Jak zbudować zdrowy talerz_ Wokół najgęstszych odżywczo pokarmów! _ Akademia Witalności.pdf

(477 KB) Pobierz
27.04.2017
Jak zbudować zdrowy talerz? Wokół najgęstszych odżywczo pokarmów! | Akademia Witalności
Jak zbudować zdrowy talerz? Wokół najgęstszych odżywczo
pokarmów!
Do funkcjonowania potrzebujemy energii czyli kalorii. Jednak kalorie można zdobyć jedząc
pokarmy wartościowe bardziej lub mniej pod kątem wpływu na zdrowie. Od czego zależy
czy są wartościowe? Od ilości przypadających na każdą kalorię danego pokarmu
mikroskładników odżywczych takich jak 14 witamin, 25 składników mineralnych, błonnik
czy ponad tysiąc poznanych do dnia dzisiejszego rozmaitych ochronnych fitozwiązków
znajdujących się w roślinach – same w sobie nie zawierają one kalorii, ale bez nich nie
bylibyśmy w stanie zdrowo ani długo żyć.
Gdzie znajdziemy najwięcej potrzebnych nam dla zdrowia mikroskładników odżywczych?
Spójrzmy na infografikę poniżej. Jest to doskonały drogowskaz do zabawy we własnego
dietetycznego guru i opracowania sobie tej naszej własnej, idealnie dopasowanej do
naszych potrzeb diety – samodzielnie lub z pomocą dobrego dietetyka.
Cyferki w nawiasach pokazują jaką gęstość odżywczą posiadają poszczególne pokarmy w
skali 0­100, bazując na tym co do tej pory ustaliła nauka (np. cyferka zero przy
słodyczach oznacza, że ani jedno badanie nie udowodniło, iż słodycze mają jakąkolwiek
gęstość odżywczą, mogą działać prozdrowotnie, chronić przed jakąkolwiek chorobą i/lub
przedłużać życie, podczas gdy cyferka 100 przy warzywach zielonolistnych oznacza, iż ta
grupa pokarmów ma najwięcej naukowo udowodnionych faktów i badań, z których
wywnioskowano ich własności budujące nasze dobre zdrowie: chroniące przed rozlicznymi
chorobami oraz przedłużające ludzkie życie).
Warto trzymać się w codziennym żywieniu nieprzetworzonych (lub możliwie nisko
przetworzonych), naturalnych produktów z wartością co najmniej 20, unikając czerpania
kalorii ze zbyt obfitych ilości pokarmów stojących niżej lub traktując je opcjonalnie jako
„przyprawę” (np. w sałatce pełnej zielonych i kolorowych warzyw, roślin strączkowych itd.).
W każdym wypadku warto sięgać po produkty zawsze najwyższej jakości: świeże i w miarę
możności ekologiczne.
Jak nietrudno zauważyć dieta „standardowa” oparta jest na pokarmach przetworzonych
o niskim indeksie zaledwie paru punktów: na rafinowanych zbożach (biała mąka), olejach,
produktach odzwierzęcych (jajkach, mięsie i nabiale) oraz słodyczach, z traktowanymi
zaledwie jako dodatek lub przystawka pokarmami o indeksie wyższym (zielenina, warzywa,
owoce, rośliny strączkowe i skrobiowe, pełne ziarno, orzechy i pestki) – takie menu jak już
wiemy sprzyja powstawaniu w późniejszym (choć ostatnio coraz wcześniejszym,
niestety) wieku przewlekłych chorób i skróceniu życia.
Na frykasy z „dolnej półki” (np. słodycze) można ewentualnie pozwolić sobie okazjonalnie
czyli od święta. Jednak swój codzienny talerz zdrowia budujmy zawsze wokół jak
najmniej przetworzonych produktów o jak największej gęstości odżywczej (produkuje
je natura, nie człowiek) i czerpmy z nich możliwie największą ilość swoich kalorii! �½��
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak­zbudowac­zdrowy­talerz­wokol­najgestszych­odzywczo­pokarmow/?print=1
1/2
27.04.2017
Jak zbudować zdrowy talerz? Wokół najgęstszych odżywczo pokarmów! | Akademia Witalności
Tabelkę opracował dr Joel Fuhrman, autor książki „Jeść by żyć zdrowo”
 
Przeczytaj także:
1. Zdrowe odżywianie – od czego zacząć? Czarna lista
2. Dieta odżywcza – czyli jaka?
3. Mit produktów pełnoziarnistych
4. 12 trików jak uzdrowić swoją kuchnię z cukru, soli i tłuszczu
Copyright © 2017 Akademia Witalności
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak­zbudowac­zdrowy­talerz­wokol­najgestszych­odzywczo­pokarmow/?print=1
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin