TECHNIK BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY NR 325509
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
SEMESTR I,
LICZBA GODZIN 10
Inż. Grzegorz Guździk
ROZKŁAD MATERIAŁU
Jednostka lekcyjna
Rozdział / temat
Liczba godzin
1
Zapoznanie z programem nauczania, standardami, wymogami pso.
2
ü Pojęcie oceny ryzyka zawodowego;
ü cele oceny ryzyka;
ü kiedy wykonywać ocenę ryzyka zawodowego;
3
źródła zagrożeń szkodliwych i uciążliwych występujących na określonych stanowiskach pracy;
4
ü skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka;
ü skutki oddziaływania czynników uciążliwych na organizm człowieka;
ü skutki oddziaływania czynników niebezpiecznych na organizm człowieka
5
ü czynniki fizyczne według ich rodzaju i poziomu występujących na poszczególnych stanowiskach pracy;
ü czynniki chemiczne według ich rodzaju i poziomu występujących na poszczególnych stanowiskach pracy;
ü czynniki biologiczne według ich rodzaju i poziomu występujących na poszczególnych stanowiskach pracy:
ü czynniki psychofizyczne według ich rodzaju i poziomu występujących na poszczególnych stanowiskach;
6
Regulacje prawne dotyczące oceny ryzyka zawodowego w odniesieniu do obowiązujących przepisów pracodawca
7
Dokumentowanie oceny ryzyka :
ü charakterystyka stanowiska pracy
ü informacje dotyczące identyfikacji zagrożeń
ü szacowanie parametrów ryzyka i jego wartościowanie
ü informacje dotyczące kryteriów akceptacji oraz poziomu ryzyka akceptowanego
ü środki ochrony konieczne do zlikwidowania zagrożeń lub zmniejszenie ryzyka
ü przepisy , normy lub wytyczne stosowane przy ocenie ryzyka
8
Teoretyczny opis metod służących do oceny ryzyka zawodowego :
ü Wstępna analiza zagrożeń PHA;
ü Metoda RISK SCORE;
ü Metoda wg. PN-N-18002 ( skala trójstopniowa i pięciostopniowa)
9
Przygotowanie do oceny ryzyka zawodowego w oparciu o następujące stanowiska pracy:
ü Sprzedawca
ü Pracownik biurowy
ü Operator wózka jezdniowego z napędem silnikowym
ü Sprzątaczka
10
Egzamin kończący przedmiot
kaka93pl