowej (przepis str. 163)
Sos Remouladen
1
1
1
2
żółtko
ł soku z cytryny
ł musztardy
MK oliwy
70 g cebuli
100 g ogórków konserwowych
1 Ł posiekanej natki pietruszki
0,5 ł soli
0,5 ł cukru
0,5 ł pieprzu
1 MK gęstej śmietany lub jogurtu
Sposób przyrządzania:
Cebulę wrzucić na wirujące noże, miksować.
Dodać ogórki.
Założyć motylek, dodać żółtko, musztardę, przyprawy.
Zamknąć otwór w pokrywie miarką Kohersena, wylać oliwę na pokrywę.
Dodać śmietanę i mieszać.
8s
10 s
2 min
10 s
www.kohersen.pl
6
4
4-5
2
75
Zgłoś jeśli naruszono regulamin