Muffiny.docx

(1539 KB) Pobierz

Muffiny z ciasta francuskiego z pieczarkami serem i boczkiem

Świetna przekąska, którą możecie poczęstować swoich gości. Muffiny będą wyśmienite na gorąco jak i na zimno. 

http://3.bp.blogspot.com/-7cq-EEkq4w0/VSBBGtMi-0I/AAAAAAAAErw/vRcNvujj1ZQ/s1600/ciasto%2Bfrancuskie%2Bz%2Bpieczarkami.jpg



Składniki na 12 sztuk

·         200 g sera żółtego np. gouda

·         200 g boczku surowego

·         800 g pieczarek

·         2 op. ciasta francuskiego (2 x 275 g)

·         sól

 

1.      Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dusić aż wyparuje z nich woda, potem lekko podsmażyć. Odrobinę posolić.

2.      Boczek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć aż stopi się tłuszcz. Odsączyć od tłuszczu i dodać do pieczarek.

3.      Ser żółty zetrzeć na tarce. Odrobinę odłożyć na talerzyk a resztę wymieszać z lekko już wystudzonymi pieczarkami z boczkiem. 

4.      Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok 10 cm. (z jednego opakowania wyjdzie 6 kwadratów)

5.      Ciastem wyłożyć wgłębienia w formie na muffiny. 

6.      Każdą sakiewkę wypełnić farszem i połączyć ze sobą rogi ciasta. 

7.      Wierzch posypać serem żółtym, który wcześniej odłożyliśmy.

8.      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.

Proste babeczki waniliowe

To najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzi :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie).

Muffinki szpinakowe 10

Proste babeczki waniliowe 4

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie przypali się i zrobi się gorzka.

Proste babeczki waniliowe 5

Do nakładania ciasta używam nabieraczki do lodów i sprawdza się rewelacyjnie, można zrobić to jednak najzwyklejszą łyżką.

Proste babeczki waniliowe 6

Proste babeczki waniliowe 7

Proste babeczki waniliowe 8

Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły …lub zjeść na ciepło z pyszną lekko rozpuszczoną czekoladą w środku :)

babeczki waniliowe 1

babeczki waniliowe 2

babeczki waniliowe 3

babeczki waniliowe 4babeczki waniliowe

babeczki waniliowe 5

Smacznego!

 

 

Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

http://lh4.ggpht.com/_RSfYOZohXxI/TIyiiBYTayI/AAAAAAAAAMU/WjBy8yTP8N0/s800/muffin1-katespiehole.jpg

 

Składniki:

·         75 g masła

·         250 g mąki pszennej (lub 2 pełne szklanki mąki bezglutenowej firmy Schar)

·         25 g mielonych migdałów (opcjonalnie)

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·         75 g cukru

·         skórka z 1 pomarańczy

·         100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (wystarczy z wspomnianej 1 pomarańczy)

·         100 ml pełnotłustego mleka

·         1 jajko

Rozpuść i ostudź masło. W dużej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. W drugiej misce wymieszaj sok i mleko, wbij jajko, a następnie dodaj ostudzone rozpuszczone masło. Następnie, płynne składniki dodaj do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie ciężkie, grudkowate, bardzo gęste. Nie mieszaj ciasta zbyt długo.

http://lh6.ggpht.com/_RSfYOZohXxI/TIyiiQsskBI/AAAAAAAAAMY/WboAcactSDc/s800/krok1muffiny-katespiehole.jpg

Wysmaruj formę na muffiny margaryną, obsyp bułką tartą, po czym nałóż łyżką taką samą ilość ciasta do każdego otworu formy. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (lub aż się zarumienią). Wyjmij i odstaw, aż trochę przestygną.

http://lh3.ggpht.com/_RSfYOZohXxI/TIyii-Tj1kI/AAAAAAAAAMc/8CFONA-Expk/s800/krok2muffiny-katespiehole.jpg

Kiedy piekłam je po raz pierwszy, i spróbowałam jedną, wydała mi się mało słodka... Czytam więc w książce (Nigella gryzie) "Istotne jest, że muffiny to nie ciastka". Zatem dobrze, wzbogacona wiedzą mojego guru z angielskiej wyspy spróbowałam muffiny z konfiturą wiśniową... i... z konfiturą, jeszcze ciepłe, smakowały wybornie :-) pulchne, z lekką nutką pomarańczy. Zalecam zjeść je pierwszego dnia od razu po upieczeniu i faktycznie na śniadanie.

http://lh4.ggpht.com/_RSfYOZohXxI/TIyiixw0O1I/AAAAAAAAAMg/6IDBJk4obBk/s800/muffin2-katespiehole.jpg

Kiedy piekłam je po raz drugi (12 września 2010), na połowę porcji ciasta dałam ~90 g białego cukru i garść posiekanych migdałów (i wyjątkowo mąkę pszenną glutenową). Były o wiele smaczniejsze (bo słodsze), aniżeli te z ilością cukru podaną w przepisie Nigelli. Ale co kto lubi ;-)
Piekłam  różne muffiny wiele razy z wielu przepisów, lecz dopiero pierwszy raz wyrosły tak bajecznie!

Moje spostrzeżenia i rady:

CIASTO NA MUFFINY MUSI BYĆ GĘSTE !!!

Gdy ciasto jest rzadkie:
1) jeśli wlejesz za dużo - muffiny wykipią,
2) jeśli wlejesz mniej w obawie wykipnięcia, urosną w ciągu pierwszych 15 minut, po czym opadną i zrobią się placki.

Dlatego kochani, jeśli pieczecie muffinki po raz pierwszy i nie wiecie jaka konsystencja ciasta powinna być, podpowiadam i powtarzam: gęste, do nakładania łyżką. Z takim ciastem na pewno Wam wyjdą ;-) Ah i nie bójcie się nakładać dużej ilości ciasta do otworów formy, niemal po sam górny brzeg. Tak gęste ciasto nie wykipi, tylko ślicznie urośnie :-) I ucieszy oczy i serducha! :-) Moje serce dzisiaj się raduje!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin