Sos grzybowy z opieniek 2
Składniki:
ok. 20 dag świeżych opieniek1 mała cebula4 łyżki masła2 łyżki gęstej kwaśnej śmietanysól, pieprz
Wykonanie:
Umyte dokładnie grzyby pokroić w plasterki.Zalać je gotującą się wodą (ok. 1l), blanszować przez 1 minutę, odcedzić.Ponownie zalać gotującą się wodą (wody tyle tylko by grzyby przykryła) i blanszować 1 minutę, odcedzić.Znów po raz trzeci zalać gotującą się wodą, ale niewielką ilością, tyle tylko, żeby grzyby były ledwie przykryte wodą. Teraz już nie odcedzać, tylko dodać 2 łyżki masła i dusić kilka minut.Gdy woda prawie całkiem wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną bardzo drobniutko cebulę, ostrożnie (nie za dużo!) posolić, dodać troszkę mielonego pieprzu, dusić parę minut.W razie potrzeby uzupełniać gorącą wodą.Następnie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przykryć, po 10-15 minutach sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.Podawać do mięs, kasz, gotowanych jarzyn, klusek.
Fuu71