Chrupka ryba
Składniki na 6 porcji:
1 kg filetów rybnych (np. dorsz, sola)
6 łyżek soku z cytryny
sól
60 g masła
60 g bułki tartej
40 g mielonych migdałów
pieprz
gałązka tymianku
3 łyżki stołowe oliwy
150 ml Bulionu warzywnego WINIARY
olej do formy
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C. Potem przygotuj filety: skrop je 3 łyżkami stołowymi soku z cytryny i posól.
Masło rozpuść, wymieszaj z tartą bułką, migdałami, solą, pieprzem i resztą soku z cytryny. Teraz umyj tymianek.
Formę do pieczenia lekko natłuść, ułóż w niej filety. Posyp je mieszanką z tartej bułki, tymiankiem i obficie skrop oliwą. Następnie dolej 3/4 wywaru, rybę piecz w piekarniku 35 minut na złotobrązowo. Jeśli trzeba, dolej resztkę wywaru.
MAXXDATA