Chleb z garnka z ziarnami.docx

(1341 KB) Pobierz

Chleb z garnka z ziarnami

W naczyniu żaroodpornym z pokrywką też się uda! :)

https://3.bp.blogspot.com/-0uvq9nD5YMQ/V0iYg70jivI/AAAAAAAAF0k/HwV5bqGGK40venA7kL8khOTViL0mFk_oACLcB/s640/P1480549zw.jpg


Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym! A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka.

Chleb w ten sposób wypiekany smakuje mi o wiele bardziej niż ten tradycyjny "blaszkowy". Pieczywo na drożdżach ma to do siebie, że często lubi wysychać podczas pieczenia i po kilku dniach leżakowania w chlebaku robi się twarde jak skała, lub alternatywnie kruszy się i sypie. Przy użyciu garnka żeliwnego - vel naczynia żaroodpornego - ten problem kompletnie odpada! Chleb drożdżowy zaparza się wtedy pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni - choć rzadko się zdarza, aby u mnie tyle przetrwał, nóżek praktycznie dostaje, bo tak szybko go z Panem Mężem zjadamy ;) Jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą - walka o pierwszą pajdę jest z Panem Mężem zawsze zacięta!

Sama się sobie dziwię - i w brodę sobie pluję - że dopiero tak niedawno odkryłam jego zalety. Dwa lata mijają od czasu jak pieczywo własnoręcznie wypiekam i zdecydowanie już dawno temu powinnam chleb z garnka regularnie praktykować!

Nic to! Nadrobię braki! We wszelkich możliwych konfiguracjach mąk i dodatków chlebowych :) Dziś prezentuję wariant z mieszaniną ziaren i dodatkiem mąki żytniej żurkowej. Rarytasik! :D

https://2.bp.blogspot.com/--JuHuM7BNak/V0iYgpUqB7I/AAAAAAAAF0c/6HwR6UgRmeQg8iKRbDbk7bbRpdWGDaplwCKgB/s640/P1480589zw.jpg


Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):

·         350g mąki pszennej - sielska, typ 650

·         200g mąki żytniej żurkowej - typ 1200

·         1 łyżeczka soli

·         1 łyżka oliwy

·         25g świeżych drożdży

·         1 łyżeczka cukru

·         1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!

·         1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni

https://4.bp.blogspot.com/-gXFivJoZV9g/V0iZBF2oa3I/AAAAAAAAF0o/bS5VSYxFE5UdRhHT5z6RmkHgGuwvd9oqwCLcB/s640/P1480527zw.jpg


Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.

Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. 

Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. 

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.

Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.

Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku - przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25-30 minut.

Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
 

https://1.bp.blogspot.com/-Ncuw2lakhlA/V0iZza60fyI/AAAAAAAAF08/1LxFk3RVXcUAvcCY3TqldVlueN2ezsCEwCLcB/s640/P1480543zw.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-otvB0FgkJSU/V0iZzT1xhYI/AAAAAAAAF1A/0phCmvXkpeElz125CwObvFCLsK1T2E_FACLcB/s640/P1480556zw.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-VWw16mYjBSQ/V0iaNtc5CBI/AAAAAAAAF1Q/kKdukeTnJyktli-MzXLnYa_5MQfbgR3yQCLcB/s640/P1480546zw.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-v5XEc4Qjjwk/V0iYg_OulVI/AAAAAAAAF0s/n5aFLh95Jc0yTsILZQHQDZnKMTjOSf8OQCKgB/s640/P1480601zw.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-KXlCzRoyUYg/V0iZzhqLEAI/AAAAAAAAF1E/e-4JT80lO7YRyeHY3PGCWPWmfYG9UMIigCLcB/s640/P1480581zw.jpg

https://3.bp.blogspot.com/-IKRWz82RVZo/V0iZz-HfSsI/AAAAAAAAF1I/3DAOrhNIahk8gQMWZFhLry5oo8BYoqDrQCLcB/s640/P1480586zw.jpg

https://3.bp.blogspot.com/-xZQqYJaxs0o/V0iZz-CkjLI/AAAAAAAAF1M/Dsuh17zntpQQYH0WkoC_NpfmPd5Xq1sWgCLcB/s640/P1480604zw.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin