Sałatki z kaszą lub ryżem.pdf

(1607 KB) Pobierz
SAŁATKI Z RYŻEM LUB KASZĄ
przepisy.pl
Sałatka z quinoi z kurczakiem i szpinakiem
przepisy.pl
Składniki:
komosa ryżowa (quinoa) - 200 gramów
nieduża pierś z kurczaka podwójna - 2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 30 mililitrów
Przyprawa do kurczaka Knorr
- 1 łyżka
Sos sałatkowy włoski Knorr
- 1 opakowanie
świeży szpinak (najlepiej nieduże liście) - 100 gramów
pomidory suszone - 5 sztuk
35 minut
4 osoby
Łatwe
pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
ser feta - 30 gramów
oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
ulubione kiełki do dekoracji, np. słonecznika, buraka
Sposób przygotowania:
1. Komosę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, odcedź i wystudź.
2. Mięso kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i oprósz przyprawą Knorr. Na patelni rozgrzej Ramę i smaż zamarynowane
piersi na złoty kolor z obu stron po 3-5 minut.
3. W międzyczasie, w miseczce połącz oliwę z pomidorów z 3 łyżkami wody, dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie
wymieszaj.
4. W dużej misce połącz wystudzoną komosę, liście szpinaku, suszone pomidory pokrojone w paski, pomidorki cherry
pokrojone na połówki. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj.
5. Sałatkę przełóż do salaterki lub na talerze. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałatce. Wierzch sałatki
posyp pokruszonym serem, udekoruj kiełkami i podawaj, najlepiej z ziołowymi grzankami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
przepisy.pl
Składniki:
ryż - 200 gramów
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 opakowanie
czerwona papryka - 1 sztuka
zielona papryka - 1 sztuka
oliwki zielone bez pestek - 80 gramów
tuńczyk w oleju w kawałkach - 1 opakowanie
ząbek czosnku - 1 sztuka
30 minut
4 osoby
Łatwe
papryczka chilli - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
jogurt naturalny - 100 mililitrów
świeży koperek
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ryż do miękkości, ale uważaj, by go nie rozgotować. Odcedź i poczekaj, aż ostygnie. W międzyczasie pokrój
czosnek i podsmażaj go przez 5 min, aż zmięknie i zacznie pachnieć. Odstaw. Pokrój papryki w kostkę. Pokrój pomidory na
pół.
2. Ostrożnie odcedź tuńczyka. Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z drobno posiekaną
papryczką chili, 3 łyżkami stołowymi wody i 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.
3. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem.
4. Udekoruj sałatkę jogurtem i świeżym koperkiem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
przepisy.pl
Składniki:
ryż - 1 szklanka
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 1 opakowanie
kolorowa papryka - 2 sztuki
zielone oliwki - 10 sztuk
kapary - 2 łyżki
czerwona cebula - 1 sztuka
Majonez Hellmann's Lekki
- 4 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
koperek - 0.5 pęczków
Sposób przygotowania:
1. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj.
2. Kapary odcedź z zalewy, oliwki pokrój w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę.
3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's i posiekanym koperkiem.
4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i podawaj. Do sosu sałatkowego możesz dodać sok z połowy cytryny. Sałatka
będzie dobrze smakować z tuńczykiem lub wędzonym łososiem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Sałatka z ryżem i papryką
przepisy.pl
Składniki:
ryż (brązowy lub biały) - 15 dekagramów
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
- 1 opakowanie
papryka (zielona, czerwona lub żółta) - 1 sztuka
kukurydza z puszki - 1 sztuka
oliwa
starty ser - 1 łyżka
natka pietruszki (posiekana)
45 minut
4 osoby
Łatwe
papryka słodka i ostra - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia.
2. Paprykę skrop połową oliwy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż skórka zrobi się bardzo rumiana.
3. Po upieczeniu gorącą paprykę przełóż do miski i nałóż szczelnie folię spożywczą, aby papryka zaparowała. Poczekaj, aż
ostygnie, zdejmij skórę i pozbądź się pestek.
4. Upieczony miąższ papryki posiekaj drobno i wraz z odcedzoną kukurydzą dodaj do ryżu.
5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą, słodką i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny.
6. Sałatkę połącz z sosem i przełóż na talerz. Podawaj posypaną startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin