Ocet mniszkowy - Hajduczek naturalnie - proste sposoby na zdrowe życie.pdf

(938 KB) Pobierz
15.05.2017
Ocet mniszkowy ­ Hajduczek naturalnie ­ proste sposoby na zdrowe życie
Właściwości lecznicze mniszka
ułatwia trawienie i dlatego można go popijać także w czasie odchudzania.
obniża poziom cholesterolu, ułatwia wchłanianie witaminy C, zapobiega zaparciom
poprzez usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, redukuje toksyny
znakomicie oczyszcza organizm poprzez działanie diuretyczne, przy czym ważne jest, że
nie powoduje utraty potasu podczas czyszczenia nerek, gdyż mniszek potas zawiera, czyli
ewentualne straty są rekompensowane
działa pobudzająco na wytwarzanie żółci przez wątrobę
ma sporą zawartość witamin i minerałów: A, C, B, K, potas, żelazo, krzem, magnez
obniża poziom cukru we krwi
przyspiesza gojenie się skóry
podnosi odporność organizmu dzięki obecności interferonu oraz wspomaga organizm w
czasie infekcji wirusowych
Wiele z tych właściwości udaje nam się zachować, gdy zrobimy ocet mniszkowy. Jego
przygotowanie naprawdę nie jest trudne! Gotowy ocet możemy stosować wewnętrznie, czyli
popijać zdrowotne napoje i toniki przyrządzone z dodatkiem octu, używać do delikatnych
marynat, do sosów sałatkowych, ale można także pielęgnować nim skórę. W ubiegłym roku na
bazie octu mniszkowego przygotowałam
tonik podobny do larendogry,
który bardzo lubię
używać i o którym niedługo napiszę.
http://www.hajduczeknaturalnie.pl/ocet­mniszkowy/
3/14
15.05.2017
Ocet mniszkowy ­ Hajduczek naturalnie ­ proste sposoby na zdrowe życie
Ponownie zerwałam 500 kwiatków mniszka lekarskiego. Moim zdaniem to taka porcja
wyjściowa do podejmowania jakichkolwiek działań przetwórczych. Z wczorajszej pięćsetki
powstał
syrop mniszkowy
(zwany niekiedy miodkiem), a dzisiejszą pięćsetkę postanowiłam
zamienić w ocet.
Jak nastawić ocet mniszkowy
Z kwiatków wyprosiłam lokatorów, wsypałam je do dużego (3-litrowego) słoja, a następnie
zalałam syropem wykonanym z 2 litrów ltrowanej wody. Na każdy litr wody dałam 3 łyżki
cukru. Nastaw zaszczepiłam aktywnym octem jabłkowym (około pół szklanki), wymieszałam,
przykryłam bibułką i wyniosłam w ciemne, dość ciepłe miejsce. Aktywny ocet to taki, który
nie był pasteryzowany i wciąż żyją w nim bakterie. Najlepiej też, jeśli nie został on
prze ltrowany. Dodatek żywego octu jest pożądany, ale nie konieczny. W ubiegłym roku
robiłam ocet mniszkowy bez dodatku startera z octu jabłkowego i też się udał. Dodatek
aktywnego octu (lub matki octowej, jeśli ktoś ma) po prostu ułatwia zadanie…
http://www.hajduczeknaturalnie.pl/ocet­mniszkowy/
4/14
15.05.2017
Ocet mniszkowy ­ Hajduczek naturalnie ­ proste sposoby na zdrowe życie
Teraz bakterie zacierają małe łapki, bo będą miały co jeść, a ja też zacieram łapki, bo za parę
tygodni będę miała wspaniały eliksir zdrowotny! Nastaw trzeba codziennie przemieszać
drewnianą łyżką, aby na niezanurzonych w płynie kwiatach nie wyrosła pleśń. Gdy kwiatki
zmniejszą objętość i zaczną opadać na dno słoja (jak
na zdjęciach w tym wpisie),
przyjdzie
czas na przecedzenie nastawu przez jakąś tkaninę, ja najbardziej lubię cedzić przez tetrową
pieluszkę. Następnie trzeba odstawić ocet do dojrzewania i klarowania, a gdy nabierze
przyjemnego wyglądu i smaku rozlać do butelek i wynieść do spiżarni.
Mój ubiegłoroczny ocet mniszkowy wygląda dziś tak, jak na zdjęciach poniżej.
http://www.hajduczeknaturalnie.pl/ocet­mniszkowy/
5/14
Zgłoś jeśli naruszono regulamin