09 Ciasta i dodatki do ciast.pdf

(1131 KB) Pobierz
ciasta i dodatki do ciast
Babka cytrynowa
500 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
0,5 MK mleka
1 opakowanie cukru
waniliowego
pokrojona skórka z dwóch cytryn
olejek cytrynowy
60 g rodzynek
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, skórki z cytryny.
Przełożyć do innego naczynia.
Założyć motylek, w suchym naczyniu miksującym ubić pianę z białek.
Wyjąć motylek, dodać zmielony cukier, masło, żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rodzynki, wymieszać pomagając
łopatką.
Piec przez 45 min, w temp. 180ºC w formie na babkę z kominkiem.
4 min
1 min
1 min
5
7-8
6-7
30 s
8-9
Babka marmurkowa
150 g margaryny
4 jajka
250 g cukru
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, białka włożyć do naczynia miksującego i ubijać pianę.
Przełożyć do innego naczynia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w miseczce.
Do naczynia miksującego włożyć margarynę, cukier, żółtka.
Do utartej masy dodać kefir, cukier waniliowy, mąkę, ucierać.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
2/3 ciasta włożyć do przygotowanej formy, do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łopatką, połączyć obie części
ciasta w formie.
Piec przez 45-60 min, w temp. 18ºC.
Warianty:
Zamiast kefiru można użyć śmietany.
2 min
2 min
6
7
4 min
5
220 ml kefiru
10 g cukru waniliowego
1 Ł proszku do pieczenia
500 g mąki
2 Ł kakao
www.kohersen.pl
119
ciasta i dodatki do ciast
Kruszonka
80 g mąki
50 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, miksować.
10 s
4-5
0,5 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
Biszkopt do rolad
6 jajek
250 g cukru
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wrzucić białka z jajek.
Po 4 min przez otwór w pokrywie wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać żółtka i mieszać
Dodać mąkę, mieszać.
6 min
30 s
25 s
3
3
3
180 g mąki
cukier waniliowy
Piec w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem przez 15 min, w temp. 200°C. Po upieczeniu ciasto oddzielić od
pergaminu, przełożyć na lnianą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon do wystudzenia. Po wystudzeniu rozwinąć,
wypełnić kremem i ponownie zawinąć.
Biszkopt z owocami
5 jajek
200 g cukru
260 g mąki
1 MK oliwy
600 g obranych jabłek bez gniazd
(truskawki, śliwki)
2 ł proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wrzucić jajka i cukier, ubijać.
Następnie przez otwór w pokrywie wlać oliwę, dodać pozostałe składniki (bez owoców).
Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę, ułożyć owoce. Piec przez 25 min, w temp. 200ºC.
5 min
30 s
5
3
Biszkopt
6 jajek
230 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wbić białka, założyć motylek, ubijać.
Dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i mieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy miksując.
Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez 30 min, w temp. 180ºC.
3-6 min
1 min
1 min
10 s
4
3
3
2
230 g mąki
1 ł proszku do pieczenia
120
Robot Kohersen - książka kucharska
ciasta i dodatki do ciast
Ciasteczka korzenne
300 g mąki
1 ł proszku do
pieczenia
170 g masła
120 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, miękie
masło, jajka, śmietanę, szczyptę soli, cynamon, imbir, goździki i mielone migdały.
Ciasto wstawić na 60 min do lodówki.
Rozwałkować na grubość 5 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Udekorować płatkami migdałowymi. Układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 180ºC. Ciastka można też ozdobić
nitkami polewy czekoladowej.
1 min
5-6
10 g cukru waniliowego
2 jajka
2 ł śmietany
1 ł cynamonu
1 ł mielonych goździków
1 ł sproszkowanego imbiru
50 g mielonych migdałów
50 g płatków migdałowych
sól
Ciasto bananowe
25 g orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady
250 g masła
200 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 banany
1 ł proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
1
2
1
1
ł sody oczyszczonej
ł kakao
ł cynamonu
MK rumu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić czekoladę i orzechy.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać masło, jajka.
Pod koniec wyrabiania przez otwór w pokrywie wrzucić kawałki bananów i dalej wyrabiać aż
rozbiją się na jednolitą masę.
Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę oraz pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki. Piec przez 60 min, w temp. 200°C.
2 min
3 min
6-7
20 s
www.kohersen.pl
121
ciasta i dodatki do ciast
Ciasto cynamonowe
140 g cukru pudru
2 jajka
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wrzucić cukier, jajka.
Zdjąć motylek.
Dodać pozostałe składniki.
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki. Piec przez 40 min, w temp. 170ºC.
40 s
5
30 s
3
180 g mąki
1 ł cynamonu
2 ł proszku do pieczenia
0,5 MK mleka
Ciasto ptysiowe
250 ml wody
80 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, masło, gotować.
Na pracujące noże wsypać mąkę.
Pozostawić do wystygnięcia.
Dodawać na pracujące noże jajka, do momentu aż zrobi się gładka masa w kształcie kulki.
2 min
3<4
5 min
1 min
120°C
100°C
2
3-4
180 g mąki pszennej
4 jajka
sól
Faworki
4 żółtka
20 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć składniki w podanej kolejności.
2 min
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 mm, formować faworki i smażyć na gorącym tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
25 g spirytusu lub wódki
70 g śmietany
200 g mąki
sól
122
Robot Kohersen - książka kucharska
ciasta i dodatki do ciast
Karpatka
Masa:
500 ml mleka
250 g masła
30 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 żółtka
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło.
Przez otwór w pokrywie na pracujące noże wsypywać mąkę i ucierać.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, dobrze wystudzić.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka i wyrabiać.
Upiec dwa placki w rozgrzanym piekarniku w 250ºC, przez 15–20 min.
Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną, cukier waniliowy, gotować.
Przełożyć do innego naczynia i dobrze ostudzić.
Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło i ucierać.
Założyć motylek. Dodawać stopniowo przygotowaną masę budyniową.
Przestudzić przygotowany krem. Upieczone placki przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.
30 s
1 min
4-5
5
7 min
90°C
5
50 s
6-7
5 min
1 min
120°C
100°C
4
5
Ciasto:
250 g wody
120 g masła
5 jaj
200 g maki pszennej
1 ł proszku do pieczenia
sól
Krem orzechowy
250 g orzechów włoskich
2 MK mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać orzechy.
Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym zagotować mleko.
Na gotujące się mleko po 6 min wsypać zmielone orzechy.
Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
Do naczynia miksującego wsypać cukier.
Założyć motylek, dodać do cukru masło, ucierać.
Przez otwór w pokrywie na pracujące noże dodać wystudzone orzechy, mieszać.
20 s
2 min
30 s
10
5
5
8 min
90°C
3
30 s
8
200 g cukru
200 g masła
3 krople olejku migdałowego
www.kohersen.pl
123
Zgłoś jeśli naruszono regulamin