Nocny chleb bez wyrabiania
Taki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle dość długiego wyrabiania, tak by siatka glutenowa się wytworzyła i chleb miał właściwą strukturę. Tego chleba natomiast nie będziemy wyrabiać, on musi jedynie odpoczywać, naszej pracy jest przy nim minimum. Tylko połączyć składniki, czekać, uformować bochenek, znowu czekać i upiec. Prawda, że proste?Nazwałem go nocnym chlebem, bo zwykle robię go w piątek lub sobotę na noc, tak żeby na weekend bez pośpiechu mieć świeże pieczywo na śniadanie. Wieczorem zaczynam, rano kończę i śniadanie mamy palce lizać.Następnym razem, z ciekawości, zrobię też taki sam chleb na zakwasie zamiast na drożdżach. Myślę, że powinno się udać.
PRZEPIS NA NOCNY CHLEB BEZ WYRABIANIA
Nocny chleb bez wyrabiania - składniki
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
315 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant (lub około 15 g świeżych)
Nocny chleb bez wyrabiania - wykonanie
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, a następnie dolewamy wodę. Mieszamy tylko do czasu połączenia się składników, czyli jakąś minutę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 12 godzin.
Następnie z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na 60-90 minut (musi co najmniej dwukrotnie urosnąć). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 45 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
A-n-i-t-a