Kotlety z ryżu warzyw i tofu
Składniki:
- ryż z warzywami (pozostałości zapiekanki: ryż, papryka czerwona, żółta, brokuł, marchewka, przyprawy),- tofu (dałam ok 150 g.),- 2 łyżki siemienia lnianego lekko mielonego (tzn nie na pył),- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - cebula, - natka pietruszki,- przyprawy (sól, pieprz, asafetyda i inne),- bułka tarta (może być bezglutenowa),- olej.
Wykonanie:
Zmiksować "żyrafą" ryż z warzywami i tofu, dodać pokrojoną drobno cebulkę, natkę pietruszki, siemię i mąkę. Wymieszać porządnie łyżką, przyprawić, jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Uformować niewielkie płaskie kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.
Kotlety wyszły pyszne, lekko czerwone w kolorze dzięki obecności papryki czerwonej. Są równie dobre do bułki jak i na ciepło :-)Na zdjęciu w wersji obiadowej, podane na sałacie z gotowaną na parze młodziutką marchewką i plastrami cukinii.
inverna