ryż po turecku.docx

(49 KB) Pobierz

Jak ugotować ryż po turecku

jak ugotować ryżNo właśnie. Jak ugotować ryż? Dzisiaj będzie turecki przepis na gotowanie ryżu tak, by był on sypki i smaczny. Wiadomo przecież, że tureckie gospodynie są mistrzyniami w gotowaniu ryżu. 

Składniki:

1 szklanka ryżu

1 1/2 szklanki wody

szczypta soli

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

Jak ugotować ryż na sypko:

Przesypujemy ryż do miski i zalewamy wodą, mieszamy energicznie i gdy woda zmętnieje, wylewamy ją i zastępujemy nową porcją wody. Czynimy to tak długo, aż woda zrobi się krystalicznie czysta. W ten sposób, wypłukujemy z ryżu skrobię, która jest odpowiedzialna za kleistość ryżu. Porządnie przepłukany ryż będzie miał mięciutkie, sypkie ziarna po ugotowaniu.

Odcedzamy ryż.

Do garnka wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje – zacznie pachnieć – wsypujemy ryż i leciutko podsmażamy, aż ziarna zeszklą się.

Dolewamy wody w proporcji jedna szklanka ryżu na półtorej szklanki wody. Solimy i po raz ostatni mieszamy. Gaz przykręcamy na najmniejszy ognień i gotujemy ryż pod przykryciem aż wchłonie wodę.

Nie mieszamy ryżu w trakcie gotowania, bo to powoduje, że ryż zrobi się kleisty.

Gdy ryż wchłonie wodę, wyłączamy gaz. W rondelku rozpuszczamy masło i polewamy ryż. Mieszamy delikatnie.

Garnek przykrywamy ręcznikiem i pokrywką. Czekamy jakieś piętnaście minut, aż ręcznik wchłonie wodę. Ręcznik można zastąpić gazetą, też dobrze wchłania wilgoć.

Ryż gotowy do podawania. Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin