Syrop pomarańczowy.docx

(225 KB) Pobierz

SYROP POMARAŃCZOWY


http://2.bp.blogspot.com/-z5UIn-yLEq4/Up8uLBbXUYI/AAAAAAAADR4/efu3-6effXY/s1600/IMG_1600_1+podpis.jpg
Bardzo fajny syrop o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutką cynamonu i kardamonu. Syrop nadaje się do herbaty, do rozcieńczania z wodą, do drinków albo do ciasta. Polecam zdecydowanie jest lepszy od tych sklepowych.

 

·         Sok wyciśnięty z pomarańczy [1 litr]

·         Cukier [600g]

·         Cynamon, kardamon [szczypta]
 

Sok przecedzamy przez gęste sito, tak żeby pozbyć się pestek i miąższu. Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy pomalutku 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon i kardamon, odstawiamy do przestudzenia. Następnie zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Syrop po przestudzeniu jeszcze troszeczkę zgęstnieje.

http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/syrop-pomaranczowy.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin