Słodkie wypieki dla każdego.pdf

(894 KB) Pobierz
SŁODKIE WYPIEKI
DLA KAŻDEGO
przepisy.pl
Tęczowe ciasto typu zebra w kształcie rybki
przepisy.pl
Składniki:
drobny cukier - 225 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 225 gramów
średnie jajka - 4 sztuki
mąka samorosnąca (lub zwykła + 1.5
łyżeczki proszku do pieczenia) - 225
gramów
kakao - 25 gramów
ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczek
15 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
mleczna czekolada - 150 gramów
śmietanka 30% - 100 mililitrów
lentilki - 150 gramów
180 °C
Tortownica o średnicy 23 cm
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika –
4). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do
pieczenia.
2. Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Do masy dodawaj jajka, jedno po drugim, cały
czas ucierając.
3. Połącz z mąką, aby otrzymać gładką masę.
4. Rozdziel masę na dwie części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kakao rozpuszczonym w 2
łyżeczkach wody lub mleka. Do drugiej dodaj ekstrakt waniliowy. Do tortownicy wylej część
brązowego ciasta. Następnie dodaj na wierzch kilka łyżek białego ciasta, bez kakao. Czynność
powtarzaj, wlewając na zmianę obydwa ciasta.
5. Delikatnie potrząśnij tortownicą, aby powierzchnia ciasta wyrównała się.
6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Zanim wyjmiesz je z tortownicy, pozwól mu przestygnąć przez około 15 minut. Odłóż na kratkę do
całkowitego wystygnięcia.
7. Aby przygotować polewę, połam czekoladę i rozpuść w śmietance kremówce na wolnym ogniu.
Wystudź, a gdy lekko zgęstnieje, rozsmaruj ją na cieście. Użyj lentilek do dekoracji ciasta
tęczowym wzorem. Wytnij z ciasta niewielki kawałek, który posłuży jako ogon rybki. Tęczowe
ciasto typu zebra w kształcie rybki jest już gotowe.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Waniliowe misiaki
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 110 gramów
cukier - 80 gramów
jajka - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
ciemna czekolada - 130 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 100 gramów
60 minut
Sposób przygotowania:
Łatwe
biszkopty okrągłe
1. Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.
2. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.
3. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w
temperaturze 180 °C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Rozpuść Kasię i czekoladę w kąpieli wodnej.
5. Kiedy czekolada z Kasią ostygną i zgęstnieją, powstałym kremem za pomocą łyżki udekoruj
babeczki. Zostaw dwie stołowe łyżki polewy na później.
6. Za pomocą foremki wytnij z biszkoptów półokręgi aby powstały policzki i uszka dla misia. Oczka
zrób z lentilków. Za pomocą pozostałego kremu, zrób misiowi nosek.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biszkoptowy motyl
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 250 gramów
drobny cukier - 250 gramów
jajka duże - 4 sztuki
mąka samorosnąca (lub zwykła + 1.5
łyżeczki proszku do pieczenia) - 250
gramów
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 150 gramów
cukier puder przesiany - 300 gramów
barwniki spożwcze
zielona plastyczna masa cukrowa
makaron spaghetti nieugotowany - 1
sztuka
kolorowa posypka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
70 minut
Średnie
180 °C
tortownica o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj
ekstrakt waniliowy. Wciąż ucierając, dodawaj jajka, jedno po drugim. Wymieszaj z przesianą
mąką, aż składniki się połączą.
2. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o
średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z
termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.
3. Przygotuj krem, ucierając Kasię z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji
umożliwiającej rozsmarowanie. Odstaw na bok. Pokrój ciasto na cztery części (A, B, C, D) tak, jak
pokazano na zdjęciu. Przy pomocy szpatułki wierzch i boki każdego kawałka pokryj kremem.
4. Ułóż części ciasta na paterze tak, jak pokazano na zdjęciu. Pozostałe porcje kremu zabarw
dopełniającymi się kolorami, aby udekorować motyla. Zabarwiony krem nałóż do szprycy i
dekoruj nim skrzydła motyla. Możesz także ozdobić skrzydła posypką.
5. Aby stworzyć tułów motyla, przygotuj kawałek spaghetti krótszy niż planowany tułów motyla.
Zrób małe kulki z zielonej masy cukrowej o różnej, stopniowo zmniejszającej się wielkości i nałóż
Zgłoś jeśli naruszono regulamin