Domowe łazanki - DoradcaSmaku.pdf

(229 KB) Pobierz
18.03.2017
Domowe łazanki ­ DoradcaSmaku.pl
Domowe łazanki
Informacje
Rodzaj posiłku
Obiad
Sposób przygotowania
1.
Makaron: Wszystkie składniki na ciasto makaronowe mieszamy i ugniatamy. Potem
cienko rozwałkujemy. Posypujemy mąką cały placek i kroimy w kratkę.
Rozdrabniamy i podsypujemy mąką. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy dopóki
lekko wypłynie. Gotowy zalewamy zimną wodą i polewamy olejem.Odstawiamy.
2.
Łazanki: Kapustę szatkujemy. Umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą.
Solimy(1 łyżka). Gotujemy na małym ogniu, tak długo aż kapusta lekko zmięknie.
Przecedzamy.
3.
Mięso mielimy. Doprawiamy przyprawą do mięs,, solą (1 łyżeczka) i pieprzem.
Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) lekko osolony. Wrzucamy posiekane
cebulki i dusimy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso. Smażymy na małym
ogniu. Mięso ma być miękkie i nie za mocno spieczone. Boczek kroimy w drobną
kosteczkę. Umieszczamy w garnuszku i wytapiamy. Doprawiamy solą (1 łyżeczka) i
papryką. Gdy tłuszczyk się wytopi a skwarki zarumienią, odstawiamy.
4.
W dużym garze umieszczamy kapustę, mięso i skwarki. Dokładnie i delikatnie
mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Następnie dodajemy połowę
przygotowanego makaronu lub więcej jeśli ktoś lubi. Mieszamy.
Czas przygotowania
Długo
Koszt przygotowania
Niski
Kaloryczność
Średnia
Liczba osób
5+
Sposób przygotowania
Gotowane
Główny składnik
Makarony
PORADA AUTORA
Makaron nie może być rozgotowany.
Rodzaj kuchni
polska
Wegetariańskie
Nie
Składniki
Makaron łazanki:
mąka 3 + 1 szkl.
jajko 1 szt.
woda ciepła 1 szkl.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżeczka
Na grilla
Nie
Do łazanek:
szynka wieprzowa 0.5 kg.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/353696/drukuj.html
1/2
18.03.2017
Domowe łazanki ­ DoradcaSmaku.pl
pieprz 1/3 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
przyprawa do mięs
1 łyżka
kapusta biała 1/2 główki
cebula 2 szt.
olej 2 łyżki
boczek surowy 200 gram
papryka słodka mielona
1..5 łyżeczki
Dodatkowo:
woda ok. 3 l. (do kapusty)
woda do gotowania
makaronu
olej 1 łyżka
sól 1 łyżka
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/353696/drukuj.html
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin