Sprawozdanie - sprzęt laboratoryjny.pdf

(231 KB) Pobierz
Sprawozdanie
I Zapoznanie się ze sprzętem laboratoryjnym
1.
Probówka
- służy do przeprowadzania w niej eksperymentów chemicznych, a dzięki temu,
że jest z przezroczystego szkła można obserwować reakcje chemiczne, np. wytrącanie
osadu, zmiana barwy substancji itp.
A - zwykła probówka
B - probówka ze stożkowatym dnem (do łatwiejszego zbierania się osadu)
C - probówka z miarką objętości
2.
Cylinder miarowy (menzurka)
- służy do odmierzania odpowiedniej ilości cieczy, posiada
stabilną nóżkę
1
3.
Kolba stożkowa (erlenmajerka, kolba Erlenmeyera)
- dzięki temu, że jest w kszałcie
stożka z wąską szyjką substancje lotne mają utrudnioną możliwość wydostania się na
zewnątrz
4.
Zlewka
- płaskodenne naczynie ogólnego użytku
5.
Rozdzielacz
- w nim przeprowadza się proces rozdzielania ciekłych mieszanin
2
6.
Bagietka
- szklany przyrząd służący do mieszania substancji
7.
Parownica
- służy do odparowywania roztworów dzięki temu, że ma dużą powierzchnię
8.
Biureta
- zawiera cienką rurkę szklaną z dokładną skalą objętości i jest zakończona
kranikiem; odmierza precyzyjnie ciecz
3
9.
Lejek
- służy do przelewania cieczy do cienkich naczyń laboratoryjnych bez ryzyka
rozlewania jej
10.
Moździerz z pistelem (tłuczkiem)
- służy do rozdrabniania substancji, np. żeby szybciej
się rozpuszczała
11.
Naczynko wagowe
- służy do odmierzania substancji
12.
Pipeta
- rurka szklana służąca do przenoszenia i odmierzania cieczy
4
II Budowa i działanie palnika
Temperatura palnika może wynosić od 600 do 800 stopni C.
Palnik działa spalając tlen, który miesza się z gazem w dyszy palnika. Efektem tego jest
niebieskawy płomień.
KONIEC :)
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin