02 Pieczywo i dodatki do kanapek.pdf

(696 KB) Pobierz
pieczywo
Bułki
220 g ciepłej wody
50 g drożdży
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól, oliwę.
3 min
Ciasto wyłożyć do miseczki i pozostawić do wyrośnięcia (ok.20 min). Po wyrośnięciu uformować bułeczki (ok.12 sztuk),
posmarować białkiem, posypać makiem, sezamem, pestkami słonecznika, dyni.
Piec przez ok. 25-30 min, w temperaturze 180–200ºC.
400 g mąki pszennej
3 Ł oliwy
50 g otrębów pszennych
1 ł soli
1 białko
mak, sezam pestki słonecznika, dyni
Bułki grahamki
100 g ziaren
(słonecznik, sezam, itp)
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Zmielić ziarna.
Dodać wody i pozostałe składniki do naczynia miksującego.
30 s
2 min
szczypta cukru i soli
250 ml wody lub maślanki
450 g mąki przennej (typ 650)
1 Ł masła
10
Po wyrobieniu ciasta formować bułki wielkości małej pięści, wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
do piekarnika (50ºC) do wyrośnięcia na 15 min. Następnie przestawić temperaturę na 200ºC i piec 20 min. Bułeczki po
wypieczeniu na złocisty kolor mogą mieć chrupiącą skórkę, a jeśli chcesz, by były mięciutkie, przykryj je po wyjęciu
z piekarnika folią lub ściereczką na 2 godz.
Warianty:
Można dodać cebulę lub czosnek podczas wyrabiania ciasta, aby otrzymać smakowe wersje grahamek.
Bułki kajzerki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 miarki Kohersena
wody (ciepłej)
450 g mąki pszennej
480 g
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie.
2-3 min
Wyciągamy ciasto i wyrabiamy bułki, smarujemy białkiem z jajka.
Po wyrobieniu bułek wstawiamy je do piekarnika na 20 minut w celu wyrośnięcia – temperatura 50°C.
Następnie pieczemy bułki w temperaturze 190-200°C przez 25-30 minut.
opcjonalnie ziarna:
2 łyżki płatków
owsianych;
2 łyżki słonecznika;
2 łyżki siemienia
lnianego
1 ł soli
40 g = 4 łyżki stołowe oliwy lub oleju słonecznikowego
www.kohersen.pl
63
pieczywo
Bułki maślane
250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić na cukier puder, miksując.
Dodać mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę, sól.
Przez otwór w pokrywie wlać 70 g masła (roztopionego, przestudzonego).
Piec przez 20–25 min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Bułeczki można nadziewać: jagodami, serem, czekoladą lub posypać kruszonką (przepis str. 74).
15 s
3 min
30 s
10
100 g cukru
70 g masła (roztopionego)
1 ł cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
0,5 ł soli
Uformować bułeczki (ok. 15 szt.), posmarować je jajkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min w temp. 50ºC.
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Przed pieczeniem chleb można posypać ziarnem słonecznika i dyni.
2 min
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
0,5 ł soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
64
Robot Kohersen - książka kucharska
pieczywo
Chleb tostowy
230 g ciepłej wody
1 jajko
40 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego.
2 min
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki, pomalować białkiem z jaj, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min,
w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
1 ł cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
0,5 ł soli
Chleb pszenno - żytni na miodzie
150 g żyta
100 g pszenicy
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 Ł miodu
1 ł cukru
100 g otrąb owsianych
100 g mąki pszennej
20 g oleju
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Ziarno wsypać do naczynia miksującego, zmielić na mąkę miksując.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
1 min
3 min
10
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min,
w temp. 200ºC.
Warianty:
Ziarno można zastąpić gotową mąką razową pszenną i żytnią.
Ciasto na pizzę drożdżowe
500 g mąki
300 g letniej wody
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, drożdże, cukier, mieszać.
Dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
10 s
1,5 min
4
1 ł soli
40 g oliwy
50 g drożdży
1/3 ł gałki muszkatołowej
Ciasto na pizzę chlebowe
1,5 MK wody
10 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego.
Warianty:
Do ciasta można dodać 1 Ł przyprawy do pizzy.
2 min
1 ł cukru
230 g mąki
1 ł soli
20 g oliwy
www.kohersen.pl
65
dodatki do kanapek
Jajka gotowane na twardo
1-9 jajek
750 ml wody
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wypełnionego wodą włóż sito z jajkami.
Wyjmij sito przy pomocy rączki do sita.
By wystudzić jajka, umieść sito pod bieżącą zimną wodą.
14 min
120°C
3
Dżem truskawkowy
1 kg truskawek
400 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier, miksować.
Dodać sok z cytryny.
Pod koniec gotowania dodać cukier żelujący, miksować.
Przelać do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem do zawekowania.
10 s
15 min
1 min
120°C
6
3
3-4
1 opakowanie cukru żelującego
(wg proporcji na opakowaniu)
sok z 0,5 cytryny
Krem czekoladowy typu Nutella
0,5 MK śmietanki lub
skondensowanego mleka
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć jajka, kakao, cukier, śmietankę,
podgrzewać.
Dodać masło i ucierać.
Warianty:
Można dodać 100 g zmielonych orzechów.
2 min
2 min
70°C
3
3
2 jajka
70 g kakao
200 g masła
100 g cukru
www.kohersen.pl
67
Zgłoś jeśli naruszono regulamin