WĘGLOWODANY - systematyka.doc

(67 KB) Pobierz

http://mailgrupowy.pl/shared/resources/6897,zywienie-zwierzat-i-paszoznawstwo/34496,systematyka-weglowodanow-i-ich-rola-w-zywieniu-

 

Systematyka węglowodanów i ich rola w żywieniu.

 

Węglowodany

  • związki organiczne z C, O i H
  • powstają w roślinach zielonych z CO2 i wody w procesie fotosyntezy
  • są głownym składnikiem roślin
  • stanowią główne źródło energii
  • są prekursorami w syntezie białek i tłuszczów
  • niektóre są biologicznie aktywne

 

Podział węglowodanów

(monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy)

MONOSACHARYDY:

  • ogólny wzór cząsteczkowy: CnH2nOn
  • 3 atomy C -> triozy
  • 4 atomy C -> tetrozy
  • 5 atomów C-> pentozy
  • 6 atomów C -> heksozy
  • bezbarwne
  • łatwo krystalizują
  • mają słodki smak

 

TRIOZY

  • dwie odmiany: aldehyd D-glicerynowy i oligohydroksyaceton
  • metabolity szlaku glikolitycznego
  • występują w stanie wolnym w każdym organizmie

 

TETROZY

  • powstają w wyniki przekształceń heksoz w pentozy w cyklu pentozofosforanowym
  • główny metabolit tego szlaku to D- erytrozo-4-fosforan

 

PENTOZY

  • D-ryboza
    • Tworzy wiązanie N-glikozydowe z zasadami purynowymi i pyrimidowymi w kwasach rybonukleinowych
  • 2-deoksy-D-ryboza
    • wiąże się z zasadami w kwasach deoksyrybonukleinowych
  • D – ksylopiranoza
    • Najbardziej rozpowszechniona, występuje w ziarnach zbóż, nasionach motylkowatych
  • Arabioza

 

HEKSOZY

  • D-glukoza
    • Zwana cukrem pronowym
    • Występuje w stanie wolnym oraz jako w postaci dwu-, trój- i wielocukrów
    • Najważniejszy cukier krwi
    • Pierwszoplanowa w wewnątrzkomórkowej przemianie węglowodorów
    • Substrat w syntezie witaminy C
  • D-fruktoza
    • Występuje głównie w świecie roślinnym
    • W stanie wolnym występuje w owocach, miodzie, krwi płodowej, plazmie nasienia zwierząt
    • W stanie wolnym występuje w owocach
    • W formie związanej występuje w sacharozie
    • Najsłodszy cukier występujący w przyrodzie
  • D- galaktoza
    • Rzadko występuje w stanie wolnym
    • Galaktozemia i galaktozuria to choroby u osobników z defektem genetycznym gdzie brak enzymów przekształcających ją do glukozy
    • W formie wolnej występuje w laktozie, rafinozie, stachiozie, polisacharydach takich jak galaktozy, chemicelulozy, niekiedy gumy i śluzy roślinne, a także w pektynach
  • D-mannoza
    • Rzadko występuje w stanie wolnym
    • Tworzy mannozy, galaktozy, galaktomanny występujące w ścianach komórkowych i gumach roślinnych
    • U zwierząt wchodzi w skład glikolipidów i glukoprotein
    • Jest bardzo źle przyswajalna przez organizm zwierzęcy

 

OLIGOSACHARYDY

  • Powstają poprzez łączenie 2, 3, 4 cukrów prostych
  • Wiązanie między jednostkami cukrów nazywa się 0-glikozydowym

ALDOZY

  • łączenie następuje przez atom C-1

KETOZY

  • łączenie następuje przez atom C-2

ROZRÓŻNIAMY 2 TYPY DWUCUKROWCÓW:

  • powstałe przez połączenie się aldechydowych grup OH obu cukrów prostych
    • sacharoza
      • inaczej cukier trzcinowy lub buraczany jest w tych roślinach materiałem zapasowym
      • podstawowy składnik energetyczny diety ludzi i zwierząt
      • poddawana hydrolizie daje glukoze i ruktozę
      • główny składnik miodu pszczelego
    • trehaloza
    • rafinoza
      • trójcukier
      • nie ma właściwości redukujących
      • występuje powszechnie w soku wielu roślin
  • powstałe przez połączenie się grup aldehydowych OH jednego cukrowca z grupą Alkoholową drugiego
    • maltoza
      • dwucukier redukujący
      • nie występuje w stanie wolnym
      • powstaje w wyniku hydrolizy enzymatycznej skrobi w przewodzie pokarmowym zwierząt monogastrycznych i człowieka
      • powstaje w kiełkujących ziarnach i nasionach
    • celebioza
      • dwucukier redukujący
      • nie występuje w stanie wolnym
      • można go otrzymać podczas hydrolizy celulozy
      • różni się od maltozy typem wiązania glikozydowego
      • w przewodzie pokarmowym powstaje w przed żołądkach, jelicie grubym pod wpływem celulaz bakteryjnych
      • rozkładana jest do glukozy i stanowi dodatkowe źródło energii
    • laktoza.
      • Występuje w mleku ssaków
      • Syntetyzuje ją gruczoł mlekowy z D-galaktozy i D-glukozy
      • Dwucukier redukujący
      • W przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi ulega rozkładowi do monoz? Pod wpływem beta-galaktozydazy – enzym ten jest syntetyzowany w jelicie cienkim w obecności laktozy

 

POLISACHARYDY

  • związki organiczne zbudowane z wieli cząsteczek cukrów prostych połączonych za pomocą wiązań glikozydowych
  • związki trudno rozpuszczalne
  • niektóre tworzą z wodą roztwory koloidalne
  • hemoglikany – polisacharydy zbudowane z cząsteczek jednego cukrowca
  • heteroglikany – zbudowane z cząsteczek różnych monosacharydów

WIELOCUKRY JEDNOSKŁADNIKOWE DZIELĄ SIĘ NA:

  • rozpuszczalne w wodzie
    • skrobia
      • zbudowana z wielu jednostek alfa-D-glukozydowych
      • w jej skład wchodzą 2 podjednostki: amyloza i amylopektyna
      • stosunek amylozy do amylopektyny jest uwarunkowany genetycznie, skrobia kukurydziana zawiera do 98% amylopektyny
      • najbardziej rozpowszechniona w świecie roślin jako węglowodan zapasowy
      • w komórkach roślinnych tworzy ziarna skrobiowe
      • najwięcej skrobi zawierają ziarna zbóż i kukurydzy oraz bulwy ziemniaków
      • skrobię zawierają też niektóre nasiona roślin strączkowych: soja, groch, bobik, bub, fasola.
      • Pokrywa ponad 50% zapotrzebowania na energię u ludzi i zwierząt
      • Łatwo przyswajalna przez przewód pokarmowy
      • Świnia trawi skrobię w 90%
    • glikagen
    • inulina
      • wielocukier zapasowy roślin – występuje głównie w kłączach kosaćca, bulwach topinamburu, korzeniach mniszka pospolitego i cykorii.
      • Niewielkie ilości zawierają trawy
      • Odgrywa pewną rolę w zakiszaniu zielonych traw – stanowi podłoże dla procesów fermentacyjnych bakterii kwasów mlekowych
  • nierozpuszczalne w wodzie
    • celuloza
      • najbardziej rozpowszechniony polisacharyd w świecie roślinnym o charakterze szkieletowym
      • stanowi połowę materiału, z którego zbudowane są ściany komórkowe, w tym drzew
      • bawełna jest prawie w 100% celulozą
      • nierozpuszczalna w wodzie ani w żadnym innym rozpuszczalniku organicznym
      • odporna na działanie słabych kwasów mineralnych i zasad
      • główny składnik włókna surowego
      • człowiek i większość zwierząt monogastrycznych nie wykorzystuje energii ze skrobii ponieważ nie posiadają enzymu do jej rozkładu
      • rozkład celulozy odbywa się tylko w wyniku działania mikroorganizmów jelitowych
      • u przeżuwaczy ulega rozkładowi do glukozy i fermentacji do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
      • bardzo dobrze wykorzystują ją koniowate
    • beta-glukany (np. beta-1-3-glukan)
      • budową zbliżony do celulozy
      • związek hydrofilny
      • pęcznieje w środowisku wodnym
      • zwiększa lepkość
      • w stanie wolnym występuje jedynie w roślinach – biorą udział w budowie ścian komórkowych lub tworzą materiał zapasowy
      • najwięcej glukanu zawierają ziarna zbóż, zwłaszcza jęczmień, owies, żyto
      • zwierzęta monogastryczne nie trawią glukanów z powodu braku enzymu beta-glukanowego
      • glukan chłonąć wodę zwiększa lepkość treści jelit, utrudnia perystaltykę, następuje depresja w trawieniu i wchłanianiu tłuszczu oraz innych składników pokarmowych
      • jest to związek anty żywieniowy zmniejszający wykorzystywanie paszy, zwłaszcza u zwierząt młodych
      • wchodzi w skład tzw. włókna pokarmowego
    • chityna
      • stanowi składnik podstawowy szkieletu zewnętrznego wielu bezkręgowców
      • buduje pancerz skorupiaków i owadów
      • spotykana w grzybach
      • w organizmach zwierząt występuje tylko w połączeniach z białkiem lub innymi cukrowcami
      • ślimaki mają zdolność rozkładania chityny

 

HETEROSACHARYDY

  • inaczej zwane heteroglukanami
  • wielocukry pochodzenia nie skrobiowego (NSP)
  • są mieszaniną różnych glikanów, których podstawowy materiał budulcowy stanowią heksozy i pentozy
  • większość heterosacharydów przejawia powinowactwo do wody i tworzy z nią żele powodujące wzrost lepkości środowiska
  • stanowią tworzywo w budowie ścian komórkowych
  • niektóre należą do substancji zapasowych

HEMICELULOZA

  • są to wszystkie wielocukry występujące obok celulozy i pektyn w ścianach komórkowych roślin
  • spełniają rolę substancji nośnych i sklejających
  • są niejednorodne chemicznie
  • monosacharydy najczęściej występujące w hemicelulozach to D-ksyloza, D-mannoza, D-galaktoza, alfa-arabioza i kwas 4-0-metyloglukuronowy
  • hemicelulozy nierozpuszczalne tworzą masę włókna surowego i pokarmowego

PEKTYNY

  • mieszanina wielocukrów, główny składnik to kwas D-galakturanowy
  • występują w miękiszu owoców mięsistych
  • niektóre tworzą z jonami dwuwartościowymi sole nierozpuszczalne w wodzie zwane pektynianami
  • protopektyna jest nierozpuszczalna w wodzie i w współtworzy ścianę komórkową
  • obok celulozy są głównym składnikiem włókna surowego

 

 

LIGNINA

  • nie jest cukrowcem ale ma duże powinowactwo do cukrowców
  • substancja o dużej zawartości...?
  • jest polimerem zbudowanym z fenoli
  • nie jest rozpuszczalna w wodzie ani w rozcieńczonych kwasach mineralnych i zasadach
  • ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym zwierząt
  • stanowi materiał podporowy drewna
  • wchodzi w połączenia z celulozą, arabinoksylanami, przyłącza cukry proste

 

włókno pokarmowe – polisacharydy roślinne wraz z ligniną, które są odporne na działanie trawienia enzymatycznego w przewodzie pokarmowym człowieka

inna definicja – suma polisacharydów i ligniny, które nie są trawione przez organizm

jeszcze inna – suma węglowodanów nie skrobiowych i ligniny

 

GLUKOIDY

 

włókno pokarmowe to nie: woski, kutyna, części skrobi (tylko jeśli chodzi o niektóre pasze)

 

WIELOCUKRY można podzielić na:

  • nierozpuszczalne w wodzie
    • celuloza
    • ligniny
    • niektóre hemicelulozy
  • rozpuszczalne w wodzie
    • pektyny
    • większość hemiceluloz
    • polisacharydy zapasowe
    • arabinoksylazy
    • beta-glukany
    • skrobia odporna na trawienie

 

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA POCHODZENIE RÓŻNYCH FRAKCJI

  • pochodzenie paszy, rodzaj paszy
  • struktura roślin, liczba liści, ile łodyg i jakie długie są w stosunku do ilości liści itp. Itd.
  • Warunki wzrostu uprawianej rośliny, warunki wegetacji
  • Metody zbioru i konserwacji
  • Stopień rozdrobnienia materiału

 

MECHANIZM ANTYODŻYWCZEGO DZIAŁANIA SACHARYDÓW

  • powodują wzrost lepkości treści pokarmowej
  • utrudniają mieszanie się treści pokarmowej
  • utrudniają kontakt między składnikami pokarmowymi a sokami trawiennymi
  • powodują intensywne wydzielanie śluzu jelitowego
  • utrudniają absorpcję składników pokarmowych z przewodu pokarmowego
  • zwiększa się ilość treści pokarmowej izolującej dostęp do poszczególnych składników pokarmowych
  • tworzą się kompleksy enzymów związanych z sokiem obniżających trawienie
  • nadmierny wzrost mikroflory bakteryjnej?
  • Dochodzi do obniżenia strawności innych składników pokarmowych

 

JAK NA TO WPŁYWAĆ

  • limitowanie ilości tych frakcji
  • dopasowywanie rodzaju paszy do gatunku zwierzęcia
  • odpowiednie metody preparowania

 

 

 

Tłuszczowce

 

  • cechują się najwyższą koncentracją energii spośród wszystkich związków organicznych
  • najwięcej tłuszczowców odkłada się w nasionach roślin oleistych i nasionach niektórych roślin strączkowych i wilczomleczowatych
  • u zwierząt najwięcej tłuszczowców gromadzi się pod skórą i powłokami brzusznym
  • najwięcej gromadzi się u foki i wieloryba, a u zwierząt lądowych u świni.

 

DZIELĄ SIĘ NA 3 GRUPY

  1. grupa – lipidy proste
    • tłuszcze właściwe
    • triacyliglicerole, czyli estry kwasów tłuszczowych i glicerolu
    • woski – estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi jednowodorotlenowych o długich łańcuchach węglowodorowych
  2. grupa – tłuszcze złożone
    • lipidy proste połączone ze związkami pochodzenia organicznego i mineralnego
    • fosfolipidy – zawierają kwas ortofosforowy
    • glicerofosfolipidy – pochodne kwasu fosfoglicerynowego
    • glikolipidy – zawierają resztę cukrową połączoną z częścią tłuszczową wiązaniem glikozydowym
  3. ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin